Υποστελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στη Μεσσηνία

Υποστελέχωση του Δημόσιου  Συστήματος Υγείας στη Μεσσηνία

Η πανδημία του Covid είχε πολύπλευρη επίπτωση και στη Μεσσηνία. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στάθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, παρά τις μεγάλες ελλείψεις. Η μετά Covid εποχή αφήνει ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας σοβαρά υποστελεχωμένο, αφού δεν υπήρξε ούτε υπάρχει η πολιτική βούληση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών είναι 31! Παρότι το Δ.Σ. του νοσοκομείου αιτήθηκε ως τον ελάχιστο αναγκαίο αριθμό προσλήψεων τις 15, το υπουργείο Υγείας προκηρύσσει μόλις 5 θέσεις. Και μάλιστα, καμία από τις πέντε αυτές θέσεις ιατρών δεν αφορά στις ειδικότητες της Παθολογίας, της ΜΕΘ, της Αναισθησιολογίας, της Ακτινολογίας, της Οφθαλμολογίας και της Επεμβατικής Καρδιολογίας, όπου οι ανάγκες είναι πολύ σοβαρές. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί Πνευμονολογική Κλινική για να καλύπτει τον αυξημένο αριθμό πνευμονολογικών περιστατικών στη Μεσσηνία.

Και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας υπάρχουν προβλήματα υποστελέχωσης, αφού πρόκειται για μια νοσηλευτική μονάδα με μεγάλες ανάγκες, απευθύνεται σε μεγάλο πληθυσμό μεγάλης γεωγραφικής έκτασης, σχετικά απομακρυσμένης και κάπως αποκομμένης από την Καλαμάτα. Επιβάλλεται για λόγους δημόσιας υγείας να προκηρυχθούν και για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όλες οι κενές θέσεις ιατρικού και άλλου προσωπικού, όπως και να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς να επιλέξουν τη συγκεκριμένη περιοχή για να εργαστούν.

Μια σοβαρή έλλειψη για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας (αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μεσσηνίας), που καθυστερεί την έγκαιρη διάγνωση και μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της υγείας των ασθενών, είναι η μη ύπαρξη αξονικού τομογράφου και του αντίστοιχου προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να διακομίζονται για τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για μια σειρά από οξέα συμβάντα (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμοί, οξεία κοιλία, αορτικά σύνδρομα, πνευμονική εμβολή).

Στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας υπάρχουν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, ορθοπαιδικοί.

Μεγάλα κενά σε ιατρικό και άλλο προσωπικό, όπως και μέσα, καταγράφονται και στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας. Έφτασε, μάλιστα, το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών στο σημείο να μείνει με ένα μόνο μόνιμο ιατρό, ο οποίος μάλιστα είναι οδοντίατρος.

Υπάρχει και η περιοχή της Ανατολικής Πυλίας, όπου καταγράφεται σοβαρό υγειονομικό κενό, αφού το Κέντρο Υγείας του Αγίου Ανδρέα έχει μείνει στα χαρτιά και η ευρύτερη περιοχή της Κορώνης παραμένει υγειονομικά ακάλυπτη για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα, είναι συχνό φαινόμενο η μετακίνηση ιατρών από τα Κέντρα Υγείας Αγίου Νικολάου και Μελιγαλά για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου Καλαμάτας και του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών αντίστοιχα.

Συνολικά χρειάζεται ένας νέος υγειονομικός χάρτης στη Μεσσηνία που θα βασίζεται στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και θα προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες του με:

-μαζικές προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού και κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

-παροχή κινήτρων προς τους ιατρούς για την παραμονή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα στην επαρχία

-υγειονομική κάλυψη όλων των περιοχών της Μεσσηνίας με στελεχωμένα και εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας, καθώς και αποκεντρωμένους σταθμούς ΕΚΑΒ για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών

-μονιμοποίηση στο ΕΣΥ όλου του επικουρικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.

Συνοψίζοντας, να υπενθυμίσουμε ότι η υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και είναι ευθύνη του κράτους η εξασφάλισή της για όλους τους πολίτες σύμφωνα με το Σύνταγμα: «Tο κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και την περίθαλψη των απόρων (άρθρο 21, παρ.3)».

Του Μανώλη Μάκαρη
Ιατρού καρδιολόγου, υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία