Κωνσταντίνος Ρεϊτζόπουλος: Μαύρη μέρα για την Καλλιρρόη η έναρξη λειτουργίας του σκουπιδοεργοστασίου

Κωνσταντίνος Ρεϊτζόπουλος: Μαύρη μέρα για την Καλλιρρόη η έναρξη λειτουργίας του σκουπιδοεργοστασίου

Μαύρη μέρα για την Καλλιρρόη, για το Δήμο Οιχαλίας, για ολόκληρη τη Μεσσηνία, η έναρξη λειτουργίας του σκουπιδοεργοστασίου σήμερα στη θέση «ΟΝΙ» της Καλλιρρόης.

Η Δημοτική Αρχή Οιχαλίας ήταν η πρώτη σε όλο το νομό που ψήφισε αύξηση των δημοτικών τελών πάνω από 30% από 1/1/2022 στα ανταποδοτικά τέλη, για να πληρώσουμε χρυσάφι τη μετατροπή της περιοχής σε κρανίου τόπο.

Η αύξηση αυτή εντάσσεται σε μια συνολικότερη προσπάθεια στήριξης της Δημοτικής Αρχής, της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και των διαδοχικών κυβερνήσεων, Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την παράδοση δηλαδή των σκουπιδιών στον ιδιώτη, με βαρύτατο οικονομικό κόστος για τους κατοίκους σε όλο το νομό και, φυσικά, την καταστροφή της περιοχής με την κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη.

Είναι πρόκληση το πρώτο απορριμματοφόρο που θα μπει στο εργοστάσιο να είναι από το Δήμο Οιχαλίας.

Η Δημοτική Αρχή γράφει «στα παλιά της τα παπούτσια» τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τον αγώνα των κατοίκων και των συλλόγων για πάνω από 10 χρόνια.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, έστω και τώρα, να μη συμπράξει σε αυτό το έγκλημα για τον τόπο μας, μετατρέποντας και με το γράμμα του νόμου την περιοχή σε ένα σκουπιδότοπο. Καλούμε, τις κατά τα άλλα λαλίστατες παρατάξεις της «αντιπολίτευσης», να πάρουν θέση.

Το έγκλημα αυτό έχει ιστορία. Δεν ξεχνάμε!

Για πάνω από 10 χρόνια, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (Σαμαρά-Βενιζέλου), ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και οι δυνάμεις τους στην Περιφέρεια, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις, με απόλυτη σύμπλευση και μοιρασμένους ρόλους, διαμόρφωσαν αυτή την εγκληματική σύμβαση.

Η Περιφερειακή Αρχή Νίκα υπέγραψε την ενεργοποίηση της σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που ετοίμασε η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη και παραδίδουν τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης μακροχρόνιας κερδοφορίας (τουλάχιστον 28 χρόνια) για την εταιρεία, με βαρύ οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος για την περιοχή της Οιχαλίας και την ευρύτερη περιοχή της Άνω Μεσσηνίας.

Υπάρχει λύση για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Να φύγει από τη μέση η επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή το κέρδος, και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα, με πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ταφή του υπολείμματος σε ΧΥΤΥ. Με ευθύνη του κράτους και με επιστημονικά κριτήρια να γίνεται η χωροθέτησή τους. Μόνο τότε μπορεί να γίνεται πραγματικά ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην τσέπη και στην υγεία των κατοίκων.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε με οργάνωση και αγώνα! Μόνοι τους και Όλοι μας!

Κωνσταντίνος Ρεϊτζόπουλος
Δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας

Φώτο αρχείου