Μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων στην Καλαμάτα

Μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων στην Καλαμάτα

Χωρίς κάδους καίρια τουριστικά σημεία ελέω Περιφέρειας

Μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας πρόχειρων σκουπιδότοπων σε σημαντικά και καίρια σημεία της Καλαμάτας υπάρχει μετά την απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παν. Νίκα, για απαγόρευση στα απορριμματοφόρα να κάνουν αποκομιδή στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, υποχρεώνοντας έτσι το Δήμο (και πιθανότατα κι όλους τους υπόλοιπους) να αποσύρει όλους τους κάδους, ακόμα και τους υπόγειους, σε σημεία όπως η Βέργα, ο Αλμυρός, ο Ταΰγετος κι άλλα πολύ σημαντικά.

Κι όλα αυτά εν αναμονή της θερινής περιόδου, σε άκρως τουριστικές περιοχές, όπου λειτουργούν και πολλές επιχειρήσεις.

Αυτό αναμένεται «να πυροδοτήσει» μιαν ανεξέλεγκτη έκρηξη απόρριψης σκουπιδιών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού μέχρι να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να κάνουν ολόκληρα χιλιόμετρα για να βρουν κάδους.

Είναι άξιο απορίας, βέβαια, γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση της Περιφέρειας με το Δήμο Καλαμάτας, πριν από την έκδοση της απόφασης, προκειμένου να έχει δρομολογηθεί λύση και να μην υπάρξει τέτοια αναστάτωση για την πόλη και τους δημότες.

Σημαντικά σημεία χωρίς κάδο πια
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας, στις 9 Φεβρουαρίου ενημερώθηκαν για απόφαση του περιφερειάρχη, σύμφωνα με την οποία στις οδούς αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο δεν επιτρέπεται στα απορριμματοφόρα οχήματα η στάση και στάθμευση για αποκομιδή απορριμμάτων.

Έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, το οποίο διέρχεται τα όρια του Δήμου Καλαμάτας, διαπιστώθηκε ότι οι κάδοι που πρέπει να απομακρυνθούν, για να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση, είναι οι εξής:

-Καλαμάτα – Αλμυρός – Κάμπος – Καρδαμύλη προς Αρεόπολη: 14 γκρι κάδοι, 11 κάδοι ανακύκλωσης, 2 υπόγειοι κάδοι

-Θουρία – Πολιανή προς Δυρράχιο: 6 γκρι κάδοι

-Θουρία – Μικρομάνη – Άρις – Τρίοδος: 7 γκρι κάδοι, 8 κάδοι ανακύκλωσης

-Αγ. Κωνσταντίνος – Αρφαρά – Πήδημα: 7 γκρι κάδοι, 3 κάδοι ανακύκλωσης

-Καλαμάτα – Σπάρτη – Τμήμα της Ε.Ο. 82 μέσω Ταϋγέτου: 12 γκρι κάδοι, 4 κάδοι ανακύκλωσης

-Καλαμάτα – Μεγαλόπολη – Τρίπολη, τμήμα της Ε.Ο. 7: 20 γκρι κάδοι, 10 κάδοι ανακύκλωσης.

Συνολικά οι κάδοι που θα καταργηθούν από το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας είναι: 66 γκρι, 36 κάδοι ανακύκλωσης και 2 υπόγειοι.

Απαγορεύεται η χύδην απόρριψη
Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος υπογραμμίζει ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης κάδων σε άλλο σημείο πλησίον της αρχικής θέσης.

Επίσης, αναφέρεται: «Επειδή, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, απαγορεύεται η αποκομιδή απορριμμάτων και, συνεπώς, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραμονή των κάδων στις άνω θέσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε άμεσα στην απομάκρυνσή τους. Είναι κατανοητό ότι έπειτα από την απομάκρυνση των κάδων θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη δυνατότητα διάθεσης/ προσωρινής αποθήκευσης των  απορριμμάτων από τους δημότες που εξυπηρετούνται από τους συγκεκριμένους κάδους.

Για τους λόγους αυτούς έχουμε ζητήσει την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην αντιμετώπιση των σοβαρότατων ζητημάτων που θα ανακύψουν μέσω της επέμβασης στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της, προκειμένου να δημιουργηθούν ειδικές εσοχές για την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων που στην παρούσα φάση απομακρύνονται, για να είναι έτσι δυνατή η ασφαλής στάση και φορτοεκφόρτωση των απορριμμάτων τόσο από τους δημότες όσο από τα συνεργεία αποκομιδής.

Μέχρι την επανατοποθέτηση των κάδων που αποσύρονται, σε ασφαλή σημεία, πλησίον των αρχικών θέσεων, οι δημότες καλούνται να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στον πλησιέστερο προς την οικία τους κάδο. 

Απαγορεύεται η χύδην απόρριψη των απορριμμάτων επί των σημείων που βρίσκονταν τοποθετημένοι οι κάδοι στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας ή σε άλλο σημείο. Οι παραβάτες θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο από 100 έως 200 ευρώ για κάθε παράβαση».

Της Βίκυς Βετουλάκη