Αναβαθμίζονται 260 χιλιόμετρα μονοπατιών στη Μεσσηνία

Αναβαθμίζονται 260 χιλιόμετρα μονοπατιών στη Μεσσηνία

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ολοκληρώνεται ο φάκελος που ετοιμάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ανάδειξης μονοπατιών και στους πέντε νομούς, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αργολίδας και Κορινθίας.

Συνολικά, πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις σε μονοπάτια της Πελοποννήσου συνολικού μήκους 1.730 χιλιομέτρων, με συνολικό προϋπολογισμό 3.870.600 ευρώ, ενώ στη Μεσσηνία θα γίνουν παρεμβάσεις σε μονοπάτια συνολικού μήκους 260 χιλιομέτρων.

Η Περιφέρεια θα προχωρήσει, επίσης, στην πιστοποίηση των μονοπατιών που θα αναβαθμιστούν, κάτι που θα αναδείξει την Πελοπόννησο ως την Περιφέρεια με το περισσότερα πιστοποιημένα μονοπάτια στη χώρα.

Για την ολοκλήρωση του φακέλου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ενώ, μεταξύ άλλων, έλαβαν μέρος η αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογεροπούλου και ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Χατζής.

“Messinia Trail”
Στο μεταξύ, “Messinia Trail” είναι η ονομασία του δικτύου των μονοπατιών που θα αναβαθμιστούν στο νομό μας. Πρόκειται για δίκτυο που αποτελείται από δυο κλάδους: ένα δυτικό και έναν ανατολικό.

Τα κύρια σημεία από τα οποία διέρχεται το μονοπάτι είναι τα εξής:

Κλάδος Α (Δυτικός)
Βάστα (Αγία Θεοδώρα) – Άνω Μέλπεια – Κάτω Μέλπεια – Ψάρι – Βασιλικό – Κάστρο – Αρχαία Μεσσήνη – Μαγγανιακό – Καλογερέσι – Κεφαλόβρυσο – Κουκλάδα – Παλαιά Βρύση – Μάλη – Μουζάκι – Χώρα – Κορυφάσιο – Βοϊδοκοιλιά – Γιάλοβα – Πύλος.

Κλάδος Β (Ανατολικός)
Καλαμάτα – Διάσελα – Κάτω Καρβέλι – Καρβέλι – Αγιά Τριάδα – Κεφαλόβρυσο – Περγαντέικα – Ταϋγέτη – Μυστράς.

Το συνολικό μήκος του μονοπατιού είναι 260.659 μέτρα.

Προστατευόμενες περιοχές
Το μονοπάτι διέρχεται τις παρακάτω προστατευόμενες περιοχές: GR2550004- EZΔ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΠΥΛΟΥ (ΔΙΒΑΡΙ) ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, GR2550008-ΖΕΠ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΛΟΒΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ, GR2550006 ΕΖΔ – πΤΚΣ ΟΡΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΡΑΧΗΛΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΑΤΣΙΝΙΔΗ, GR2550009 ΖΕΠ- ΟΡΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ – ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΡΥΠΗΣ.

Σημεία ενδιαφέροντος
Τα πιο σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος από τα οποία διέρχεται το δίκτυο ή προσφέρει τη δυνατότητα προσέγγισης των μονοπατιών είναι: ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, η Αγία Θεοδώρα (Βάστα), το Μνημείο Κολοκοτρώνη (Ραμοβούνι Μίλα Μελιγαλά), η Αρχαία Μεσσήνη, η Γιάλοβα Μεσσηνίας, η Πύλος, η Καλαμάτα, το Κάστρο Καλαμάτας, ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ελισσαίου, η Ιερά Μονή Σιδηρόπορτας, η κορυφογραμμή του Ταϋγέτου (αλπικό τοπίο) και η Καστροπολιτεία του Μυστρά.