Δηλώσεις για το χθεσινό ναυάγιο: Από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο

Δηλώσεις για το χθεσινό ναυάγιο: Από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο

Πολύ θλιβερές εξελίξεις υπήρξαν στο ναυάγιο εκατοντάδων ατόμων, το οποίο σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Πύλου και συγκεκριμένα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά. Οι έρευνες των λιμενικών Αρχών παραμένουν εντατικές, καθώς «χτενίζουν» την περιοχή για να εντοπίσουν τους αγνοουμένους, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι πολλοί.

Ο τελευταίος απολογισμός των Αρχών είναι 79 νεκροί, ενώ οι διασωθέντες είναι 104, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στην Καλαμάτα. Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για 80 διασωθέντες.

Κομισιόν
Σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη θλίψη για την τραγωδία με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. «Βαθιά θλίψη από την είδηση του ναυαγίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών και τους πολλούς θανάτους που αναφέρθηκαν. Ανησυχεί πολύ ο αριθμός των αγνοουμένων. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βοήθεια της τοπικής Εκκλησίας προς τους δοκιμαζόμενους
Από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το δυσάρεστο συμβάν, σχετικά με τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Πύλου, ο ευρισκόμενος εκτός Ελλάδος, σε προγραμματισμένο διεθνές συνέδριο, σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, επικοινώνησε με τους συνεργάτες του στην Καλαμάτα και έδωσε τις ανάλογες οδηγίες και κατευθύνσεις «για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί από πλευράς της τοπικής Εκκλησίας, προς τους δοκιμαζόμενους αυτούς συνανθρώπους μας, να είναι άμεση και ουσιαστική».

Παράλληλα, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές σχετικά με την εξέλιξη του πλέον πολύνεκρου ναυαγίου μεταναστών σε ελληνικά ύδατα.

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θα προβεί στη δημιουργία κλιμακίου από δικηγόρους  της πόλης, οι οποίοι σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και τις λοιπές συναρμόδιες Αρχές θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους διασωθέντες  του τραγικού πολύνεκρου ναυαγίου, για την αντιμετώπιση – διευθέτηση κρίσιμων για αυτούς διαδικαστικών θεμάτων.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σαρμά για το ναυάγιο
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, αλλά και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Και ήδη οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διάθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών. Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

Λόγω του τραγικού ναυαγίου, η προγραμματισμένη για χθες προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στην Πάτρα, με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναβλήθηκε.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Να μη ναυαγήσει η ανθρωπιά»
Ανακοίνωση για το ναυάγιο εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η απίστευτη τραγωδία της Πύλου συγκλονίζει όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές τραγωδίες των τελευταίων ετών. Δυσκολεύεται κανείς να βρει τις λέξεις για να εκφράσει τον πόνο για τόσες ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα.

Το ναυάγιο της Πύλου ήρθε με τον πλέον δραματικό τρόπο να υπενθυμίσει ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ευκολίες, κραυγές και δημαγωγία. Δεν υπάρχουν απλές λύσεις για ένα από τα πιο σύνθετα διεθνή ζητήματα.

Μας υπενθυμίζει όμως και κάτι άλλο, πιο σημαντικό. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι νούμερα στις στατιστικές. Είναι άνθρωποι που χρήζουν σεβασμού, είναι ζωές που μετρούν, όπως όλες οι άλλες ζωές. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να μη ζήσουμε άλλη τέτοια τραγωδία. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ναυαγήσει η ανθρωπιά μας.

Με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, αναστέλλονται οι προεκλογικές εκδηλώσεις του κόμματος».

Αλέξης Χαρίτσης: «Η θάλασσα δεν μπορεί να γίνεται ο τάφος απελπισμένων ανθρώπων»
«Σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) στην Καλαμάτα γίναμε μάρτυρες μιας σοκαριστικής τραγωδίας. Είδαμε να φτάνουν στο λιμάνι της πόλης μας εξαντλημένοι άνθρωποι, διασωθέντες από το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου. Είναι ακόμα νωρίς για τον όποιον απολογισμό. Είναι, όμως, βέβαιο οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν είναι πολλές» ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media o υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, συμπληρώνοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από την όποια άποψη έχουμε για το προσφυγικό, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα τουλάχιστον πράγμα: η θάλασσα δεν μπορεί να γίνεται ο τάφος απελπισμένων ανθρώπων. Η αλληλεγγύη και οι σκέψεις μας στους ανθρώπους που γλίτωσαν από το τραγικό ναυάγιο. Σεβασμός σε όσους δίνουν τη μάχη της διάσωσης και της περίθαλψης.

Μακάρι η αντίθεση ανάμεσα στον αμύθητο πλούτο της θαλαμηγού και τον ανείπωτο πόνο των ανθρώπων να μας κάνει να σκεφτούμε ξανά τις προτεραιότητες και τις πολιτικές μας, τόσο ως διεθνής κοινότητα όσο και ως ελληνική Πολιτεία».

Επικοινωνία Ανδρουλάκη με Σαρμά
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, και ενημερώθηκε για το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Παναγιώτης Αδαμόπουλος: «Αλληλεγγύη στις οικογένειες των θυμάτων και στους επιζώντες»
«Η ανείπωτη τραγωδία στα διεθνή ύδατα νότια της Πύλου μάς γεμίζει θλίψη και πόνο! Σεβασμός, αλληλεγγύη και συμπόνια στις οικογένειες των θυμάτων και στους επιζώντες. Ευχαριστώ τις Αρχές, το Λιμενικό, το ΕΚΑΒ, τους ιατρούς και τους εθελοντές για τη στήριξη και τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Τούτη την ώρα προέχει να σωθούν όλες οι ανθρώπινες ζωές!

Ήρθε, επιτέλους, η ώρα για γενναίες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε και τη στρατηγική της στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή. Είμαστε στο πλευρό των Αρχών να προσφέρουμε οτιδήποτε ζητηθεί!» ανέφερε ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Αδαμόπουλος.

Τ.Ε. Μεσσηνίας ΚΚΕ: «Οι ελληνικές θάλασσες έχουν μετατραπεί σε θάλασσες νεκρών»
Παρέμβαση για την τραγωδία με το πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοιχτά της Πύλου έκανε η Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Η τραγωδία με το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου είναι ακόμα ένα συμβάν, στο επαναλαμβανόμενο έγκλημα που συντελείται στις ελληνικές θάλασσες, που έχουν μετατραπεί σε θάλασσες νεκρών. Χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώνονται λόγω των πολέμων και της φτώχειας, για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι μέσα από τις απάνθρωπες συμφωνίες της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και, τελικά, γίνονται θύματα διακινητών, βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Η τραγική ειρωνεία είναι, μάλιστα, πως αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία περισυλλέγουμε πτώματα ανθρώπων που ξεκίνησαν από τη Λιβύη, όταν πριν από κάποια χρόνια το πολεμικό αεροδρόμιο της Μεσσηνίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις ενάντια στο λαό της Λιβύης.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες. Έβαλαν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. και ταυτόχρονα ηγούνται στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς ενάντια των λαών της περιοχής, τους καταδικάζουν στη φτώχεια και στη μετανάστευση.

Ο λαός και η νεολαία της περιοχής να δείξουν την αλληλεγγύη τους, όπως άλλωστε έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Να καταδικάσουν με τη στάση και με τη δράση τους την αντιμεταναστευτική πολιτική, την εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς που είναι έργο όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.

-Με ευθύνη κράτους/κυβέρνησης να φτιαχτεί, επιτέλους, ένας αξιοπρεπής χώρος βραχείας φιλοξενίας μεταναστών. Να μην επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής, όπου εκατοντάδες άνθρωποι στεγάζονται στον ακατάλληλο χώρο του λιμανιού της Καλαμάτας.

-Να ενισχυθεί εκτάκτως και άμεσα το Νοσοκομείο Καλαμάτας με την απαραίτητη υποδομή και το προσωπικό, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγωδία».

ΜέΡΑ25: «Να αντιμετωπιστεί με ανθρώπινους όρους το προσφυγικό»
Σε ανακοίνωση του Τομέα Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 σημειώνεται: «Όσο οι Αρχές πραγματοποιούν τις έρευνες για τα αίτια και τον ακριβή αριθμό των νεκρών, εμείς δεν έχουμε παρά να σκύψουμε το κεφάλι και να προβληματιστούμε για τους λόγους που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να εμπιστευτούν μια φουσκωτή βάρκα, από τη στεριά, προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Δε μας αρκεί η συμπόνια τους για τους νεκρούς πρόσφυγες. Απαιτούμε, εδώ και τώρα, να αντιμετωπιστεί με ανθρώπινους όρους το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες πολιτικές ενέργειες που χρειάζονται, ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά άλλους νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες.

