Σύγχρονο Floral Design: Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στην Καλαμάτα

Σύγχρονο Floral Design: Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στην Καλαμάτα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα με τίτλο «Σύγχρονο Floral Design», το οποίο υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο, με τους συμμετέχοντες να αποκτούν ένα πολύτιμο πιστοποιημένο εφόδιο.

Το «Θάρρος» μίλησε με τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, Αναστάσιο Δάρρα, τόσο για το φετινό πρόγραμμα όσο και για τα σχέδια που υπάρχουν για το όλο εγχείρημα:

Τι είναι το πρόγραμμα “Σύγχρονο Floral Design” και σε τι διαφέρει από τα σεμινάρια ανθοδετικής που γίνονταν στο παρελθόν;
Το πρόγραμμα με τίτλο «Σύγχρονο Floral Design», που ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες, δεν είναι απλά ένα σεμινάριο ανθοδετικής, αλλά μια πλήρης εκπαίδευση στις βασικές αρχές και τους κανόνες του Floral Design.

Το πρόγραμμα ανήκει στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διάρκειας 8 εβδομάδων που περιλαμβάνει θεωρητική εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη) και πρακτική εφαρμογή σε ένα διήμερο workshop (εξ αποστάσεως και δια ζώσης).

Όσο για τις θεματικές ενότητες του Προγράμματος, είναι:

Θ.Ε. 1: Ιστορία, εξέλιξη, καλλιτεχνική δημιουργικότητα στο σύγχρονο Floral Design

Θ.Ε. 2: Το βοτανικό υλικό (άνθη, φυλλώματα και φυσικά υλικά) και η διαχείρισή τους

Θ.Ε. 3: Υλικά, εργαλεία, εξοπλισμός και η σωστή χρήση τους

Θ.Ε. 4: Βασικές αρχές (Principles) και στοιχεία (elements) του σχεδιασμού

Θ.Ε. 5: Βασικές τεχνικές σύνθεσης

Θ.Ε. 6: Σχεδιασμός – Διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων

Θ.Ε. 7: Προμηθευτές – Έμποροι Χονδρικής- Πώληση ειδών ανθοπωλείου και εταιρειών διοργάνωσης εκδηλώσεων

Θ.Ε. 8: Διήμερο workshop πρακτικής εφαρμογής

Η εκπαίδευση γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, στην οποία εισέρχονται οι εκπαιδευόμενοι και μπορούν να μελετήσουν το υλικό (βιντεοδιαλέξεις, παρουσιάσεις, σημειώσεις, περιπτώσεις μελέτης, φωτογραφίες, βίντεο επιδείξεων κ.ά.) στο δικό τους χρόνο και όσες φορές θέλουν.

Στη συνέχεια, έχουν ένα τεστ αυτο-αξιολόγησης για κάθε θεματική ενότητα, προκειμένου να καταγράψουν τα αποτελέσματα της μαθησιακής διαδικασίας. Είναι το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα στο Floral Design στην Ελλάδα, ενώ δίνει πιστοποίηση γνώσεων με αναγνώριση από το ελληνικό κράτος.

Πώς και πότε ξεκίνησε όλο αυτό;
Αυτός είναι ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, ο οποίος ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.

Δε θα πρέπει να συγχέεται με τα σεμινάρια ανθοδετικής που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, διότι τώρα το πρόγραμμα είναι ολοκληρωμένο, σε θεωρία και πρακτική, ενώ παρέχει πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η οποία είναι η μόνη που αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος.

Μέχρι σήμερα πόσα άτομα το έχουν παρακολουθήσει, από πού ήταν και πόσοι ήταν επαγγελματίες του χώρου;
Από τα σεμινάρια ανθοδετικής που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 300 άτομα και άνω του 30% εξ αυτών εργάζονται μετά την εκπαίδευσή τους στο χώρο του Floral Design.

Από αυτά τα άτομα, κατά μέσο όρο, το 40% ήταν επαγγελματίες, το 10% ερασιτέχνες, ενώ το υπόλοιπο φοιτητές και απόφοιτοι γεωπονικών σχολών.

Οι εκπαιδευόμενοι είναι κυρίως από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά έχουμε συμμετέχοντες και από όλη την Ελλάδα.

Όσο για το πρόγραμμα “Σύγχρονο Floral Design”, τρέχει τον πρώτο του κύκλο με περίπου 50 άτομα να συμμετέχουν από την Πελοπόννησο, την Αθήνα και άλλες περιοχές.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα μπορεί να παρακολουθήσουν από οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, διότι προσφέρεται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η δημιουργία ενός μπουκέτου ή μιας σύνθεσης δεν είναι μια απλή διαδικασία πλέον;
Ποτέ δεν ήταν απλή διαδικασία. Για να φτιαχτεί μια αρμονική σύνθεση, σε μπουκέτο ή κατασκευή, χρειάζεται να υπάρχουν θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες, για να εφαρμόζονται σωστά οι τεχνικές. Οι θεωρητικές και οι πρακτικές γνώσεις είναι αλληλοσυμπληρούμενες. Οι περισσότεροι επαγγελματίες, ενώ έχουν ασκηθεί στην κατασκευή, πολλές φορές εφαρμόζουν λανθασμένες τεχνικές ή δε διαθέτουν τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις (π.χ. συνδυασμούς και θεωρία των χρωμάτων, ενότητα και ρυθμός στη σύνθεση, ισορροπία, βάθος και χρήση του αρνητικού χώρου). Όλα αυτά διδάσκονται στο παρόν πρόγραμμα, προκειμένου ο εκπαιδευόμενος να μάθει τις σωστές τεχνικές, οι οποίες βασίζονται στις αρχές του Floral Design.

Μιλήστε μας για το φετινό πρόγραμμα…
Το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρότι ανακοινώθηκε σχετικά αργά, είχε μεγάλη απήχηση σε νέους που ήθελαν να εκπαιδευτούν στην ειδικότητα του Floral Design, αλλά και σε επαγγελματίες που ήθελαν να εξελίξουν τις γνώσεις τους και να πιστοποιηθούν.

Όλες οι λεπτομέρειες και οι πληροφορίες του προγράμματος, καθώς και ο οδηγός σπουδών στον οποίο αναλύεται το περιεχόμενο των Θεματικών Ενοτήτων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.floraldesignuop.com.

Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν γενικότερα;
Το πρόγραμμα απευθύνεται: Σε επαγγελματίες ανθοπώλες, event planners, ανθοδέτες, διακοσμητές φυτωριούχους και λοιπούς επαγγελματίες του κλάδου της ανθοκομίας και της διακόσμησης. Σε φοιτητές και απαφοίτους ΑΕΙ ανεξαρτήτως του γνωστικού αντικειμένου.

Γενικότερα σε ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση, να εργαστούν σε επιχειρήσεις του χώρου, αλλά και σε αρχάριους που θέλουν να ειδικευτούν στο συγκεκριμένο κλάδο και να εργαστούν σε αυτόν.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το πρόγραμμα;
Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η συνέχισή του και η εδραίωσή του σε ετήσια βάση, ώστε να αποτελέσει τον κύριο φορέα πιστοποίησης για τα προσόντα στο Floral Design στους επαγγελματίες και τους νέους.

Σε δεύτερη φάση, σχεδιάζουμε δράσεις εξωστρέφειας και συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, για να εκπαιδεύσουμε στις νέες τάσεις και τις νέες τεχνικές που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, σχεδιάζουμε ήδη το δεύτερο μέρος της εκπαίδευσης. Θα αποτελεί ένα πρόγραμμα προχωρημένης εκπαίδευσης, με απόλυτη εξειδίκευση σε συγκεκριμένες μελέτες περίπτωσης που αφορούν στο Floral Design ως Τέχνη, αλλά και στις εφαρμογές του στον επαγγελματικό χώρο.

Στο δεύτερο μέρος θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει το πρώτο πρόγραμμα.

Περισσότερα νέα για τις δράσεις μας θα δείτε στην πορεία και να είστε σίγουροι ότι θα σας κρατάμε ενήμερους.

Η βασική ομάδα του προγράμματος είναι δυναμική και φιλοδοξεί να εδραιώσει με τις δράσεις της την εκπαίδευση στο Floral Design στην Ελλάδα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση