Φίλοι Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών: «Επιμένετε ακόμη στο ένα και μοναδικό έργο ανάπλασης της πλατείας;»

Φίλοι Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών: «Επιμένετε ακόμη στο ένα και μοναδικό  έργο ανάπλασης της πλατείας;»

«Επιμένετε ακόμη στο ένα και μοναδικό έργο ανάπλασης της πλατείας Φιλιατρών;», ρωτά δήμαρχο και περιφερειάρχη η Επιτροπή «Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών».

Συγκεκριμένα, σε δελτίο Τύπου αναγράφεται: «Η Επιτροπή “Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών” πριν από λίγες μέρες πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξης ως Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου – συνολικά – της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών. Ώστε να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας και η ιστορική μας κληρονομιά. Αυτό δε στερεί τη δυνατότητα για οποιεσδήποτε επεμβάσεις συντηρήσεως και εξωραϊσμού της, αρκεί η όποια επέμβαση να είναι εγκεκριμένη από το ΥΠ.ΠΟ.Α., ώστε να μην αλλοιώνει, αλλά να εναρμονίζεται στις εξελίξεις του πολιτιστικού γίγνεσθαι.

Οπότε, κε περιφερειάρχη Πελοποννήσου & κε δήμαρχε της καλλικρατικής Τριφυλίας, είναι ευπρόσδεκτη για εμάς η χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου. Εκτός, όμως, από την Κεντρική Πλατεία (Καποδιστρίου) Φιλιατρών, το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας έχουν αντιπροτείνει σειρά άλλων έργων, τα οποία χρειάζεται πραγματικά ο τόπος, καθώς θα λύσουν προβλήματα της καθημερινότητας και θα φέρουν ανάπτυξη. Συγκεκριμένα: τα (2) ιστορικά διατηρητέα μνημεία & έργα τέχνης: Φλωρεντιανά Σιντριβάνια Φιλιατρών (Πλατείας Καποδιστρίου – Πλατείας Αγ. Ανδρέα), είναι οξειδωμένα και καλυμμένα με παχύ στρώμα αλάτων και αλγών. Πρέπει να γίνει επέμβαση συντήρησης – ανάδειξής τους καθότι μοναδικά στο είδος τους και σπάνια πανελλαδικά! Το Δημαρχείο μαζί με το ρολόι, ομοίως ιστορικά διατηρητέα κτήρια, πνέουν τα λοίσθια και πρέπει να επισκευαστούν! Η παλιά Δεξαμενή, υπό κατάρρευση, άλλο ένα επίσημα κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο κτήριο, αφημένο στην εγκατάλειψη. Η αξιοποίησή του ως μουσείου νερού μαζί με τα άλλα ιστορικά κτήρια και μνημεία των Φιλιατρών, συνδέει το σήμερα με το χθες και τη χρυσή εποχή της σταφίδας. Το παλιό Λύκειο Φιλιατρών, ερειπωμένο! Που αν επισκευαστεί γίνεται χώρος μουσειακός, ιστορικής μνήμης, χώρος για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις ή και ακόμη ένα ΝΕΟ εκπαιδευτικό ίδρυμα εξειδικευμένης μεταλυκειακής εκπαίδευσης, για την προσέλκυση φοιτητών – σπουδαστών, που θα δώσουν νέα πνοή στην πόλη.

Το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών (Α.Ι.Φ.) σε κατάσταση λεηλασίας! Ένα εργαστήριο αναλύσεων, εργαλείο χρήσιμο και απαραίτητο στην υπηρεσία των αγροτών και όχι μόνο της περιοχής, γι’ αυτό πρέπει να επαναλειτουργήσει το Αγροκήπιο Φιλιατρών (υποβαθμισμένο περιβαλλοντικά, απαξιωμένο από το Δήμο Τριφυλίας, γεμάτο σκουπίδια). Προτάθηκε η δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ώστε να αξιοποιηθεί η περιοχή και να γίνει επισκέψιμη σε σχολεία και όχι μόνο, από άλλες περιοχές. Άλλη πρόταση για τον εν λόγω χώρο του Αγροκηπίου Φιλιατρών είναι η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, πράγμα που λείπει από τα Φιλιατρά και αναγκάζει τους αθλουμένους να μετακινούνται προς άθληση κι αγώνες, σε διπλανές πόλεις.

Κύριε περιφερειάρχη Πελοποννήσου & κύριε δήμαρχε της καλλικρατικής Τριφυλίας, επιμένετε ακόμη στο ένα και μοναδικό έργο προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ, της ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών; Ενώ υπάρχουν άλλες ανάγκες για την πόλη, επιμένετε να πάρετε τη χρηματοδότηση Α. Τρίτσης από τα Φιλιατρά και να τη δώσετε σε άλλες περιοχές, όπου εσείς κρίνετε ότι τα χρειάζονται; Όλα αυτά τα προτεινόμενα έργα των φορέων της πόλης των Φιλιατρών είναι συμβατά με την πρόσκληση Α. Τρίτσης ΑΤ06. Να συνταχθεί νέα μελέτη Ολοκληρωμένης Αστικής Αναζωογόνησης Φιλιατρών, περιλαμβάνοντάς τα, καθότι είναι έργα υποδομής και ανάπτυξης για την πόλη».