ΔΕΥΑ Τριφυλίας: Προκαταρκτική εξέταση από μήνυση Αυρηλιώνη

ΔΕΥΑ Τριφυλίας: Προκαταρκτική εξέταση  από μήνυση Αυρηλιώνη

Για κακουργηματική υπεξαίρεση καταθέτουν Κατσίβελας, Μπακούρος και λοιποί

Προκαταρκτική εξέταση για σοβαρά αδικήματα διενεργείται αυτές τις μέρες ύστερα από μήνυση του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Τριφυλίας (ΔΕΥΑΤ), Χαράλαμπου Αυρηλιώνη, στις 8 Σεπτεμβρίου 2020.

Το περιεχόμενο της μήνυσης του κ. Αυρηλιώνη, κατά παντός υπευθύνου, αναφέρεται στα περιουσιακά στοιχεία – πάγια της Ύδρευσης-Αποχέτευσης από το Δήμο Τριφυλίας στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Τριφυλίας, το από 2/6/2015 πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής περιουσιακών και οικονομικών στοιχείων από το Δήμο Τριφυλίας στη ΔΕΥΑΤ, την αποτίμηση (αξία) του κάθε παγίου στοιχείου κ.τ.λ.

Μαζί με τη μήνυση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Έκθεση Ειδικού Ελέγχου Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή.

Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ με πρόεδρο το δήμαρχο Γεώργιο Λεβεντάκη, με την 67/2020 απόφαση, στις 3 Απριλίου 2020, αποφάσισε «την ανάθεση στην εταιρεία LEVERAGE ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε. για την απογραφή πιστοποίηση παγίων-στοιχείων». Την 1η Ιουνίου 2020 ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ κ. Λεβεντάκης υπέγραψε σύμβαση παροχής υπηρεσίας για την πιστοποίηση περιουσιακών στοιχείων-παγίων από ορκωτούς ελεγκτές, ποσού 8.680 ευρώ με ΦΠΑ (7.000 ευρώ + 1.680 ευρώ ΦΠΑ) με εκπρόσωπο της ως άνω εταιρείας. Ως διάρκεια της σύμβασης ορίζονταν οι έξι (6) μήνες.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ, με πρόεδρο τον κ. Αυρηλιώνη, συζήτησε το θέμα «Επί εγκρίσεως πορίσματος του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή για την πιστοποίηση περιουσιακών στοιχείων-παγίων της ΔΕΥΑΤ» και αποφάσισε:

«1. Εγκρίνει το πόρισμα του ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή

2. Αποφασίζει να διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας για περαιτέρω δικαστική διερεύνηση. Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 201/2020».

Την επόμενη μέρα, στις 8 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο «Θ» στο φύλλο της 9ης Σεπτεμβρίου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας κατατέθηκε πόρισμα Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή για την πιστοποίηση περιουσιακών στοιχείων-παγίων της ΔΕΥΑΤ, σε υλοποίηση απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΤ.

Το πόρισμα κατέθεσαν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ, Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, παρουσία του επιστημονικού συνεργάτη του δημάρχου, δικηγόρου Νικολάου Αγγελόπουλου.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα, όπως γράφαμε τότε στο ρεπορτάζ, φέρεται πως περιλαμβάνονται αναφορές που μέμφονται τη διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2015 από το Δήμο Τριφυλίας προς τη ΔΕΥΑΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα, παρότι πολλές φορές έχει γίνει λόγος σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας για την έκθεση – πόρισμα του ορκωτού λογιστή ελεγκτή για τα πάγια της ΔΕΥΑΤ, ποτέ δεν έχει ενημερωθεί και δεν έχει λάβει γνώση το Σώμα για το περιεχόμενό της.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2021 στον πταισματοδίκη Κυπαρισσίας έγινε ένορκη εξέταση των μαρτύρων: δημάρχου Τριφυλίας, Γεωργίου Λεβεντάκη, αναπληρώτριας γενικού διευθυντή ΔΕΥΑΤ Τάνιας Ψιλογαλάνη, προέδρου ΔΕΥΑΤ Χαράλαμπου Αυρηλιώνη, ενώ αυθορμήτως παρουσιάστηκε στον πταισματοδίκη και εξετάστηκε ενόρκως ο ορκωτός λογιστής που διενήργησε τον ειδικό έλεγχο για την πιστοποίηση περιουσιακών στοιχείων – παγίων του από 2/6/2015 πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής.

Τον Αύγουστο του 2022 από την Εισαγγελία Κυπαρισσίας παραγγέλθηκε προς την πταισματοδίκη Κυπαρισσίας προκαταρκτική εξέταση για διακρίβωση τελέσεως των αδικημάτων της υπεξαίρεσης σε βάρος ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, της ψευδούς βεβαίωσης με συνολικό όφελος ή βλάβη άνω των 120.000 ευρώ, της απιστίας σε βάρος ΝΠΔΔ με συνολική ζημία άνω των 120.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, με μηνυτή τον κ. Αυρηλιώνη, για αξιόποινες πράξεις, όπως η κακουργηματική υπεξαίρεση, έχουν κληθεί για ανωμοτί εξέταση και εξηγήσεις ο τέως δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωάννης Αδρακτάς και Ιωάννης Κατσούλας, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Παναγιώτης Γυφτάκης, τα τέως μέλη της ΔΕΥΑΤ και τέως δημοτικοί σύμβουλοι, Δημήτριος Σαρμαντζής και Ανδρέας Μπουγάς, η πρώην αντιδήμαρχος και τέως μέλος της ΔΕΥΑΤ, Γιάννα Κωνσταντέλου, η πρώην αντιδήμαρχος και πρώην αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, δημοτική σύμβουλος και μέλος της ΔΕΥΑΤ, Μαρία Πανουσιοπούλου, το μέλος της ΔΕΥΑΤ – πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτριος Τερζής, καθώς και ο νυν αντιδήμαρχος Τριφυλίας – μέλος της ΔΕΥΑΤ, Σωτήριος Μπακούρος.

Του Ηλία Γιαννόπουλου