Αίτημα το νόμισμα των 2 ευρώ του 2024 να απεικονίζει την ορκωμοσία των Ντρέδων

Αίτημα το νόμισμα των 2 ευρώ του 2024 να απεικονίζει την ορκωμοσία των Ντρέδων

Αίτημα, ώστε το νόμισμα των 2 ευρώ που θα εκδοθεί το 2024 να απεικονίζει στην ελληνική όψη την Ορκωμοσία των Ντρέδων, έχουν καταθέσει φορείς και σύλλογοι, ενώ ομόφωνη απόφαση γι’ αυτό έλαβε στην τελευταία του συνεδρίαση και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος.

Η αρχική πρόταση κατατέθηκε σε εκδήλωση με θέμα τους Ντρέδες, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, όπου δημόσια ζητήθηκε η συμβολή όλων για να επιτευχθεί  ο στόχος.

Επιτροπή Μεσσηνίων
Πλήθος διακεκριμένων προσωπικοτήτων, Συλλόγων και Ομοσπονδιών ανταποκρίθηκε στο αίτημα και έτσι συστήθηκε συντονιστική επιτροπή από πρόσωπα που φέρουν μεσσηνιακή καταγωγή, με στόχο να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη του σκοπού.

Η επιτροπή απαρτίζεται από:

-Τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση

-Το στρατηγό ε.α. Βασίλειο Κωνσταντινίδη, διευθυντή Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και τεχνικό σύμβουλο Ασφαλείας των χωρών που ανέλαβαν τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες

-Τον ιδρυτή και πρόεδρο του εκπαιδευτικού ομίλου “NewYorkCollege” Ηλία Φούτση

-Τον αν. καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο Δ.Σ. του Γεν. Νοσοκομείου “Ελπίς”, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη

-Τον καθηγητή και πρόεδρο Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Μπάλτα.

-Τον αν. καθηγητή και γ.γ. του Συλλόγου ΔΕΠ της Σχολής Ευελπίδων, Δημήτριο Κ. Πανομήτρο

-Τον καθηγητή Ιατρικής, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα, βραβευθέντα από την Ακαδημία Αθηνών, Ιωάννη Μπίρη

-Το διακεκριμένο δικηγόρο Αλέξανδρο Παπατσώρη

-Τον πρώην δήμαρχο Λαυρίου, γιατρό, συγγραφέα Σταύρο Παπασταυρόπουλο

-Το δημοσιογράφο και συγγραφέα Ανδρέα Μπούσιο

-Τον πρόεδρο στην Ομοσπονδία Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτη Λούτο, τον πρόεδρο Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεσσηνίας Κωνσταντίνο Καράμπελα, τον πρόεδρο Συλλόγου Άνω Δωριτών Σουλιμά Ιωάννη Πάλλα, τον πρόεδρο Δ.Σ. Συλλόγου Τριφυλίων Ιωάννη Ρούσση, τη δρα Φιλολογίας, συγγραφέα και ειδική γραμματέα της Παμμεσσηνιακής Ένωσης Αθηνών Φλωρεντία Ρήγα και τον επιμελητή της Επετειακής Έκδοσης “Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας” Σταύρο Σταθόπουλο

-Τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα.

Αίτημα
Μάλιστα, σχετική επιστολή με την κατάλληλη ιστορική τεκμηρίωση έχει ήδη αποσταλεί στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Η απεικόνιση θα αφορά στο τιμητικό μετάλλιο με την Ορκωμοσία των Ντρέδων, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη και χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιο Σταματόπουλο, κι είχε παρουσιαστεί το 2021 από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, σε συνεργασία των Επιτροπών «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 – 2021» και «Ρίπεσι 1821 – 2021», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στο Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι).

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος θα σταλεί στους αρμόδιους φορείς, στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών.

Της Βίκυς Βετουλάκη