Με υψηλές παρουσίες η παραλαβή των δύο εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346

Με υψηλές παρουσίες η παραλαβή των δύο εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346

Σε μια επίσημη τελετή με υψηλές παρουσίες από Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία, χθες το απόγευμα στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας, έγινε η παραλαβή των δύο πρώτων σύγχρονων εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346, τα οποία μαγνήτισαν τα βλέμματα όλων των παρευρισκομένων.

Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Άμυνας, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, της Elbit Systems, των Πρεσβειών Ισραήλ και Ιταλίας, υποδέχτηκαν τα δύο πρώτα Μ-346, που θα αναλάβουν την εκπαίδευση και εξοικείωση της νέας γενιάς των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας με τις απαιτήσεις των σύγχρονων μαχητικών jet.

Το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, o Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, ταξίαρχος ε.α. Yair Kulas (Γιάιρ Κουλάς), ο αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, αρχιστράτηγος Tomer Bar (Τόμερ Μπαρ), ο κ. Ran Kril (Ραν Κριλ), εκτελεστικός αντιπρόεδρος, International Marketing & Business Development, ο κ. Yoram Shmuely (Γιόραμ Σμουέλι), γενικός διευθυντής για τον τομέα Aerospace της Elbit Systems και ο VP της Ακαδημίας Πιλότων της Elbit Systems, Αντί Ραβίβ. Παρών ήταν επίσης ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κάτς και η πρέσβειρα της Ιταλίας στην Ελλάδα, Πατρίτσια Φαλτσινέλι. Παρευρέθησαν ακόμη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα πρώτα από τα 10
Τα δύο M-346 είναι τα πρώτα από τα 10 αεροσκάφη που αναμένονται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας του ελληνικού και του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, με την Elbit Systems να έχει αναλάβει τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένα εικονικά ηλεκτρονικά συστήματα της Elbit Systems που προσομοιώνουν σενάρια μάχης και πτήσης, προκειμένου να φέρουν την εκπαιδευτική εμπειρία των πιλότων στο υψηλότερο επίπεδο, αφού πρόκειται να καταγράψουν χιλιάδες ώρες πτήσεων ετησίως.

Με κατασκευάστρια εταιρεία την ιταλική Leonardo, το M-346 είναι ένα διθέσιο δικινητήριο αεροσκάφος, το οποίο διαθέτει πλήρως ψηφιακό χειριστήριο και συστήματα πτήσης. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με σύστημα ελέγχου fly-by-wire και το περιβάλλον χρήστη (Interface) διαθέτει Head-Up Displays (HUD).

Στα συστήματα εκπαίδευσης υπάρχει ενσωματωμένη τεχνολογία επί του αεροσκάφους που προσομοιώνει την τακτική εκπαίδευση και ολοκληρώνεται από το σύστημα εκπαίδευσης εδάφους, το οποίο βελτιστοποιεί τη διαχείριση τόσο του στόλου όσο και του προσομοιωτή. Ο χειρισμός του M-346 είναι παρόμοιος με αυτόν των πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των Eurofighter, Typhoon ή F-35, στοχεύοντας έτσι στη μεγιστοποίηση της πτητικής εκπαίδευσης των πιλότων.

Αναμένονται και οι προσομοιωτές πτήσης
Όπως επισημαίνεται μάλιστα από την Elbit, από την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων το 2021 το έργο βρίσκεται μπροστά σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ενώ η πρόοδος που έχει επιτευχθεί επαινέθηκε από τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ. Σε πρόσφατη, δε, επίσκεψη στην Ελλάδα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκαλάντ, επαίνεσε το έργο, τονίζοντας: «Το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα των αυξανόμενων αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών».

Όπως επισημάνθηκε, το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των αεροσκαφών Τ-6 βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και ταυτόχρονα, κομβική προσθήκη αποτελεί το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) που εγκαταστάθηκε στην αεροπορική βάση, για να προσφέρει διαρκή τεχνική υποστήριξη για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6. Επιπλέον, το πρώτο εκπαιδευτικό κτήριο έχει ολοκληρωθεί και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να εγκατασταθούν και οι προηγμένοι προσομοιωτές πτήσης, όπως και συστήματα ελέγχου και επικοινωνίας εδάφους και στόλου.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, ταξίαρχος ε.α. Yair Kulas, σημείωσε: «Ευχαριστούμε τους ομολόγους μας στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη συνεχή αμυντική και βιομηχανική μας συνεργασία και για την εμπιστοσύνη τους στις βιομηχανίες άμυνας του Ισραήλ. Η σημερινή περίσταση θέτει ένα σημαντικό ορόσημο για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων και είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτήν την εκδήλωση μαζί με τους στενούς μας συνεργάτες».

Ο κ. Yoram Shmuely, γενικός διευθυντής για τον Τομέα Aerospace της Elbit Systems, ανέφερε: «Είμαστε περήφανοι που παρέχουμε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κορυφαία εκπαιδευτικά κέντρα και δυνατότητες. Η προσγείωση των δύο πρώτων αεροπλάνων στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα αποτελεί σημαντικό ορόσημο, όχι μόνο για την Elbit Systems, αλλά και για την αυξανόμενη στρατηγική σχέση Ισραήλ και Ελλάδας».

Ιδιαίτερη ημέρα
Την εκδήλωση χθες άνοιξε με χαιρετισμό του ο διοικητής της 120 ΠΕΑ, Νίκος Τσιβουράκης, ο οποίος τόνισε ότι είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τη μονάδα, καθώς είναι σταθμός για την εκπαίδευση της νέας γενιάς πιλότων.

Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις ικανότητες του Μ-346 μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Πιλότων της Elbit Systems, Αντί Ραβίβ, ενώ ευχαρίστησε την Ελληνική Αεροπορία για την εμπιστοσύνη στην Elbit.

Στην ιστορική συμφωνία και τις δυνατότητες που προδιαγράφονται αναφέρθηκε ο αρχηγός ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ενώ ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και την 120 ΠΕΑ. Επίσης, δήλωσε πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στην παλαιότητα των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ2 και τα προβλήματα που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται τα τελευταία δέκα χρόνια από την έλλειψη υποστήριξης των αεροσκαφών. «Σήμερα», όπως είπε, «εγκαινιάζεται μια νέα εποχή για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πιλότοι μας πια θα εκπαιδεύονται  με σύγχρονα αεροσκάφη».

Σε δηλώσεις του λίγο αργότερα, και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε τη σημασία της μέρας για την Πολεμική Αεροπορία και τη Μεσσηνία, ενώ υπογράμμισε ότι μέσα από ισχυρές συμμαχίες η χώρα μας βγαίνει πιο ισχυρή και πρωταγωνίστρια στην περιοχή.

Η εκδήλωση έκλεισε με επίδειξη από ένα Τ6 και ο πιλότος με τους ελιγμούς του ενθουσίασε τους παρευρισκομένους.

Της Βίκυς Βετουλάκη