Να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και οι πνιγμοί προσφύγων.

Να γκρεμιστεί ο φράχτης της ντροπής στον Έβρο και να πάψει η κυβέρνηση να ταΐζει τον αυταρχισμό και την ακροδεξιά.

Να σεβαστούμε το ευρωπαϊκό δίκαιο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και να παρέχουμε στέγη, τροφή, υγεία και εκπαίδευση σε κάθε κατατρεγμένο.

Να αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Δύσης τις ευθύνες που φέρουν στη δημιουργία των προσφυγικών ροών.

Να υποδεχτούν, εδώ και τώρα, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους αιτούντες άσυλο με ισότιμο τρόπο».

Θανάσης Πετράκος: «Μεγάλη θλίψη και οργή»
Σε δήλωσή του ο Θανάσης Πετράκος, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου και υποψήφιος βουλευτής του Μέρα25-Συμμαχία για τη Ρήξη, σημειώνει: «Μεγάλη θλίψη για τις χαμένες ανθρώπινες ζωές από την ανείπωτη τραγωδία που απευχόμαστε, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι θα εξελιχθεί ως τη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία, όχι μόνο της Μεσογείου. Ευχόμαστε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα. Να βρεθούν και άλλοι πολλοί ζωντανοί συνάνθρωποί μας.

Οργή, όμως, για τους αδίστακτους δουλεμπόρους που υπόσχονται καλύτερη ζωή στους απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες και τους οδήγησαν στο θάνατο, φορτώνοντας πάνω από 500 ανθρώπους σε ένα αλιευτικό σκάφος.

Οργή για τους ιμπεριαλιστές που καταστρέφουν κράτη και οδηγούν τους ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες και μετανάστες για να επιβιώσουν.

Οργή για την απάνθρωπη και υποκριτική και ρατσιστική πολιτική της Ε.Ε.

Οργή για τις κυβερνήσεις, που κοροϊδεύουν τους πολίτες τους, λέγοντάς τους ότι με φράχτες θα αντιμετωπίσουν τη φυγή των απελπισμένων από τις χώρες τους.

Η σκέψη μας και η αλληλεγγύη μας σε όλους τους κατατρεγμένους του κόσμου, σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Η σκέψη μας πρώτα απ’ όλα στους δυστυχισμένους ανθρώπους και στις οικογένειες του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, ελπίζοντας ότι θα βρεθούν ζωντανοί όλοι οι δικοί τους άνθρωποι. Εμείς θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές και στις ρατσιστικές και απάνθρωπες αντιλήψεις και πολιτικές και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να μειωθεί ο πόνος των δυστυχισμένων και ναυαγισμένων ανθρώπων».

Θανάσης Βασιλόπουλος: «Ανείπωτη η τραγωδία με τους μετανάστες»
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Θλίψη για την ανείπωτη τραγωδία που συνέβη τα ξημερώματα ανοιχτά της Πύλου, όταν σκάφος στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός αλλοδαπών, ναυάγησε. Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων Αρχών.

Ως Δήμος Καλαμάτας συντρέξαμε την προσπάθεια όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στη διάσωση, δημιουργώντας χώρους υποδοχής στο λιμάνι της πόλης για τους διασωθέντες, προσφέροντάς τους φιλοξενία, φαγητό, νερό και ρουχισμό σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τον Ερυθρό Σταυρό, εθελοντές κ.ά. 

Όσοι από τους διασωθέντες χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, οδηγούνται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τα γειτονικά νοσοκομεία, όπου έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας των χώρων του για να υποδεχτεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Για εμάς η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και θα πράξουμε το καλύτερο για τους συνανθρώπους μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Παναγιώτης Νίκας: «Πρόκειται για τραγωδία ανείπωτη»
«Κατά δήλωση των ανθρώπων που μετέβαιναν στο πλοίο, οι επιβαίνοντες ήταν 750. Φοβόμαστε ότι, δυστυχώς, θα ανέβει πολύ ο αριθμός των νεκρών» σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας δε διαθέτει υποδομές για το πλήθος των νεκρών, η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει ήδη τη «ναύλωση» φορτηγών ψυγείων για τη σωστή διαχείριση των σορών. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στους ζωντανούς και τους νεκρούς αυτού του ναυαγίου», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Νίκας πρόσθεσε πως έχει ήδη ετοιμαστεί χώρος υποδοχής στην πόλη της Καλαμάτας για τους διασωθέντες, με την Περιφέρεια να συντονίζει το έργο της κάλυψης των αναγκών σε είδη, όπως κουβέρτες, ρούχα, αλλά και τρόφιμα.

