7ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Το μεγάλο φεστιβάλ κλασικής και τζαζ μουσικής επιστρέφει

7ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Το μεγάλο φεστιβάλ κλασικής  και τζαζ μουσικής επιστρέφει

Το φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας επιστρέφει για 7η συνεχόμενη χρονιά με ένα πλούσιο και δεξιοτεχνικό συναυλιακό πρόγραμμα, γεμάτο αντιθέσεις, φρεσκάδα και δυναμισμό, καθώς και masterclasses διεθνούς εμβέλειας με καταξιωμένους μουσικούς από την Ευρώπη. Από ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία μπαρόκ μέχρι και τους ιδιότροπους ήχους του Helmut Lachenmann, η Καλαμάτα θα πλημμυρίσει από μουσική και δεκάδες κορυφαίους μουσικούς απ’ όλον τον κόσμο, ανοίγοντας τον, καθιερωμένο πλέον, δίαυλο μουσικής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού.

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου με το Πιάνο Τρίο Isimsiz που θα παρουσιάσει έργα των Haydn, Korngold και Brahms, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και απαρτίζεται από τους Pablo Hernan Benedi (βιολί), Edvard Pogossian (βιολοντσέλο) και Erdem Misirlioglu (πιάνο).

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, το σύνολο Ex Silentio θα ερμηνεύσει στο μυσταγωγικό χώρο του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα συνεχίσει με τρεις συναυλίες: H ταλαντούχα νέα πιανίστα Αγγελική Γιαννοπούλου θα εμφανιστεί, επί σκηνής, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα Κυριακού, Chopin, Ravel, Bach και Prokofiev. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η τελική συναυλία του masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με τον Pablo Hernan Benedi. Τέλος, το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με μία βραδιά βωβού κινηματογράφου, σε συνεργασία με τη Filmhouse – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Το καλαματιανό σύνολο Moving Band θα συνοδέψει μουσικά τις ταινίες μικρού μήκους «Το σκιάχτρο» (1920) και «Η κατσίκα» (1921) του Buster Keaton, ενώ ο Τρύφωνας Τύπου (πιάνο) και ο Αρίωνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο και σύνθεση) θα συνοδεύσουν μουσικά την ταινία «Το κόκκινο μπαλόνι» (1956) του Albert Lamorisse.

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες στα masterclasses πιάνου με την Αλεξία Μουζά και βιολιού με τον Felix Froschhammer θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και την Τρίτη 1 Αυγούστου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, η πολυβραβευμένη βιολονίστα Charlotte Spruit. Στις 22.30 θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο το New Circle Quartet του εκπληκτικού κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη. Το συναυλιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 2 Αυγούστου με την τελική συναυλία του masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με τον Joshua Weilerstein και, στη συνέχεια, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Τρίο Vis-a-vis, που έχει αφιερωθεί στον πειραματισμό και την έρευνα του «άγνωστου» στη σύγχρονη μουσική.

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, στο πλαίσιο της νέας σειράς συναυλιών Young talents in concert, και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, οι Maria Karolina Rahmatulla (βιολί), Dante Lind (βιόλα) και Idil Bursa (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν στην Agora Gialova (Πύλος) έργα για τρίο εγχόρδων. Ταυτοχρόνως, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας οι συμμετέχοντες στο masterclass βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Στις 4 Αυγούστου η Kalamata Festival Orchestra, γέννημα – θρέμμα των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας, θα εμφανιστεί στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Joshua Weilerstein ερμηνεύοντας έργα των Tchaikovsky, Haas και Σκαλκώτα. Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 5 Αυγούστου, οι συμμετέχοντες του masterclass βιόλας με τον Ηλία Σδούκο θα εμφανιστούν στις 7.00 το απόγευμα στο Studio του Μεγάρου Χορού.

-Αιτήσεις συμμετοχής σe masterclasses: https://kalamatamusicdays.com/application-form-gr/