2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας: Γιορτή λήξης σχολικού έτους με θεατρικό και απονομές

2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας: Γιορτή λήξης σχολικού έτους με θεατρικό και απονομές

Όμορφη και με μηνύματα ήταν η γιορτή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας για τη λήξη της σχολικού έτους το απόγευμα της Τετάρτης στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Η γιορτή ξεκίνησε με ομιλία του διευθυντή Νικόλαου Τζώνη και ακολούθως παρουσιάστηκε το θεατρικό με τίτλο «Του λιμανιού και του σαλονιού»! Μια μουσική παράσταση με στόχο να γνωρίσει σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς δύο μουσικά ρεύματα που άνθισαν τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά, τα εκλεπτυσμένα ρομαντικά τραγούδια που ακούγονται στα σαλόνια των δεξιώσεων της ελιτίστικης και εύπορης οικονομικής τάξης. Έτσι, η μουσική και τα τραγούδια του Αττίκ γίνονται μόδα αυτούς τους κύκλους. Από την άλλη πλευρά, το ρεμπέτικο τραγούδι με την αυθεντικότητα που το χαρακτηρίζει κάνει την εμφάνισή του σε μια άλλη κοινωνική ομάδα, τη λαϊκή τάξη. Άνθρωποι του μεροκάματου, εργάτες οικοδομής, ναυτικοί, είναι αυτοί που προτιμούν αυτό το μουσικό είδος που μιλά κατευθείαν στην καρδιά τους.

Τα δύο αυτά μουσικά ρεύματα, εξίσου σημαντικά, επηρέασαν τη νοοτροπία και καθόρισαν το χαρακτήρα ενός λαού που μόλις είχε βγει από μια σκληρή εποχή πολέμου.

Η θεατρική αυτή η παράσταση πρωταρχικό σκοπό είχε να ψυχαγωγήσει το θεατή αλλά και τα παιδιά. Παράλληλα, όμως ήθελε να εντοπίσει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο κοινωνικές ομάδες. Διαφορές που όμως εξομαλύνονται μέσα από νότες και μελωδίες, γιατί η μουσική δε χωρίζει, αλλά ενώνει τους ανθρώπους!

Γονείς και συγγενείς μαθητών, καθώς και φίλοι, όπως και οι εκπαιδευτικοί, απόλαυσαν την παράσταση και χειροκρότησαν τα παιδιά, και για την απόδοσή τους επί σκηνής και επειδή είχαν αντιληφθεί το ρόλο τους και τη σπουδαιότητα των μηνυμάτων του έργου, αλλά και για την όλη προσπάθειά τους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Ακολούθησαν απονομές αναμνηστικών από το σχολείο και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Τα δε «Εκτάκια» με συγκίνηση, αλλά και προσμονή για το καινούργιο τους σχολείο από Σεπτέμβρη, αποχαιρέτησαν διευθυντή, δασκάλους και φίλους των άλλων τάξεων, ενώ οι άλλοι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους και, φυσικά, όλοι ήταν χαρούμενοι για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Του Ηλία Γιαννόπουλου