Ένταξη της Νέδας σε καθεστώς προστατευόμενου τοπίου

Ένταξη της Νέδας σε καθεστώς προστατευόμενου τοπίου

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη δηλώνει η βουλευτής της Α’ Αθηνών Ν.Δ., Φωτεινή Πιπιλή, από την απόφαση του ΥΠΕΝ και του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά να εντάξει το περίφημο φαράγγι της Νέδας ως προστατευόμενο τοπίο και ειδικότερα στον έλεγχο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής), για τη θέσπιση μέτρων αποτελεσματικής προστασίας και τον έλεγχο επεμβάσεων και δραστηριοτήτων, με στόχο την αποτροπή βλαπτικής επίδρασης στα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα του φαραγγιού και των καταρρακτών του ποταμού Νέδα.

Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της, από δεκαετίας, δράσης της Φωτεινής Πιπιλή με την ιδιότητα της βουλευτή και ειδικότερα με την τελευταία από τις πολλές, σχετικά με το θέμα, επίκαιρης ερώτησής της, από τις 19/09/2022, με την οποία ζητούσε την ένταξη του φαραγγιού στον έλεγχο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη φύλαξη και προστασία του.

Όπως τόνισε η βουλευτής, «λόγω της ανεξέλεγκτης επισκεψιμότητας, αλλά και της χρόνιας αδιαφορίας τοπικών και Περιφερειακών Αρχών για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για το περιβαλλοντικό, μυθολογικό και ιστορικό τοπόσημο, το γνωστό παγκοσμίως φαράγγι έχει πληγεί βάναυσα από την “εισβολή” επισκεπτών, οι οποίοι δεν επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό στο χώρο και την ευαίσθητη βιοποικιλότητά του.

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τις εξαιρετικές παρεμβάσεις του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον πλήρη έλεγχό του στο φαράγγι της Σαμαριάς, όπως και τη νήσο Χρυσή στην Κρήτη, η οποία όδευε στην πλήρη καταστροφή της λόγω της ανεξέλεγκτης επισκεψιμότητας”.

Πάντως, η βουλευτής δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την αδιαφορία που επέδειξαν οι συναρμόδιοι περιφερειάρχες, όταν τους ενημέρωσε πως πρέπει να αναλάβουν άμεσα μέτρα, με αφορμή την τότε επίκαιρη ερώτησή της, στις 22/6/2020, αφού ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει στη Βουλή πως είναι θεσμοθετημένη η αρμοδιότητα για την προστασία του φαραγγιού στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Φωτεινή Πιπιλή με ερώτησή της στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από 1/6/2020, είχε πετύχει μια ουσιαστική παρέμβαση για τη διάσωση, με ενέργειες της αρμόδιας Εφορείας Νεότερων Μνημείων της Πάτρας, του παραδοσιακού πέτρινου γεφυριού της Νέδας του 19ου αιώνα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο. Οι δε εργασίες για τη συντήρηση και την ανάδειξη του γεφυριού έχουν από καιρό ξεκινήσει.