Παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα και τη λειτουργία της Καλαμάτας

Παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα και τη λειτουργία της Καλαμάτας

Στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα

Σημαντικές δράσεις για την πόλη της Καλαμάτας περιλαμβάνονται στο υπό διαμόρφωση Κλιματικό Συμβόλαιο, όπως αυτές παρουσιάσθηκαν σε ειδική εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο.

Μερικές από τις δράσεις προς την κλιματική ουδετερότητα, τις οποίες παρουσίασε ο ίδιος ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, είναι οι ολοκληρωμένες Βιοκλιματικές Αναπλάσεις σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, επεμβάσεις 400 στρεμμάτων σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους και σε 22 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων, η δημιουργία ζώνης μηδενικών εκπομπών CO2, η αντικατάσταση ταξί και λεωφορείων με ηλεκτρικά και πολλές άλλες καίριες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν το σύνολο της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης.

Όπως τονίσθηκε στην παρουσίαση, η διαδικασία σύνταξης του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της πόλης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, στη βάση των όσων θετικά έχουν αξιολογηθεί κατά την πρώτη φάση του Mission.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Η ανοικτή παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη εντασσόταν στο δημόσιο διάλογο και τις δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Εκεί παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, δράσεις και προτάσεις που αναμένεται να ενσωματωθούν στο υπό σύνταξη Κλιματικό Συμβόλαιο για την επίτευξη της Κλιματικής Ουδετερότητας έως το 2030.

Εισηγήσεις – τοποθετήσεις έγιναν από τους υπευθύνους ανά τομέα, εξωτερικούς συνεργάτες και μέλη των ομάδων εργασίας, με σκοπό την εκκίνηση ενός νέου κύκλου διαβούλευσης πάνω στις ήδη επεξεργασμένες και θετικά αξιολογημένες δράσεις – προτάσεις. Παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους Αθηνά Πρόγιου (καταγραφή εκπομπών CO2, περιβαλλοντικό αποτύπωμα), Κώστα Κωτσόγιαννη (ενέργεια), Ανδρέα Χαρίση (κτήρια), Στέλιο Ευσταθιάδη (κινητικότητα, μεταφορές), Δημήτρη Τσάμη (δομημένο περιβάλλον), Νάσο Μάκιο (απόβλητα, κυκλική οικονομία) και Λάμπρο Ίσκο (ψηφιακός μετασχηματισμός).

Στην εκδήλωση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., μέλη της Ευρωπαϊκής Αποστολής Μαρία Βασιλάκου και Χρύσης Νικολαΐδης. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης. Χαιρετισμό, εκπροσωπώντας το μητροπολίτη Μεσσηνίας, απηύθυνε ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς.

Οι 10+1 δράσεις

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της προσπάθειας που κάνει η πόλη, υπογράμμισε τις προοπτικές που ανοίγονται για την ευρύτερη περιοχή και αναφερόμενος στο πού βρισκόμαστε σήμερα, τόνισε: «Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Στο σημείο όπου αναπτύσσεται το Κλιματικό Συμβόλαιο. Το σχέδιο, δηλαδή, για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Όχι γενικά και αόριστα, αλλά έργα και δράσεις συγκεκριμένες. Η επιλογή μας ως Δημοτική Αρχή, άλλωστε, εξ αρχής ήταν απολύτως ξεκάθαρη. Η δημιουργία, η εκπόνηση ενός σχεδίου από την Καλαμάτα για την Καλαμάτα. Ένα σχέδιο το οποίο να μπορεί να εφαρμοστεί, βασισμένο στις ανάγκες που υπάρχουν και έχουν καταγραφεί, κι όχι απλώς ένα σχέδιο που θα φορεθεί στην πόλη ή, εν πάση περιπτώσει, θα είναι δύσκολο να γίνει πράξη».

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις – τοποθετήσεις με το δήμαρχο στο κλείσιμο της εκδήλωσης να αναφέρει 10+1 ενδεικτικές δράσεις – στόχους που περιλαμβάνονται στο υπό διαμόρφωση Κλιματικό Συμβόλαιο και οι οποίες είναι:

1. Ολοκληρωμένες Βιοκλιματικές Αναπλάσεις (κεντρικός ιστός, Νησάκι, παραλιακή ζώνη, Ρήγα Φεραίου)

2. Δίκτυο Διαδρομών ήπιας μετακίνησης (επεμβάσεις 400 στρεμμάτων σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, σε 22 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων κ.ά.)

3. Ζώνη μηδενικών εκπομπών CO2 (περιλαμβάνει το Ιστορικό Κέντρο έως και Φραντζή, με δυνατότητα επέκτασης). Λειτουργική αναβάθμιση οδού Αθηνών, Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα κ.ά.

4. Hub κινητικότητας σε σημεία περιμετρικά της πόλης (Κεντρική Αγορά, Τέντα, Παραλία κ.ά.)

5. Δράσεις κυκλικής οικονομίας μέσω συνοικιακής και οικιακής κομποστοποίησης, δημιουργία πράσινων σημείων, ενίσχυση ρευμάτων ανακύκλωσης, διαχείριση υπολειμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.

6. Πρόγραμμα «Εξοικονομώ ανά γειτονιά» για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και παραγωγή ενέργειας

7. Διαμόρφωση κλιματικά Ουδέτερης περιοχής δυτικά της οδού Αρτέμιδος.

8. Πιλοτικό πρόγραμμα «Πράσινα Σχολεία».

9. Πρόγραμμα αντικατάστασης ταξί και λεωφορείων με ηλεκτρικά.

10. Αστικές εμπορευματικές μεταφορές και δημιουργία κέντρου Logistics στην καθορισμένη από το ΓΠΣ θέση (Γουλιμίδες).

10+1. Εγκατάσταση σταθμών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας μέσω ΑΠΕ.