Δημοσκόπηση εξόδου…

Δημοσκόπηση εξόδου…

O ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας κάνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και της σαρωτικής νίκης της Ν.Δ. με ποσοστό 40,79% έναντι 20,07% του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη LiFO και εκτιμώντας τους μεγάλους ηττημένους της κάλπης:

«Τεράστια η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, βαρύτατη η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι είκοσι μονάδες διαφορά δεν πρέπει να είχαν προβλεφθεί ούτε από το φανατικότερο οπαδό του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσο δε για τους φανατικούς οπαδούς του κ. Αλέξη Τσίπρα, σίγουρα θα θυμούνται για πολύ καιρό τις διαβεβαιώσεις του, μέχρι και την προτεραία των εκλογών, για τον επικείμενο θρίαμβο του κόμματός του. Τέτοια αυταπάτη πια; Τόσο λαθεμένη ανάγνωση των σημάτων;

Οι εκλογές έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πλην όμως, όπως αποδείχτηκε, και σε αυτές επικράτησε η λογική του συστήματος που δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Η απλή λογική κρίθηκε ανεπιθύμητη. Κάηκε με την πρώτη. Τα κόμματα που τη διεκδικούσαν από παλιά έκαναν τα πάντα για να τη διαβάλουν και να την απαξιώσουν.

Στην Κύπρο τα exit polls τα λένε δημοσκοπήσεις εξόδου. Η κάλπη της 21ης Μαΐου πήρε το χαρακτήρα εκλογών εξόδου για τον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με πάνω από έξι ποσοστιαίες μονάδες, θα υπάρξει πρόβλημα. Προσωπικό-πολιτικό πρόβλημα.

Η παραδοξότητα, ωστόσο, που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκαλύπτεται τώρα: Έφτασε έως εδώ, κυβέρνησε και κατόπιν σταθεροποιήθηκε στη δεύτερη θέση, χάρη στον κ. Τσίπρα. Ηττήθηκε όμως πρωτίστως εξαιτίας του, αφού όλη η προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του υπήρξε μονοπρόσωπη.

Μπρος γκρεμός…».

Α.Π.