Ξεκινά η μετεγκατάσταση των Ρομά της Αγίας Τριάδας στην Μπιρμπίτα

Ξεκινά η μετεγκατάσταση  των Ρομά της Αγίας Τριάδας στην Μπιρμπίτα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποδέχθηκε στην προχθεσινή του συνεδρίαση κατά πλειοψηφία και σύμφωνα με την εισήγηση τη δωρεάν παραχώρηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ακινήτου ιδιοκτησίας της, που βρίσκεται στη θέση «Μπιρμπίτα», με σκοπό τη μετεγκατάσταση του πληθυσμού Ρομά.

Με την ίδια απόφαση ενέκρινε τους όρους του σχεδίου της σύμβασης χρησιδανείου, το οποίο και θα υπογραφεί από το δήμαρχο.

Σε παρέμβασή του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Λύση δεν μπορούμε να δώσουμε αν δεν κάνουμε τίποτα. Αυτοί που ανέλαβαν τις πρωτοβουλίες, αναλαμβάνουν την ευθύνη δίνουν και τις λύσεις.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Είναι οι συνθήκες κατάλληλες για να μένουν οι αθίγγανοι στην Αγία Τριάδα, να μένουν σε αυτά τα 64 παραπήγματα που δεν έχουν νερό, δεν έχουν υπόνομο, δεν έχουν ρεύμα, δεν έχουν θέρμανση, δεν έχουν τίποτα; Όχι, βέβαια. Πρέπει να αποδοθούν τα οικόπεδα στους ιδιοκτήτες που εδώ και 37 χρόνια τους τα έχει παραχωρήσει ο Δήμος, αλλά τελικά δεν τους έχει παραχωρήσει τίποτα; Και βέβαια πρέπει. Αυτοί δεν έχουν περιουσίες; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ κ.λπ. και πλέον έχουν κινηθεί νομικά κατά του Δήμου. Τι κάνουμε πραγματικά εμείς; Και τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα; Για να δούμε τελικά κατά πόσο θέλουμε να δώσουμε λύση ή όχι.

Έχουμε κάνει τόσες συζητήσεις με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης Φτώχειας, έχει έρθει τόσες φορές εδώ ο γ.γ. Γιώργος Σταμάτης, και έχουμε πει ότι για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Έρχεται η Περιφέρεια και λέει “σας παραχωρώ την Μπιρμπίτα”. Δική σας αρμοδιότητα είναι και πρέπει να το λύσετε. Και εμείς τι λέμε; Θα την πάρουμε την Μπιρμπίτα, με τρεις προϋποθέσεις: Να αδειοδοτείται ο χώρος, να υπάρχει χρηματοδότηση και να υπάρχει συναίνεση.

Ζητάμε εμείς να μας απαντήσει η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης Φτώχειας αν ο χώρος αδειοδοτείται. Μας απάντησε ότι μακροσκοπικά δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.

Το δεύτερο είναι αν υπάρχει χρηματοδότηση. Από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε ο υπουργός, με πήρε και προσωπικά τηλέφωνο, με ρώτησε πόσα χρήματα θα χρειαστούν, και του απάντησα ότι δεν μπορώ να ξέρω, γιατί αυτό που θα δημιουργήσουμε εκεί δε θα έχει καμία σχέση με αυτό που υπήρχε.

Προφανώς θα υπάρχει ένα σπίτι για κάθε οικογένεια, το σπίτι αυτό να έχει και κάποια δικαιώματα, η οικογένεια να το φροντίζει, θα υπάρχει παιδική χαρά, θα υπάρχει σχολείο, όλα αυτά που χρειάζονται ώστε να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση οι συμπολίτες μας που μένουν στην Αγία Τριάδα, και συγχρόνως να ελευθερωθούν και τα οικόπεδα για τους άλλους.

Άνοιξε η χρηματοδότηση, έγινε πρόσκληση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει πρόσκληση ανοιχτή, που κλείνει το Δεκέμβριο του 2023. Σύμφωνα με την πρόσκληση, αναλογούν στο Δήμο Καλαμάτας 3.200.000 ευρώ. Και όλα αυτά θα οδηγήσουν να βγει το ανάλογο ΦΕΚ.

Για να προχωρήσουμε, λοιπόν, στο επόμενο στάδιο, θα έπρεπε να έρθουν οι ειδικοί από τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Φτώχειας, ομάδες κοινωνικών λειτουργών και ομάδες δικές μας και να φτιάξουν το προφίλ της κάθε οικογένειας. Σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να πουν “ναι να φύγουμε”. Να φύγουν να πάνε πού; Ξέρουν πού θα πάνε; Δεν ξέρουν πού θα πάνε. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο για να τους δείξουμε πού θα πάνε. Για να τους δείξουμε πού θα πάνε πρέπει να έχουμε το οικόπεδο. Γιατί αν σήμερα (σ.σ. προχθές) δεν περάσει το θέμα, δεν έχουμε το οικόπεδο, σταματάμε εδώ. Αν δεν περάσει η παραχώρηση του χρησιδανείου, σταματάμε εδώ. Δε χρειάζεται να χαλάσουμε λεφτά, δεν κάνουμε τίποτα με την Αγία Τριάδα.

Έχουν γίνει τόσα βήματα, που δεν έχουν γίνει ποτέ. Τώρα έχουν γίνει τα βήματα τα ουσιαστικά για να λυθεί το πρόβλημα της Αγ. Τριάδας. Γιατί θυμάμαι εγώ τον προηγούμενο δήμαρχο και σημερινό περιφερειάρχη, που τη ζητούσε την Μπιρμπίτα και δεν του τη δίνανε.

Πρώτη φορά λέμε να έρθει η Μπιρμπίτα στο Δήμο Καλαμάτας. Πρώτη φορά έχουμε έτοιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, 3.200.000 ευρώ που αναλογούν στο Δήμο Καλαμάτας, να λύσουμε το πρόβλημα και για τις δυο πλευρές. Και για αυτούς που μένουν στην Αγία Τριάδα στα παραπήγματα, να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, αλλά και για τους ιδιοκτήτες που έχουν περιουσία, και περιουσία δεν έχουν τελικά. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Τώρα ξεκινάμε. Θέλουμε, όμως, να ξεκινήσουμε επί της ουσίας ή ψάχνουμε δικαιολογίες να μην κάνουμε τίποτα;”.