Χαρά Κιουρή: «Μεγάλες ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε έμψυχο υλικό και τεχνικά μέσα»


Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πυροσβεστική έγινε στο πλαίσιο των περιοδειών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την υποψήφια βουλεύτρια Μεσσηνίας Χαρίκλεια (Χαρά) Κιουρή: «Ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα αυτό. Διαπιστώσαμε ότι όλοι οι τομείς είναι υποστελεχωμένοι. Το προσωπικό είναι λίγο και με μέσο όρο ηλικίας για τους μόνιμους πάνω από 50 έτη, ηλικία, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, “δύσκολη” για να ανταποκριθεί κάποιος όταν βρεθεί σε συνθήκες πίεσης σε κάποιο βουνό. Μόνο οι εποχικοί πυροσβέστες είναι μικρότερης ηλικίας. Αυτοί ζητούν τη μονιμοποίησή τους, μιας και έχουν εκπαιδευτεί και μπορούν να προσφέρουν σημαντικά.

Τα οχήματα της υπηρεσίας είναι απαρχαιωμένα. Ο στόλος δεν έχει ανανεωθεί εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Χρειάζεται και αλλαγή του νομικού πλαισίου, γιατί αγορές νέων οχημάτων μπορούν να γίνουν μόνο από την περιφέρεια. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να βγαίνουν με δυσκολίες τα κλιμάκια.

Επιπροσθέτως οι μόνιμοι δεν παίρνουν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ούτε δώρα ούτε και το βασικό επίδομα.

Την ίδια ώρα, άλλη μία αντιπυρική περίοδος ξεκινά χωρίς να έχουν προχωρήσει τα περισσότερα Δασαρχεία στους απαραίτητους καθαρισμούς εκτάσεων από ξερά κλαδιά στα δάση λόγω καθυστερημένης και μειωμένης χρηματοδότησης από την Πολιτεία, ανεβάζοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Εν όψει των κινδύνων και λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάζεται συνολική αναβάθμιση και σε προσωπικό και σε στόλο, αν θέλουμε να έχουμε μια σοβαρή αντιπυρική προστασία, ώστε να μη θρηνούμε ανθρώπινα θύματα και καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος».

Της Χαρίκλειας (Χαράς) Κιουρή