Νίκος Φλώρος: Σειρά εκθέσεων ανά τον κόσμο εμπνευσμένων από τη Μαρία Κάλλας

Νίκος Φλώρος: Σειρά εκθέσεων ανά τον κόσμο εμπνευσμένων από τη Μαρία Κάλλας

Με πρώτο του σταθμό την Όπερα του Ντουμπάι

Με έμπνευση τη Μαρία Κάλλας και αφορμή τη φετινή επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή της, ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος ξεκινά μια σειρά εκθέσεων σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Τα χαρακτηριστικά έργα του, γλυπτά και πίνακες, απηχούν τη μοναδική τέχνη του με χρήση πρωτότυπων υλικών, όπως το αλουμίνιο, και εντυπωσιάζουν απλούς και επώνυμους φιλότεχνους σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, η συνεργασία του με τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» για την έκθεση γλυπτών φιγούρων της Ελληνικής Επανάστασης από αλουμίνιο, στάθηκε η αφορμή να τον γνωρίσει καλύτερα και το μεσσηνιακό κοινό.

Πρώτος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας εκθέσεων του διακεκριμένου καλλιτέχνη η Όπερα του Ντουμπάι, με ένα- μεταξύ άλλων- εντυπωσιακό έργο εμπνευσμένο από τη Βιολέτα, την ηρωίδα που ενσάρκωσε η Μαρία Κάλλας στη γνωστή όπερα του Βέρντι La “Traviata”.

Το έργο του θα κοσμεί την Όπερα του Ντουμπάι έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023 έπειτα από πρόσκλησή της, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Είναι δε κατασκευασμένο από χιλιάδες ίνες ανακυκλώσιμου αλουμινίου και έχει διαστάσεις 180 Χ 250 εκ.

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Άμπου Ντάμπι, στα δε εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για την παρουσία και το σημαντικό έργο του Έλληνα γλύπτη.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Φλώρος έδωσε ομιλία και παρουσίασε την καλλιτεχνική του δουλειά στο σχολείο Summit International School στο Άμπου Ντάμπι, όπου και τιμήθηκε για την παρουσία και το έργο του. Παρών ήταν και ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Η.Α. Αντώνης Αλεξανδρίδης.

Η έκθεση στο Ντουμπάι αποτελεί την πρώτη επίσημη εκτός Ελλάδας παρουσίαση έργων Έλληνα καλλιτέχνη, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, όπου συμμετέχει και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ταξιδεύοντας σε κάθε χώρα, τα έργα του πρωτοποριακού καλλιτέχνη διαφοροποιούνται, καθώς δεν έχουν εκτεθεί ξανά. Επόμενος σταθμός του θα είναι η Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Φλώρος είναι γνωστός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από επιτυχημένες εκθέσεις του κι έχει τιμηθεί από την πρεσβεία του Άμπου Ντάμπι για την καλλιτεχνική του προσφορά. Επίσης, έχει δημιουργήσει το πορτραίτο του προέδρου της χώρας Sheikh Mohammed bin Zayed, το οποίο ανήκει στη συλλογή του ιδίου.

Μέσα από τη συνεχή αναζήτηση γνώσης, η τέχνη του που διαρκώς εξελίσσεται και παρουσιάζεται σε διαφορετικούς τόπους, έχει τη δυναμική να ασκεί πολιτιστική διπλωματία και να βοηθάει στη σύσφιξη των εμπορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων.

Άλλωστε, έχει διαμορφώσει μια προσωπική και ιδιαίτερη γλώσσα, που εμπνέεται από το ανακυκλώσιμο αλουμίνιο. Τα γλυπτά του και τα ανάγλυφα έργα του συνδέονται συχνά με γυναικείες προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία. Καταπιάνεται, επίσης, με θέματα που θεωρούνται ιερά όπως την αγία οικογένεια της Ρωσίας Ρομανόφ και τα πάθη του Ιησού Χριστού και χρησιμοποιεί το υλικό του με μια ξεχωριστή εικαστική έκφραση, για να δημιουργήσει εύληπτα έργα, να προκαλέσει σκέψεις και συζητήσεις, συνδυάζοντας συχνά τα θέματά του με τα καθημερινά καταναλωτικά αντικείμενα, προβάλλοντας την ανάγκη ευσυνειδησίας για την κλιματική αλλαγή.

Ζει και εργάζεται κατά διαστήματα σε μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Λίγα λόγια

Ο Νίκος Φλώρος γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας, μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ έζησε και εργάστηκε σε πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Έχει κερδίσει το θαυμασμό του εικαστικού κοινού, μεταξύ άλλων σε Νέα Υόρκη, Ρώμη, Αμπού Ντάμπι, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία Πορτογαλία, Αυστραλία, ενώ έχει λάβει δεκάδες βραβεία και διακρίσεις και έχει εκθέσει στα μεγαλύτερα μουσεία παγκοσμίως.

Η τέχνη του έχει απασχολήσει πολλές φορές το διεθνή Τύπο.