108 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (Βίντεο – Φωτο)

108 χρόνια από  τη Γενοκτονία των Αρμενίων (Βίντεο – Φωτο)

Επιμνημόσυνη δέηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων τελέσθηκε προχθές από το Δήμο Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Αρμένικη Κοινότητα Καλαμάτας, στο Μνημείο όπου ανεγέρθηκε το 2019 στην πλατεία Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Δασκαλάκη – Φραγκόλιμνας. 108 χρόνια μετά τιμήθηκε η μνήμη περισσοτέρων του 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που γνώρισαν την Οθωμανική βαρβαρότητα, σφαγιάστηκαν και εξοντώθηκαν.

«Χρέος όλων μας να τιμούμε τη μνήμη τους και να μη λησμονούμε τη θηριωδία» τόνισε σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος σημείωσε ακόμη: «Η κοινότητα των Αρμενίων αποτελεί ζωντανό κύτταρο της τοπικής μας κοινωνίας, ένα κύτταρο που παράγει, συμμετέχει, είναι εδώ. Αιωνία η μνήμη των αθώων θυμάτων. Τιμή και δόξα σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα τους».

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, πρωτοσύγκελλος και αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Αρμενίας από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Το «παρών» έδωσαν αιρετοί της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, καθώς και μέλη της Αρμένικης Κοινότητας.