Πέγκυ Νίκα-Παναγάκου: «Η Μεσσηνία διαθέτει τα πάντα για να κατακτήσει την υψηλότερη βαθμίδα προόδου»

Πέγκυ Νίκα-Παναγάκου: «Η Μεσσηνία διαθέτει τα πάντα για να κατακτήσει την υψηλότερη βαθμίδα προόδου»

Με καταγωγή από τη Δυτική Μάνη και έχοντας ήδη αποκτήσει εμπειρία από την ενασχόλησή της με τα κοινά, αφού είχε θέσει υποψηφιότητα στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, η κα Πέγκυ Νίκα-Παναγάκου επιστρέφει στην «ενεργό δράση» μέσα από την υποψηφιότητά της ως βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Θέτοντας στο επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό για την περαιτέρω ανάπτυξη της Μεσσηνίας, η κα Νίκα-Παναγάκου σημειώνει ότι μέσα από τη δημιουργία υποδομών και τη σωστή κατάρτιση ο νομός μας θα μπορέσει να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει.

-Κατάγεστε και δραστηριοποιείστε σε έναν τόπο με πλούσια παράδοση και ιστορία, όπως είναι η Μάνη. Τι σημαίνει αυτός ο τόπος για εσάς;

Σημαίνει ότι νιώθω τεράστια ευθύνη για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ευθύνη για τη Μάνη, τη Μεσσηνία, την Πελοπόννησο, ολόκληρη την Ελλάδα.

Νιώθω υπερήφανη για τη μανιάτικη καταγωγή μου, υπερήφανη που γεννήθηκα Ελληνίδα. Αυτό, όμως, με κάνει να νιώθω και πολύ υπεύθυνη. Νιώθω χρέος μου να δρω και να δημιουργώ, για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ζωής, όχι μόνο όσον αφορά εμένα και την οικογένειά μου, αλλά και για όσους περισσότερους συμπολίτες μας γίνεται.

Έτσι, λοιπόν, θεωρώ χρέος μου τη συμμετοχή στα κοινά, διότι μόνον έτσι μπορεί ο κάθε πολίτης να επηρεάζει τις αποφάσεις που αφορούν στη ζωή του. Ξέρουμε όλοι ότι σε αυτή τη ζωή τίποτα δε χαρίζεται. Αντίθετα, τα πάντα κερδίζονται με τη γνώση, την εργασία και πολύ κόπο. Είναι ένας διαρκής αγώνας δημιουργίας που έχει πίκρες, απογοητεύσεις αλλά και τη χαρά της δημιουργίας, της ζωής.

-Οι εκλογές της 21ης Μαΐου αποτελούν το «βάπτισμα του πυρός». Ποιοι ήταν οι λόγοι με βάση τους οποίους αποφασίσατε να συμπορευτείτε με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για να διεκδικήσετε μια θέση στη Βουλή;

Για εμένα δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στα κοινά. Είχα συμμετάσχει και ως υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές. Τώρα, η κάθοδός μου με τη Νέα Δημοκρατία στη Μεσσηνία έγινε έπειτα από πρόταση του κόμματος στο οποίο ανήκω.

Αν θέλετε, ήρθε σε μια καλή στιγμή που έχει κορυφωθεί η αγωνία μου για το μέλλον της πατρίδας μας, κυρίως όμως του νομού μας. Είμαι από τους ανθρώπους που προτιμώ να εργάζομαι σκληρά παρά να ασκώ από το απυρόβλητο κριτική στους πάντες και τα πάντα. Και δεν το λέω αυτό για τις εντυπώσεις. Στη ζωή μου έτσι έμαθα από τους γονείς μου, έτσι πορεύομαι. Η Νέα Δημοκρατία είναι ο πολιτικός φορέας ευθύνης που μπορεί να κάνει πράγματα για τον τόπο μας.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, ακόμη και τώρα, προεκλογικά, δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια, σε όλους τα πάντα. Απέδειξε ότι μεθοδικά και με σύνεση μπορούμε ως χώρα να κάνουμε σοβαρά βήματα προόδου. Γνωρίζοντας, λοιπόν, τις ανάγκες της κοινωνίας μας, είμαι βέβαιη ότι αυτά τα βήματα μπορούν να ενισχυθούν και από τη δική μου παρουσία στην κεντρική πολιτική σκηνή.

