Απορρίφθηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής των κατοίκων για την Καλλιρρόη

Απορρίφθηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής των κατοίκων για την Καλλιρρόη

Απέρριψε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας την αίτηση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει  κάτοικοι της Καλλιρρόης, με την οποία ζητούσαν να σταματήσουν τα απορριμματοφόρα να εναποθέτουν σκουπίδια στη μονάδα διαχείρισης, καθώς δε διαθέτει τις απαραίτητες εγκρίσεις και πιστοποιήσεις.

Ωστόσο, ορίσθηκε η κύρια συζήτηση επί των ασφαλιστικών μέτρων να γίνει το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο δικηγόρος των κατοίκων Τάσος Κοσμάς, θα κατατεθεί στο δικαστήριο νέα αίτηση προσωρινής διαταγής, καθώς έχουν προκύψει καινούργια στοιχεία, ενώ στις 13 Ιουνίου συζητείται στο 4ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι για τον τρόπο εισόδου και εξόδου των απορριμματοφόρων από το εργοστάσιο διαχείρισης.

Νέα αίτηση
Μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου για την προσωρινή διαταγή, ο δικηγόρος Τάσος Κοσμάς τόνισε ότι οι κάτοικοι διαφωνούν και συνεχίζουν τον αγώνα.

Μάλιστα, ο κ. Κοσμάς υπογράμμισε ότι από το δικαστήριο δεν υπήρξε καμία αιτιολόγηση για την απόρριψη της προσωρινής διαταγής, ενώ θα ξεκινήσουν διαδικασίες για να υποβάλλουν νέα αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, καθώς νέα στοιχεία προέκυψαν κατά τη συζήτηση της αίτησης που απορρίφθηκε και τα οποία, όπως είπε, είναι πολύ κρίσιμα.

Η προσφυγή που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ και πρόκειται να συζητηθεί στις 13 Ιουνίου, αφορά στον κόμβο που έχει κατασκευασθεί στη μονάδα διαχείρισης και ο οποίος, σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν είναι τύπου Α (όπως η εγκατάσταση), αλλά τύπου Β, ενώ και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπει ανισόπεδο κόμβο, καθώς τώρα τα απορριμματοφόρα διασχίζουν κάθετα τον εθνικό δρόμο και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Τέλος, ο κ. Κοσμάς αναφέρθηκε και σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς:

«Επειδή άκουσα δηλώσεις του κ. Τσουκαλά ότι κινούμαστε από ιδεολογικούς λόγους, θέλω να πω πως κανένας τέτοιος λόγος δεν υπάρχει. Αντίθετα, κινούμαστε από λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος».

Ασφαλιστικά μέτρα
Με τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι και θα συζητηθούν το Σεπτέμβριο, ζητούν να διαταχθούν η εταιρεία «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου» και η Περιφέρεια Πελοποννήσου:

-Να σταματήσουν την παραβατική συμπεριφορά τους εις βάρος των κατοίκων και εις βάρος του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των συγκοινωνιών και ιδιαιτέρως να διαταχθεί από το δικαστήριο η άμεση διακοπή της εναπόθεσης απορριμμάτων που διενεργούν ανεξέλεγκτα και χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις και πιστοποιήσεις και με κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στην επίδικη εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Καλλιρρόη

-Να διαταχθούν να προχωρήσουν στον καθαρισμό της περιοχής που εκτελούνται οι διαδικασίες απόρριψης απορριμμάτων, από τα σκουπίδια και τα άχρηστα οικοδομικά υλικά και μπάζα που έχουν εναποθέσει στην επίδικη περιοχή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Καλλιρρόη.

-Να απαγορευθεί στο μέλλον η οποιαδήποτε εκ νέου παρόμοια παράνομη συμπεριφορά στην εν λόγω περιοχή, απειλουμένης εις βάρος τους χρηματικής ποινής 1.500 ευρώ και προσωπικής κρατήσεως τριών μηνών για κάθε μελλοντική διατάραξη.

Της Βίκυς Βετουλάκη