Αλ. Στεφανής: Η Καλαμάτα θα έχει κυρίαρχο λόγο στην αεροπορική εκπαίδευση της χώρας και όχι μόνο

Αλ. Στεφανής: Η Καλαμάτα θα έχει κυρίαρχο λόγο στην αεροπορική εκπαίδευση της χώρας και όχι μόνο

Mέσω του Διεθνούς Κέντρου  Εκπαίδευσης Πιλότων που ιδρύεται στην πόλη

Στην Καλαμάτα βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρώην υφυπουργός Άμυνας, στρατηγός εν αποστρατεία και νυν σύμβουλος της κυβέρνησης για ακριτικές περιοχές, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Αφορμή για την άφιξή του στην πόλη ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Μαλλιά, με θεματική γύρω από τα ελληνοτουρκικά εθνικά ζητήματα. 

Σε δηλώσεις του, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο στρατηγός έκανε λόγο τόσο για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα, οι εργασίες του οποίου προχωρούν πολύ γρήγορα σύμφωνα με τον ίδιο, όσο και για την ευρύτερη ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την οχύρωση της χώρας απέναντι σε κάθε είδους ξένη απειλή.

Μιλώντας για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης σημείωσε ότι «αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πλεονέκτημα τόσο για την πόλη της Καλαμάτας όσο και για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού ένας μεγάλος αριθμός χωρών δηλώνουν υποψηφιότητα προκειμένου να εκπαιδευτούν εδώ, λόγω του υπερβολικά απαιτητικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος που διαθέτει η χώρα μας».

Αναφερόμενος δε στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αυτή τη χρονική περίοδο, ο κ. Στεφανής υπογράμμισε ότι διακρίνονται σε δύο επίπεδα: το στρατηγικό-πολιτικό και το τακτικό. «Το τακτικό επίπεδο έχει διαφοροποιηθεί. Οι σεισμοί από τη μια και το ατύχημα σε εμάς εδώ, τώρα, έφεραν τις δύο χώρες σε συνομιλία. Άρα, σε τακτικό επίπεδο υπάρχει μια συνεργασία. Σε στρατηγικό επίπεδο, η Τουρκία έχει ένα σταθερό προσανατολισμό και εμείς αυτό θα πρέπει να το “διαβάσουμε” και να συνεχίσουμε να ισχυροποιούμαστε. Βεβαίως και θέλουμε τη σύμπνοια και τη συνεργασία, αλλά αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει, όταν απειλούμαστε είτε όταν μας ζητούν να θέσουμε τα πάντα στο τραπέζι και να συζητήσουμε. Υπάρχουν όρια και τα έχουμε, σαφώς, καταθέσει», εξήγησε.

Από την άλλη πλευρά, σε ερώτηση του «Θ» για το κατά πόσο ισχυρή εξοπλιστικά θεωρείται αυτή την περίοδο η Ελλάδα, εάν λάβουμε υπόψη και την πρόσφατη «καθήλωση» του C-130, όταν αυτό επρόκειτο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία μετά τους σεισμούς, σχολίασε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό το οποίο δεν μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα όλων των Ένοπλων Δυνάμεων. «Τέτοια μπορεί να υπάρξουν και άλλα πολλά. Αστοχίες πάντα υπάρχουν, όταν έχουμε να κάνουμε με υλικά, πολλά πράγματα συντελούν στο να μην πάει κάτι καλά. Όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρότατες, είναι ικανότατες. Σε κάθε άσκηση – αξιολόγηση την οποία υφίστανται από το ΝΑΤΟ, αποδεικνύεται ότι οι αξιωματικοί και τα στελέχη μας είναι πρώτα παντού. Στο Ναυτικό, στην Αεροπορία, στο Στρατό Ξηράς, άρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Παράλληλα, την περίοδο αυτή βλέπετε το πόσο δυνατή είναι η ισχυροποίηση που έχουμε. Και δε θα είμαστε ισχυροί μόνο όταν έρθουν τα Rafale ή οι φρεγάτες, αφού και τώρα είμαστε ισχυροί.

Η δε Καλαμάτα βλέπει και παρακολουθεί το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, αφού συμμετέχει στο τωρινό γίγνεσθαι. Άρα, οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν ότι, αν συμβεί κάτι, δεν είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση, διαθέτουμε ανθρώπους που ξέρουν, ικανούς και, πάνω από όλα, έχουμε ανθρώπους οι οποίοι είναι και ψυχωμένοι και έχουν αγάπη για την πατρίδα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Της Χριστίνας Μανδρώνη