Βασίλης Τζαμουράνης: «Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τη θλίψη μας»
«Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τη θλίψη μας για τη θαλάσσια τραγωδία που συγκλονίζει τη Μεσσηνία, την Ελλάδα και τον κόσμο. Χάθηκαν δεκάδες ψυχές που αναζητούσαν μια διέξοδο από τη βία και τη φτώχεια, θύματα συγκυριών που ξεπερνούν τις δυνάμεις τους, αθώα πιόνια του διεθνούς δουλεμπορίου αλλά και της γεωπολιτικής εκμετάλλευσης» αναφέρει σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας με το συνδυασμό ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ, Βασίλης Τζαμουράνης.

Και συμπληρώνει: «Πρόκειται πιθανότατα για το μεγαλύτερο τέτοιο δυστύχημα των τελευταίων χρόνων, κοντά στον τόπο μας. Θρηνούμε τους νεκρούς, ευχαριστούμε τους διασώστες για την τεράστια προσπάθειά τους, και παραμένουμε στη διάθεση των Αρχών που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των διασωθέντων, ώστε συντεταγμένα και υπό τις οδηγίες τους να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε για να διευκολύνουμε το έργο τους».

Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας: «Θλίψη και απογοήτευση»
Τη θλίψη και την απογοήτευσή του εκφράζει σε ανακοίνωσή του και το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας: «Ως νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουμε την οργή μας, τη θλίψη και την απογοήτευσή μας για το συνεχιζόμενο έγκλημα που συμβαίνει στη Μεσόγειο Θάλασσα με τους εκατοντάδες πνιγμένους ανθρώπους. Επιτέλους θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα για να σταματήσει αυτή η τραγωδία των συνανθρώπων μας.

Μια τραγική ημέρα ξημέρωσε για το νομό μας, καθώς μετράμε πολλούς νεκρούς, πολλούς αγνοουμένους, αλλά και νοσούντες πρόσφυγες, από το ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τόσο στο χώρο υποδοχής των διασωθέντων όσο και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου μεταφέρονται οι ασθενείς. Με τον τραγικότερο τρόπο το συμβάν αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα των οργανωμένων και δυνατών δημόσιων δομών υγείας».

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ν.Ε Μεσσηνίας
Εκφράζουμε την βαθύτατη οδύνη μας για τις αναρίθμητες απώλειες που προκάλεσε το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα νότια της Πύλου.

Δεκάδες αθώες ψυχές έρχονται να προστεθούν σε αυτό το ατελείωτο νεκροταφείο στο οποίο έχει μετατραπεί ο βυθός της Μεσογείου και του Αιγαίου.Από την πρώτη στιγμή με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κίνηματος Αλλαγής βρεθήκαμε με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του Προέδρου, Αντιπρόεδρο της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στο λιμάνι της Καλαμάτας προκειμένου να ενημερωθούμε από τις Αρχές για την πορεία των ερευνών και τις ενέργειες διάσωσης.Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους Διασώστες, στο ΕΚΑΒ, στο Λιμενικό, στο Ιατρικό & Νοσηλευτικό Προσωπικό, στους Εθελοντές και στις Αρχές που με αυταπάρνηση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ευχόμαστε τούτη την ώρα να βρεθούν σώοι όλοι οι αγνοούμενοι και τα θύματα αυτά να είναι τα τελευταία.Είθε η τραγωδία αυτή να αποτελέσει την αφορμή ώστε τα κράτη του Δυτικού Κόσμου να αναθεωρήσουν την στάση τους και τις πολιτικές τους τόσο για το μεταναστευτικό – προσφυγικό όσο και για την αναγκαία ειρήνη που πρέπει να εμπεδωθεί στην Μέση Ανατολή και στις χώρες της λεκάνης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Καλούμε σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους διασωθέντες μετανάστες και είμαστε στο πλευρό και στην διάθεση των Αρχών και των Εθελοντικών οργανώσεων.

Αυτονόητα με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη αναβλήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες πολιτικές εκδηλώσεις.