Η Γαλλική Δημοκρατία ασθενεί

Η Γαλλική Δημοκρατία ασθενεί

“SOS – Δημοκρατία” είναι σημερινός τίτλος σε πρωτοσέλιδο που εκφράζει την ανησυχία των Γάλλων για τη γαλλική δημοκρατία, πράγμα που επιβεβαιώνει και σημερινή δημοσκόπηση της Viavoice . Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 76% των πολιτών, δηλαδή τα τρία τέταρτα των Γάλλων πιστεύουν ότι η Γαλλική Δημοκρατία ασθενεί διότι όπως ισχυρίζονται, οι κυβερνώντες είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα.

Συγχρόνως ένας στους δύο Γάλλους χαρακτηρίζει “αυταρχική” την άσκηση εξουσίας του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, με υψίστη έκφραση, την κατεπείγουσα μέσα στη νύχτα της Παρασκευής, θέσπιση του νόμου για τις συντάξεις παρότι είχε περιθώριο δυο εβδομάδων και παρά το αίτημα των συνδικάτων να καθυστερήσει. Έκανε το ακριβώς αντίθετο.

Μοναχικό διάγγελμα…

Το αίσθημα της περιφρόνησης είναι το πλέον κυρίαρχο σήμερα σε λαό και συνδικάτα που σύσσωμα απέρριψαν την πρόσκληση για αύριο Τρίτη, να συζητήσουν με τον Πρόεδρο για το μέλλον.

“Δεν τελειώσαμε με τις συντάξεις” φωνάζουν. “Καμία συνάντηση πριν από την επόμενη γενική απεργία της 1ης Μαίου” δηλώνουν.

Ετσι σήμερα το βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί μόνο στους Γάλλους, χωρίς δημοσιογράφους, με στόχο την επιτάχυνση των επόμενων μεταρρυθμίσεων. Μόνος χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή; Η Πρωθυπουργός μίλησε για “την ανάγκη μιας περιόδου ανάρρωσης”. Το ποιός ασθενεί παραμένει όμως το μέγα ερώτημα.

Πηγή: Deutsche Welle