-Ποια διλήμματα έρχεται να προσπεράσει μια σύγχρονη γυναίκα ασχολούμενη με την πολιτική;

Δε νομίζω ότι υπάρχουν πλέον διλήμματα για τη σύγχρονη γυναίκα που έχει μπει στο δημιουργικό στίβο, πιστεύει στον εαυτό και τις ικανότητές της. Οι γυναίκες μπορούμε να είμαστε πολύ δημιουργικές στους τομείς που καταπιανόμαστε. Αρκεί να μελετάμε το αντικείμενο, να αποκτούμε την απαιτούμενη γνώση, να προχωράμε συνετά και με πίστη σε αυτό που κάνουμε. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για τους άνδρες, αλλά οι γυναίκες έχουμε μια διαφορά: γεννάμε.

-Ποιες ανάγκες της Μεσσηνίας οφείλουν να ανέβουν πιο ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων για το νομό;

Οι υποδομές και η καλή γνώση στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα του νομού. Σε αυτούς τους τομείς πρέπει να κατακτηθεί η ποιότητα που απαιτείται, για να κατακτήσει η Μεσσηνία τη θέση που της αξίζει, δηλαδή την κορυφή.

Γνωρίζουμε ότι η Μεσσηνία παράγει άριστα προϊόντα. Δεν αρκεί, όμως, αυτό και το δείχνει η πραγματικότητα του αγροτικού κόσμου. Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα, να επιμορφωθούμε πάνω στην όποια παραγωγή, νέες – σύγχρονες και απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον καλλιεργητικές μεθόδους. Να βρούμε νέους δρόμους τυποποίησης και προώθησης των προϊόντων, νέα γαστρονομικά πεδία. Να υπερασπιζόμαστε τα προϊόντα μας μέσω της ποιότητάς τους. Μόνο έτσι θα αυξηθεί το εισόδημα των παραγωγών και θα αλλάξει επίπεδο ο νομός μας. Σίγουρα χρειάζονται υποδομές προς αυτό. Ένα μεγάλο ζήτημα, για παράδειγμα, είναι το νερό, που γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Έχω ήδη καταθέσει τις προτάσεις μου για δημιουργία φραγμάτων. Να ολοκληρωθούν, επιτέλους, τα δύο που κατασκευάζονται, αλλά και να δρομολογηθεί η κατασκευή νέων, όπως, για παράδειγμα, στη Μάνη.

Όσον αφορά στον Τουρισμό, δε θα πάψω να το φωνάζω. Ναι, πρέπει το κράτος και η Αυτοδιοίκηση να κατασκευάσουν τις απαραίτητες υποδομές, δηλαδή τους δρόμους,  τα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, να ενισχυθεί το δίκτυο ενέργειας κ.λπ. Αλλά και οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό έχουν το δικό τους πεδίο δράσης, που πρέπει να γίνει πολύ ποιοτικό.

Ξέρετε καλά ότι το αφήγημα «ήλιος και θάλασσα» έχει τελειώσει. Ο επισκέπτης πλέον ψάχνει την ποιότητα, τουλάχιστον το μεγάλο τμήμα εκείνο που δαπανά χρήματα και θέλουμε να έλθει ξανά. Πρέπει, λοιπόν, να επενδύσουμε στη γνώση. Οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν ή ασχολούνται με τον τουρισμό να είναι άριστα καταρτισμένοι. Παίρνω παράδειγμα από τον εαυτό μου. Όταν αγοράσαμε το ξενοδοχείο στο Οίτυλο, δεν είχα ιδέα. Πήγα, λοιπόν, και γράφτηκα σε εξειδικευμένη σχολή τουριστικού management για να μάθω καλά το αντικείμενο. Πιστεύω, λοιπόν, και θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, ότι η Μεσσηνία πρέπει να επενδύσει και σε αυτό το κομμάτι σοβαρά.

