Εκπαιδευτικοί: «Να προστατεύσουμε το Νηπιαγωγείο Μαραθόπολης και τους μαθητές μας»

Εκπαιδευτικοί: «Να προστατεύσουμε το Νηπιαγωγείο Μαραθόπολης και τους μαθητές μας»

«Να προστατεύσουμε το Νηπιαγωγείο Μαραθόπολης και τους μαθητές μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας όσον αφορά στην «ανήκουστη συστέγασή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του τόπου».   

«Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας», επισημαίνεται, «χαρακτηρίζει τουλάχιστον απαράδεκτη και μη επιτρεπτή την ανήκουστη συστέγαση του Νηπιαγωγείου Μαραθόπολης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του τόπου.

Σε περίοδο αναστολής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου, λόγω μικρού αριθμού νηπίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος είχε δικαίωμα χρήσης του χώρου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι την επαναλειτουργία του. Ακόμη, εκείνη η απόφαση, λανθασμένα κατά τη γνώμη μας, όριζε τη χρήση της μίας αίθουσας του χώρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο τις απογευματινές ώρες από τη στιγμή που το Νηπιαγωγείο θα ξαναλειτουργούσε. Το αστείο είναι πως δεν υπάρχουν δύο αίθουσες και μία “νοητή” γραμμή χωρίζει τον ενιαίο χώρο στα δύο!

Τα προβλήματα που προκύπτουν με τη συγκεκριμένη συστέγαση δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία του Νηπιαγωγείου και θεωρούμε πως η συνέχιση αυτής είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τα νήπια και τη σχολική μονάδα γενικότερα και, φυσικά, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Νηπιαγωγείου παρατηρούνται απαράδεκτα φαινόμενα όπως να διακόπτεται το μάθημα και να αναστατώνεται το πρόγραμμα των μαθητών, διότι μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου έχουν εισέλθει αυθαίρετα στο χώρο, γεγονός απαράδεκτο, δεδομένου ότι απαγορεύεται χωρίς άδεια ρητά από το νόμο οποιαδήποτε είσοδος άσχετων με τη σχολική κοινότητα ατόμων μέσα στο χώρο των σχολικών μονάδων (άρθρο 18 ΠΔ 79).

Ακόμη σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Συλλόγου δημιουργείται ακαταστασία στο χώρο και σημαντικές φθορές στον εξοπλισμό του σχολείου. Τα σχολεία, δυστυχώς, λειτουργούν με πενιχρά κονδύλια, δεν είναι δυνατόν να σπαταλιέται ή να καταστρέφεται η υλικοτεχνική υποδομή και το εποπτικό υλικό.

Επιπροσθέτως, η κοινή χρήση του χώρου συνιστά υγειονομικό κίνδυνο για τα νήπια, ακόμα κι όταν αυτή γίνεται σε απογευματινές ώρες κατά τις οποίες δε λειτουργεί το Νηπιαγωγείο.

Τα σχολεία μας είναι κύτταρα πολιτισμού, γνώσης και χαράς. Θα έπρεπε να αγκαλιάζονται από την τοπική κοινωνία και να υποβοηθούνται στο έργο τους. Η απαίτηση από την πλευρά του Πολιτιστικού Συλλόγου να απομακρυνθεί από το χώρο το Νηπιαγωγείο και να μετεγκατασταθεί σε ένα ακατάλληλο σχεδόν ερειπωμένο κτήριο, όχι μας βρίσκει αντίθετους, αλλά και μας εξαγριώνει. Αυτές οι προτάσεις αποτελούν επίθεση στο δημόσιο δωρεάν σχολείο, στις ανάγκες των παιδιών μας, στους σκοπούς της εκπαίδευσης και πολύ απέχουν από την προώθηση του πολιτισμού.

Είναι πραγματικά ανήκουστο σε μια τοπική κοινωνία ένας πολιτιστικός σύλλογος να αντιστρατεύεται ανοιχτά τη δημόσια δωρεάν παιδεία και να θέλει ουσιαστικά να ξεσπιτώσει το Νηπιαγωγείο που υπάρχει στον τόπο του. Ας καταλάβουν όλοι ότι, όπως κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα, έτσι και το Νηπιαγωγείο της Μαραθόπολης χτίστηκε από τους φόρους του ελληνικού λαού και το Δ.Σ. ενός συλλόγου δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να καθορίζει τη χρήση του.

Επειδή αυτή η κατάσταση πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και απαξιώνει την έννοια της εκπαίδευσης, απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή να εισηγηθεί άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί απόφαση ανάκλησης της απόφασης με αρ. 377/2012 που μας έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.

Θεωρώντας πως η προστασία του θεσμού του Δημόσιου Σχολείου είναι ύψιστο καθήκον όλων, καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να κάνουν άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατευθεί το Νηπιαγωγείο του τόπου χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία του και η εκπαιδευτική διαδικασία».