Οι κάδοι άρχισαν «να φεύγουν» και τη θέση τους καταλαμβάνουν σκουπιδότοποι!

Οι κάδοι άρχισαν «να φεύγουν» και τη θέση τους καταλαμβάνουν σκουπιδότοποι!

Άρχισαν τα παρατράγουδα από την απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων από καίρια σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου του Δήμου Καλαμάτας, μετά την απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παν. Νίκα, περί απαγόρευσης στα απορριμματοφόρα να κάνουν αποκομιδή σε αυτούς τους δρόμους.

Οι πρώτοι σκουπιδότοποι άρχισαν να δημιουργούνται μετά την απομάκρυνση των κάδων από το Δήμο στην αρχή του δρόμου Καλαμάτας – Σπάρτης, στο τμήμα πριν από τον περιμετρικό της Καλαμάτας.

Οι δε δημότες συνεχίζουν να αφήνουν τα σκουπίδια τους εκεί που υπήρχαν οι κάδοι και σύντομα αυτό προβλέπεται να συμβεί σε πολλά σημαντικά σημεία της Καλαμάτας.

Η απόφαση
Ο Δήμος Καλαμάτας ενημέρωσε προχθές ότι μετά την απόφαση του περιφερειάρχη είναι αναγκασμένος να αποσύρει πάνω από 100 κάδους απορριμμάτων από το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το Δήμο, από έλεγχο που διενεργήθηκε στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, το οποίο διέρχεται τα όρια του Δήμου Καλαμάτας, διαπιστώθηκε ότι οι κάδοι που πρέπει να απομακρυνθούν, για να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση, είναι οι εξής:

-Καλαμάτα – Αλμυρός – Κάμπος – Καρδαμύλη προς Αερόπολη: 14 γκρι κάδοι, 11 κάδοι ανακύκλωσης, 2 υπόγειοι κάδοι

-Θουρία – Πολιανή προς Δυρράχιο: 6 γκρι κάδοι

-Θουρία – Μικρομάνη – Άρις – Τρίοδος: 7 γκρι κάδοι, 8 κάδοι ανακύκλωσης

-Αγ. Κωνσταντίνος – Αρφαρά – Πήδημα: 7 γκρι κάδοι, 3 κάδοι ανακύκλωσης

-Καλαμάτα – Σπάρτη – Τμήμα της Ε.Ο. 82 μέσω Ταϋγέτου: 12 γκρι κάδοι, 4 κάδοι ανακύκλωσης

-Καλαμάτα – Μεγαλόπολη – Τρίπολη, τμήμα της Ε.Ο. 7: 20 γκρι κάδοι, 10 κάδοι ανακύκλωσης.

Συνολικά οι κάδοι που θα καταργηθούν από το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας είναι: 66 γκρι, 36 κάδοι ανακύκλωσης και 2 υπόγειοι κάδοι.

Τι θα γίνει;
Η απόσυρση των κάδων, όπως φαίνεται, άρχισε ήδη από τον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης (δε γνωρίζουμε ακόμα και σε ποια άλλα σημεία) και στη θέση τους δημιουργούνται αυτοσχέδιοι σκουπιδότοποι.

Λύση άμεση, αν καταλάβαμε σωστά από την ενημέρωση του Δήμου, δε θα υπάρξει, καθώς, όπως σημειώνεται σε αυτή, «έχει ζητήσει την αρωγή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση των σοβαρότατων ζητημάτων που θα ανακύψουν μέσω της επέμβασης στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της, ώστε να δημιουργηθούν ειδικές εσοχές για την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων που στην παρούσα φάση απομακρύνονται».

Μέχρι τότε, όμως, καλεί τους δημότες να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στον πλησιέστερο προς την οικία τους κάδο, αλλιώς θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Και στα σημεία αυτά που υπήρχαν οι κάδοι και τώρα είναι παρατημένα σκουπίδια, δε θα πάνε συνεργεία του Δήμου ή απορριμματοφόρα να τα μαζέψουν;

Αν αυτό που ξεκίνησε από το δρόμο Καλαμάτα – Σπάρτη συνεχισθεί και στις άλλες περιοχές που ανακοίνωσε ο Δήμος (Βέργα, Αλμυρό, είσοδο πόλης κ.λπ.), σύντομα τα περίχωρα της πόλης θα είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος, με δυσοσμία και κινδύνους για την υγεία όλων!

Της Βίκυς Βετουλάκη