“Παράθυρο” για συγχώνευση μικρών τραπεζών ανοίγει η ΤτΕ

“Παράθυρο” για συγχώνευση μικρών τραπεζών ανοίγει η ΤτΕ

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο συγχώνευσης μη συστημικών τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να αποκλείει και σχήματα μεταξύ τους συνεργασίας, ως “αντίδοτο” στην υπέρμετρη συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου στη χώρα μας. 

Όπως επισημαίνει στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρόλο που το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων μεταξύ των μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα είναι μικρό, η ενίσχυση του ανταγωνισμού αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και ταυτόχρονα πρόκληση για τον εγχώριο κλάδο.

“Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης/συνεργασίας μεταξύ μικρότερων τραπεζών στο πλαίσιο και της εξυγίανσης των ισολογισμών τους, καθώς και αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων των τραπεζών για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους”, σημειώνει στην πρόσφατη.

Επιπλέον, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ανταγωνισμού και βελτίωσης των χρηματοοικονομικών δεικτών, η ΤτΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να κινηθούν τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρότερες τράπεζες, επενδύοντας σημαντικά σε νέες τεχνολογίες, στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και σε νέα καινοτόμα προϊόντα.

Αναθέρμανση ξένου ενδιαφέροντος “βλέπει” η ΤτΕ

Η κεντρική τράπεζα ανοίγει δε και “παράθυρο” για ενδεχόμενη εξαγορά ή επένδυση ξένων τραπεζών στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι “παρά τη συρρίκνωση της δραστηριοποίησης των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος”. 

“Κλειδί” για την επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης θα είναι η αναμενόμενη  επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης ως αποτέλεσμα της διαρκούς βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, αναφέρει η ΤτΕ.

Κορύφωση της συγκέντρωσης στις ελληνικές τράπεζες 

Το ζήτημα της υψηλής συγκέντρωσης -από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη- που έχει ως αποτέλεσμα τον ελλιπή ανταγωνισμό μεταξύ των εμπορικών τραπεζών που λειτουργεί εις βάρος των καταθετών και δανειοληπτών απασχολεί έντονα τις εποπτικές αρχές, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την τελευταία δεκαετία ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική συγκέντρωση, όπως καταδεικνύουν οι ειδικοί δείκτες σωρευτικού μεριδίου των πέντε μεγαλύτερων σε μέγεθος τραπεζών (CR5) και ο δείκτης (HHI), “οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη”.

Τονίζεται δε ότι οι διαρθρωτικοί δείκτες στη χώρα μας (π.χ. ενεργητικό προς ΑΕΠ, αριθμός τραπεζών, δίκτυο υποκαταστημάτων και απασχολούμενο προσωπικό) υποχώρησαν αισθητά την τελευταία δεκαετία, με εξαίρεση τους δείκτες συγκέντρωσης οι οποίοι καταγράφουν τη μέγιστη τιμή τους το 2019. 

Όπως εξηγεί η ΤτΕ, στο γεγονός αυτό συνέβαλαν η εξυγίανση συνολικά 13 πιστωτικών ιδρυμάτων, η πώληση των κυπριακών υποκαταστημάτων καθώς και η αποχώρηση από την Ελλάδα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτω, όπως για παράδειγμα, η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας. 

Σημειώνεται ότι, αποτέλεσμα της απουσίας ουσιαστικού ανταγωνισμού είναι οι αδικαιολόγητα υψηλές προμήθειες και χρεώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και η διατήρηση των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παρά το ράλι των επιτοκίων το τελευταίο 10μηνο, όπως έχει επισημάνει σε ρεπορτάζ του το Capital.gr.