Φοιτητικές εκλογές 2023: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής τους

Φοιτητικές εκλογές 2023: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής τους

Πότε θα ψηφίσουν οι φοιτητές για τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των σχολών – Ανασύσταση της ΕΦΕΕ προτείνει το Δίκτυο Αριστερών Προοδευτικών Φοιτητών

Για τις 10 Μαΐου 2023 προγραμματίζονται οι φετινές φοιτητικές εκλογές, όπως αποφασίστηκε στη διαπαραταξιακή συνάντηση των φοιτητών που έλαβε χώρα χθες (03/04) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόκειται για την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία των Φοιτητικών Συλλόγων, όπου οι φοιτητές όλων των σχολών ασκούν το δικαίωμα της ψήφου προκειμένου να εκλέξουν τα Διοικητικά Συμβούλια των τμημάτων τους.

Ανασύσταση της ΕΦΕΕ

Η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ) αποτελούσε το τριτοβάθμιο όργανο των Φοιτητικών Συλλόγων κάθε ιδρύματος της χώρας.

Ιδρύθηκε το 1963 και διαλύθηκε μετά από τέσσερα χρόνια από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Το 1971, η δικτατορία την επανάφερε στη λειτουργία, διορίζοντας στελέχη και συμβούλια, με αποτέλεσμα η Ένωση να καταλήγει έρμαιο του καθεστώτος.

Η ΕΦΕΕ, ουσιαστικά, έπαψε να λειτουργεί επίσημα το 1995, οπότε πραγματοποιήθηκε και το τελευταίο της συνέδριο, αφήνοντας «κενή» τη θέση της τριτοβάθμιας οργάνωσης του κινήματος των φοιτητών.

Με ορίζοντα τις φοιτητικές εκλογές, το Δίκτυο Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών, κατέθεσε πρόταση για επανασύσταση του οργάνου.

Όπως τονίζει η φοιτητική δύναμη Δίκτυο, «28 χρόνια από την τελευταία διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου η ανάγκη για οργάνωση και δομή στο φοιτητικό κίνημα είναι πιο επιτακτική από ποτέ».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, τα τελευταία 4 χρόνια, επιδιώκει να πάρει μία ιστορική ρεβάνς και να τελειώσει μία για πάντα με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Ο λόγος είναι ότι αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για όσους επιχειρούν να εφαρμόσουν νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία. Από την αρχή της διακυβέρνησης όρισε το αυταρχικό και ανελεύθερο πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, το Δίκτυο κατηγορεί την κυβέρνηση πως «επιχείρησε να απονομιμοποιήσει τις δημοκρατικές φοιτητικές εκλογές και υπονόμευσε την λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων», αφού «θέσπισε τον ηλεκτρονικό τρόπο διεξαγωγής εκλογών και μάλιστα με ενιαία ψηφοδέλτια, για την ανάδειξη εκπροσώπων φοιτητών στα όργανα διοίκησης».

Σύμφωνα με το Δίκτυο, η ανασύσταση του τριτοβάθμιου οργάνου του φοιτητικού κινήματος, θα έρθει για να «επιλύσει χρόνιες παθογένειες, να θέσει νέους στόχους και ενιαία κατεύθυνση» για του Συλλόγους των φοιτητών.

Έτσι, υπάρχει αίτημα για διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου αμέσως μετά τις φοιτητικές εκλογές, με συνέδρους από όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας, γεγονός που «θα συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση των φοιτητικών αγώνων. Θα ανατρέψει την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει, να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει την λειτουργία των συλλόγων».

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει το Δίκτυο, «η ΕΦΕΕ μπορεί να δυναμώσει το ενδιαφέρον των φοιτητών για την συμμετοχή στις συλλογικές μας διαδικασίες, καθώς θα επανανοηματοδοτήσει τα Διοικητικά Συμβούλια, τις Γενικές Συνελεύσεις, τις φοιτητικές εκλογές».

Πηγή: neolaia.gr