-Προέρχεστε από έναν κλάδο που έχει χαρακτηριστεί ως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Κρίνετε ότι σε τοπικό επίπεδο αυτός ο τομέας του Τουρισμού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση;

Έχω απαντήσει μεγάλο μέρος του ερωτήματός σας στην προηγούμενη ερώτηση. Ναι, η Μεσσηνία έχει πάρα πολλές δυνατότητες. Πρέπει, όμως, να αποφύγουμε λάθη που έχουν κάνει άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ευτυχώς δεν υπάρχει κορεσμός του νομού με τουριστικές εγκαταστάσεις περασμένης λογικής.

Νομίζω ότι τόσο σε επίπεδο ελέγχου αδειών όσο και σε επίπεδο επενδυτών υπάρχει μεγάλη στροφή προς την ποιότητα. Επίσης, δεν κατασκευάζονται τεράστιες, αχανείς τουριστικές μονάδες που επιβαρύνουν την αισθητική του περιβάλλοντος. Στη Μάνη, για παράδειγμα, υπάρχει προσαρμογή στην τοπική αρχιτεκτονική και σε τοπικά υλικά. Το αποτέλεσμα είναι καλό και πρέπει να μη διαταραχθεί από άσχετες με την κάθε περιοχή κατασκευές. Πάντα, όμως, υπάρχουν περιθώρια για καλύτερα αποτελέσματα κι αυτό οφείλουμε να το προσέξουμε.

Άλλωστε, η εμπειρία από την ενασχόλησή μου με το «Πέτρα και Φως» αυτό μου υπαγορεύει. Δεν επαναπαύομαι ποτέ. Πάντα βελτιώνω τους χώρους του ξενοδοχείου, τις παροχές, τα πάντα ώστε οι επισκέπτες μας να μένουν ικανοποιημένοι και να έρχονται ξανά.

-Έχετε διανύσει μια πλούσια επαγγελματική διαδρομή τόσο σε επίπεδο ενέργειας όσο και σε επίπεδο τουρισμού. Με τι σας έχει «οπλίσει» αυτή η διαδρομή;

Με έχει οπλίσει με την πίστη ότι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά, αρκεί να επενδύσουμε στη γνώση και να αγαπήσουμε αυτό με το οποίο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε. Βεβαίως, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόπο, αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατο. Δε φοβάμαι τις προκλήσεις, όποιες κι αν είναι αυτές. Άλλωστε, μαζεύω τις ελιές μου στις Γαϊτσές και περιποιούμαι τα ζώα που εκτρέφω εκεί, εργάζομαι σκληρά στο ξενοδοχείο, έχω την οικογένειά μου, δεν υπάρχει ημέρα που να μην εργαστώ.

Βλέποντας τη Μεσσηνία, έχω διαμορφώσει τη βεβαιότητα ότι διαθέτει τα πάντα για να κατακτήσει την υψηλότερη βαθμίδα προόδου, όχι μόνο στην Ελλάδα. Διαθέτει και το έμψυχο δυναμικό, αλλά και τα φυσικά στοιχεία που μπορούν να προσδώσουν ποιότητα και αφθονία. Στο χέρι μας είναι. Εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω με δύναμη και τόλμη. 

Πέγκυ Νίκα-Παναγάκου

Η κα Πέγκυ Νίκα-Παναγάκου κατάγεται από τις Γαϊτσές της Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας. Σπούδασε Ιστορία και Λογοτεχνία και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές σε Εναλλακτικές Θεραπείες στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής. Εξειδικεύτηκε στον τομέα της Διοίκησης Ξενοδοχείων, ενώ από το 1985 έως το 2008 εργάστηκε ως καθηγήτρια στο χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης. Παράλληλα, συνέγραψε βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στην οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα διοίκησης και διαχείρισης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από το 2013 μέχρι σήμερα εργάζεται ως διευθυντικό στέλεχος στις οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις σε Μεσσηνία και Λακωνία.

Είναι παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο» του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.