Γιόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο και αναβίωσαν τα «Λελώνεια» στα Φιλιατρά

Γιόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο και  αναβίωσαν τα «Λελώνεια» στα Φιλιατρά

Την Κυριακή του Θωμά στα Φιλιατρά τίμησαν τη μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου και, παράλληλα, αναβίωσαν για άλλη μία χρονιά τα «Λελώνεια»! Πρόκειται για ιππική παρουσίαση που είναι αφιερωμένη στο Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη, από το επώνυμο του οποίου πήραν την ονομασία τους οι εκδηλώσεις και οι αγώνες που τελούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Το έθιμο σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και μετά 47 χρόνια, το 2007, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Μητροπολιτικού  Ναού του Αγίου Ιωάννη αποφάσισε να το αναβιώσει.

Φέτος την ιππική παρουσίαση, τις εορταστικές εκδηλώσεις και θρησκευτικές τελετές, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, συνδιοργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας – Πολιτισμού – Αλληλεγγύης – Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, ενώ έλαβαν μέρος η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και ιππείς από την περιοχή της Τριφυλίας.

Το Σάββατο το απόγευμα στο ιστορικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε Εσπερινός με αρτοκλασία παρουσία, μεταξύ άλλων, του πρώην ΥΦΕΘΑ και υπ. βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Γιάννη Λαμπρόπουλου, του αντιδημάρχου Γεωργίου Ασημακόπουλου, των δημοτικών συμβούλων Τριφυλίας, Παναγιώτη Αλευρά και Χαράλαμπου Καναλουπίτη.

Την Κυριακή, νωρίς το πρωί, τελέστηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Πανάγου Λελώνη και ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, φόρος τιμής στους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Έπειτα ιππείς, με τη σημαία και την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, ξεκίνησαν από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και αφού διέσχισαν κεντρικές οδούς της πόλης των Φιλιατρών επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησης στην εκκλησία.

Στο χρόνο αναμονής της άφιξης των ιππέων εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από το διευθυντή του ΕΕΕΚ Φιλιατρών και πρόεδρο του Συλλόγου «Λελώνης», Ιωάννη Σάκκουλα. Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών μεταλλίων στους ιππείς.

Παρόντες στις τελετές και εκδηλώσεις ήταν, μεταξύ άλλων, ο εορτάζων δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Δημήτρης Ροΐδης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών Διονύσιος Καραβίτης, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Παναγιώτης Στέφανος, ο εορτάζων εκπρόσωπος του συνδυασμού του Πέτρου Τατούλη “Νέα Πελοπόννησος”, Γιώργος Μπακούρος, και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Φιλιατρινών Αττικής η «Εράνη», Ευστάθιος Χαρτάλος.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Λάλουσης

Του Ηλία Γιαννόπουλου