Νέα σχέδια ΒΑΑ: Παρεμβάσεις σε Ιστορικό Κέντρο και παραλιακή ζώνη Καλαμάτας

Νέα σχέδια ΒΑΑ: Παρεμβάσεις σε Ιστορικό Κέντρο και παραλιακή ζώνη Καλαμάτας

Σύσκεψη για οργανωτικά θέματα σχετικά με τα νέα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), στα οποία φορέας στρατηγικής θα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προγραμματίζεται την επόμενη Παρασκευή, 28 Απριλίου, στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Τρίπολη.

Αυτό γνωστοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη για θέματα ΕΣΠΑ υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, η οποία συγκλήθηκε προχθές στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με την συμμετοχή αιρετών, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών.

Στη σύσκεψη της 28ης Απριλίου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι Δήμοι Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ναυπλίου, Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Κορίνθου, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Νεμέας, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Σικυωνίων, Σπάρτης και Καλαμάτας.

Για μία ακόμα φορά κατά την προχθεσινή σύσκεψη επισημάνθηκε ότι, όσον αφορά στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, εντάξεις έργων θα μπορούν να γίνονται από την Περιφέρεια μέχρι τις 30 Απριλίου, δεδομένου ότι η εν λόγω προγραμματική περίοδος έχει ολοκληρωθεί.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος Απριλίου θα υπάρξει ενημέρωση της Περιφέρειας από την Πολιτεία σχετικά με την πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 7.500.000 ευρώ όσον αφορά στις πράξεις της δράσης «Ενίσχυση της ίδρυσης / εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών».

Όσον αφορά στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, δηλαδή το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, η έκδοση προσκλήσεων από την Περιφέρεια θα ξεκινήσει από τα μέσα του ερχόμενου Μαΐου, πρώτα για τον Άξονα 4 “Μια πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων”.

Τέλος, τονίστηκε ότι μέσω τεχνικής βοήθειας θα συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα προβαίνει στον τελικό έλεγχο πριν από την ένταξη έργων στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ανώριμων και ελλιπών μελετητικά έργων που ταλαιπώρησαν το απερχόμενο ΠΕΠ 2014 – 2027.

Να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης από πλευράς Δήμου Καλαμάτας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ένα πλέγμα νέων παρεμβάσεων για την αναδιοργάνωση του Ιστορικού Κέντρου και την αύξηση της προσπελασιμότητας και βιώσιμης κινητικότητας του αστικού περιβάλλοντος της παραλιακής ζώνης, καθώς και για την ενοποίηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης.