Το ΠΑΣΟΚ μιλάει με τόλμη και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο

Το ΠΑΣΟΚ μιλάει με τόλμη  και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο

Με τις εκλογές της 21ης Μαΐου η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε δυναμικά.

Τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας είναι εδώ και απαιτούν αξιόπιστες απαντήσεις και ρεαλιστικές προοδευτικές λύσεις.

Οι μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες αναμετριέται και θα αναμετρηθεί η χώρα μας είναι εδώ και πρέπει να ανταποκριθούμε έγκαιρα και πειστικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε την πορεία της προς ένα ανθρώπινο, δημοκρατικό, βιώσιμο, πράσινο και ψηφιακό αύριο.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι εδώ, αυξανόμενα με γεωμετρική πρόοδο και συνεχίζουν να υπάρχουν στις ζωές μας, ανεξαρτήτως της όποιας επιλογής κάναμε στην κάλπη.

Παραμένουν και ταλανίζουν την κοινωνία, η ακρίβεια, το κόστος της ενέργειας, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα funds και οι πλειστηριασμοί, ο αφελληνισμός από αυτά της υποθηκευμένης ελληνικής αγροτικής γης, επιχειρήσεων και κατοικιών, τα προβλήματα της δημόσιας υγείας σχετικά με τις υποδομές και την περίθαλψη, μεγάλα προβλήματα στη δημόσια παιδεία, η ανεργία και η υποαπασχόληση, οι αντεργατικές ρυθμίσεις και πρακτικές του νόμου Χατζηδάκη και πάρα πολλά ακόμη σημαντικά θέματα. 

Τα προβλήματα της Μεσσηνίας συνεχίζουν να υφίστανται και να απαιτούν γόνιμες και δημιουργικές λύσεις. Ενδεικτικά, αναφέρω την προστασία και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, μελισσοκόμων, αλιέων και κτηνοτρόφων, την προστασία της αγροτικής γης και των υπερχρεωμένων αγροτών, τη στήριξη των προϊόντων μας, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, τα μικρά και μεγάλα έργα υποδομής.

Προβάλλεται από τη Νέα Δημοκρατία ότι είναι ο φορέας της σταθερότητας και της κανονικότητας. Αποσιωπούν όμως, εντέχνως, το γεγονός ότι η δική τους σταθερότητα και κανονικότητα είναι εδώ με ανακυκλωμένες όλες τις παθογένειες του παρελθόντος. Από τη μία, τις καταγγέλλουν υποκριτικά στο δημόσιο λόγο τους και, από την άλλη, τις αναπαράγουν ατόφιες με τις πολιτικές πρακτικές τους. Είναι σταθερά, κανονικά και αδιάλλακτα προσηλωμένοι στη συντήρηση του πελατειακού παρελθόντος, που μας πληγώνει και μας καθηλώνει.

Εκτιμώ ότι πολλοί συμπολίτες μας επέλεξαν στην κάλπη την «ασφάλεια» της ανασφάλειας που γνωρίζουν και θεωρούν εύκολα ή δύσκολα διαχειρίσιμη, παρά την ανασφάλεια των παράλογων πειραματισμών και την επικινδυνότητα του απροσδόκητου.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, ξεκάθαρος στόχος είναι η διαμόρφωση και εμπέδωση μίας ευρωπαϊκής κανονικότητας, η οποία θα ανταποκρίνεται πραγματικά και ουσιαστικά στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας, της κοινωνίας, των πολιτών.

Δε θέλουμε μία Ελλάδα που αυτοπεριορίζεται διαρκώς στην τοξική σύγκριση διαφορετικών εκφάνσεων του κακού εαυτού της. Επιδιώκουμε να εκφράσουμε την Ελλάδα που με αυτοπεποίθηση συγκρίνεται ανταγωνιστικά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που γνωρίζει και αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, έχοντας συνάμα επίγνωση της υστέρησης σε αρκετούς τομείς.

Όπως έχω ξαναπεί, σήμερα είναι αναγκαία για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, η επιστροφή της πραγματικής πολιτικής στο προσκήνιο. Δεν αρκεί η μικροπολιτική διαχείριση για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο σήμερα και το αδιαμόρφωτο αύριο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έχει αποδείξει ότι είναι ο πολιτικός φορέας των μεγάλων θεσμικών, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Έχει αφήσει το ισχυρό αποτύπωμά του και όλες οι μεγάλες τομές, σε όλα τα επίπεδα, φέρουν τη σφραγίδα του. Από το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, την Αποκέντρωση, τις ανεξάρτητες Αρχές, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μέχρι τη Διαύγεια, η οποία είναι και η τελευταία μεγάλη θεσμική αλλαγή στη χώρα μας. 

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου κρίνεται η πολιτική βούληση κάθε κόμματος να αλλάξουν προς το καλύτερο τη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ μιλάει με τόλμη και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο. Ξέρουμε τι φταίει και θέλουμε να το αλλάξουμε. Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύει τον πολίτη. Θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος που θα εγγυάται δικαιώματα για την ελληνική κοινωνία και όχι χάρες σε κάποιους, ούτε επιδόματα ελεημοσύνης σε πολλούς. Με ισχυρή δημόσια παιδεία, κοινωνική πρόνοια και δημόσια υγεία για όλους. Θέλουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα απελευθερώνει τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις.

Επιλογή μας είναι η στήριξη και εμβάθυνση των θεσμών της Δημοκρατίας, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μια νέα συλλογική προσπάθεια με ξεκάθαρο πρόσημο, με προοδευτική πολιτική ατζέντα και ευρεία συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση του αύριο.

Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει πάντα γνήσια τους αγώνες, τις αγωνίες και τα όνειρα του ελληνικού λαού και όχι τις φοβίες και τις ανασφάλειές του.

Δεν αυτοπεριορίζεται σε μία «βίαιη» και άλογη αντιπολίτευση στοχεύοντας μονοδιάστατα στη φθορά των πολιτικών αντιπάλων, αλλά εστιάζει στη λογική της διαμόρφωσης μιας γόνιμης, δημοκρατικής και προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ανανεωμένο και δυναμικό, για να αποτελέσει τη ρεαλιστική, μαχητική και αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα απέναντι στη μονοκρατορία της Ν.Δ.

Είμαστε εδώ ως πραγματικό πολιτικό ανάχωμα, είμαστε εδώ ως ρεαλιστική προοδευτική επιλογή και αξιόπιστη λύση.

Καλώ κάθε προοδευτικό πολίτη να δώσουμε μαζί τον αγώνα, να διεκδικήσουμε μαζί το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει.

Του Παναγιώτη Αδαμόπουλου