Δράση με παρουσίαση του έργου «Διάλογος και δράση για το μέλλον του Μαγγανιακού»

Δράση με παρουσίαση του έργου  «Διάλογος και δράση για το μέλλον του Μαγγανιακού»

Εκπαιδευτική και ερευνητική δράση, με παρουσίαση του έργου «Διάλογος και δράση για το μέλλον του Μαγγανιακού» στο International Conference: “Learning Villages, Cultural Heritage and Rural Landscapes” στην Καλαμάτα, θα διεξαχθεί από την Εταιρεία Ανάδειξης και Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Time Heritage, από τη Δευτέρα 17 έως την Παρασκευή 21 Απριλίου, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ “LEARNVIL”, στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστήμια, εταιρείες τοπικής ανάπτυξης και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης από πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Το εν λόγω έργο συνδυάζει την εφαρμοσμένη έρευνα με δραστηριότητες εκπαίδευσης και κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε κοινότητες της ευρωπαϊκής υπαίθρου με στόχο την παροχή εργαλείων για την παραγωγική, δημογραφική και πολιτισμική ανάκαμψη. Οι δράσεις του αφορούν στο μετασχηματισμό των κοινοτήτων σε “χωριά μάθησης” μέσα από την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, της αγροτικής επιχειρηματικότητας, της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του βιώσιμου τουρισμού και της ανάδειξης του περιβάλλοντος.

Η πενθήμερη δράση που διοργανώνει η Time Heritage περιλαμβάνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και γνωριμίας των εταίρων του προγράμματος και των μαθητευόμενων ενηλίκων με την πολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής και με δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάδειξή της, στην κατεύθυνση της βιώσιμης τοπικής και διατοπικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, «θα γίνουν επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις αγροκτηνοτροφικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στο Δήμο Μεσσήνης,

18 Απριλίου: Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου θα μάθουμε για το φεστιβάλ θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ θα γίνει η παρουσίαση του έργου ″Archaeoschool for the future ″.

19 Απριλίου: Χωριό Καρτερόλι, επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, όπου θα μιλήσουμε με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής της Ελιάς και θα γίνουν εργαστήρια: α) για την καθοδήγηση στην τοπική κληρονομιά και τις τοπικές πρωτοβουλίες για τον αειφόρο τουρισμό και β) τοπικής αγροτικής παραγωγής και τοπικών ποικιλιών.

Ξενάγηση στο μουσείο Παραδοσιακών Ενδυμασιών Βικτώριας Καρέλια στην Καλαμάτα.

Στο πλαίσιο της δράσης εντάσσεται και το διεθνές συνέδριο, την Πέμπτη 20 Απριλίου, με τίτλο “Χωριά μάθησης, πολιτιστική κληρονομιά και περιβάλλοντα της υπαίθρου” (Learning Villages, cultural heritage and rural environments) που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Στόχος του είναι να αναδείξει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της βιοποικιλότητας, της προστασίας των αγροτικών τοπίων και των κοινωνικών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία πρότυπων “χωριών μάθησης” που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους, να ζουν εκεί συνδυάζοντας ψηφιακές δεξιότητες και οικονομικές δραστηριότητες με καινοτόμο προσανατολισμό, βασισμένες όμως στην παράδοση.

Το συνέδριο φιλοξενεί πάνω από  20 ανακοινώσεις, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένες μελέτες περίπτωσης και καλές πρακτικές, ενώ προσφέρει την ευκαιρία για συζήτηση μεταξύ επιστημόνων, κοινωνικών φορέων και τοπικών ενδιαφερομένων.

Να σημειωθεί πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαγγανιακιτών συμμετέχει στις ανωτέρω δράσεις και στις 20 Απριλίου, στο International Conference: “Learning Villages, Cultural Heritage and Rural Landscapes” στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιήσει ελεύθερη ανακοίνωση με παρουσίαση του έργου ″ Διάλογος και Δράση για το Μέλλον του Μαγγανιακού″, που χρηματοδοτήθηκε από το Civic Europe Idea Challenge 2021 & το Dock».