Στα μέσα Μαΐου η προσγείωση των δύο νέων Μ-346 στην Καλαμάτα

Στα μέσα Μαΐου η προσγείωση των δύο νέων Μ-346 στην Καλαμάτα

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να καταφθάσουν στην Ελλάδα από την κατασκευάστρια χώρα, Ιταλία, τα δύο νέα υπερσύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346, στα οποία και θα εκπαιδεύονται οι Ίκαροι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατασκευάστρια εταιρεία Leonardo πρόκειται να παραδώσει τα δύο αεροσκάφη στην ισραηλινή Elbit Systems, η οποία έχει αναλάβει την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Καλαμάτας, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας που υπεγράφη το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στο ελληνικό και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Αυτή την περίοδο, δε, τα δύο Μ-346 ολοκληρώνουν τις πτητικές τους δοκιμές, ενώ το προσωπικό της 120 ΠΕΑ εκπαιδεύεται στο νέο τύπο αεροσκάφους στις εγκαταστάσεις της Leonardo στην Ιταλία, αλλά και μέσω προσομοιωτών της Elbit Systems στο Ισραήλ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Ελλήνων Ικάρων, η οποία περνά σε νέα εποχή μέσω (και) του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Καλαμάτας, η ίδρυση του οποίου προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, θα αποτελέσει πόλο έλξης για εκπαίδευση πιλότων και άλλων χωρών.

Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη εκτίμηση του πρώην υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, κατά την παρουσία του στην Καλαμάτα.

Όπως είχε σημειώσει ο στρατηγός εν αποστρατεία, η λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης θα είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος, όχι μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αλλά και γενικότερα για την περιοχή, αφού πάρα πολλοί άνθρωποι από πολλές χώρες θα έρθουν για να εκμεταλλευτούν το εξαιρετικό σύστημα που ιδρύεται εδώ, αλλά και για να εκπαιδευτούν πλάι στους καλύτερους.

Της Χριστίνας Μανδρώνη