Έργα αποκατάστασης επικίνδυνης κατολίσθησης σε πρανές κοντά στο Φιλιατρινό φράγμα

Έργα αποκατάστασης επικίνδυνης κατολίσθησης σε πρανές κοντά στο Φιλιατρινό φράγμα

Παράταση έως το Μάιο δόθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο έργο «Βελτίωση – συντήρηση τεχνικών έργων- αποκατάσταση κατολισθήσεων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Μεσσηνίας», προκειμένου να αντιμετωπιστεί επικίνδυνη κατολίσθησή στο πρανές της 17ης επαρχιακής οδού προς το Φιλιατρινό φράγμα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 300.000 και έχει ολοκληρωθεί το αρχικό συμβατικό έργο, ωστόσο κρίθηκε επιβεβλημένη η παράταση, προκειμένου να εκτελεσθούν εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο, που δεν περιλαμβανόταν αρχικά.

Το έργο εκτελείται από τον εργολάβο Ιωάννη Αργυράκη με έκπτωση 47,86 %.

Η συμβατική προθεσμία έληγε τέλος Μαρτίου και δόθηκε παράταση έως 31 Μαΐου.

Ολοκλήρωση εργασιών
Με τη μελέτη του έργου προβλέπονταν εργασίες συντήρησης και βελτίωσης στα τεχνικά έργα του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, το οποίο αποτελείται από 4 εθνικούς δρόμους, συνολικού μήκους 235 χλμ.

Το εθνικό οδικό δίκτυο είναι παλιό, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά σε πολλά τμήματά του είναι εκτός προδιαγραφών και παρουσιάζει πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι εργασίες αποκατάστασης να απαιτούν μεγάλες δαπάνες.

Από τη συγκεκριμένη εργολαβία έχει εκτελεστεί το 100% των συμβατικών εργασιών, και συγκεκριμένα:

-Έχει κατασκευασθεί τοίχος αντιστήριξης 200 μ. περίπου στην επαρχιακή οδό Φιλιατρών – Χριστιάνων για την διαπλάτυνση της Επαρχιακής οδού

-Έχουν γίνει εργασίες στην επ. οδό Φιλιατρά – Πλάτη (κατασκευή τοίχων αντιστήριξης κ.λπ.)

-Στην 7η επ. οδό πριν από τον οικισμό Στάσιμο έχει κατασκευασθεί τοίχος αντιστήριξης με σκοπό τη διαπλάτυνση της οδού, καθώς και από την Κάτω Μέλπεια έως τον οικισμό Διμάνδρα έχουν καθαριστεί οι σωληνωτοί οχετοί.

-Στην είσοδο της Τ.Κ. Ανδούσας έχουν γίνει εργασίες με σκοπό την αντιμετώπιση της κατολίσθησης.

-Εργασίες άρσης καταπτώσεων στην επ. οδό Μεθώνης – Φοινικούντας.

Κατολίσθηση κοντά στο φράγμα
Πρόσφατα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε πίστωση ίση με 35.000 ευρώ. Με αυτή πρέπει να εκτελεσθεί έργο στην 17η επαρχιακή οδό στο νέο δρόμο που διέρχεται πάνω από τη στέψη του φράγματος των Φιλιατρών.

Με τις εργασίες αυτές θα αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη κατολίσθηση του πρανούς προς το φράγμα του νέου δρόμου.

Συνεπώς ο λόγος για την παράταση του συνολικού χρόνου του συγκεκριμένου έργου είναι η εκτέλεση των εργασιών της πρώτης Συμπληρωματικής Σύμβασης.

Της Βίκυς Βετουλάκη