Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή νέας δεξαμενής στο Πήδημα

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για  την κατασκευή νέας δεξαμενής στο Πήδημα

Σε συνέχεια ρεπορτάζ του “Θ”

Την είδηση εξασφάλισης χρηματοδότησης από το υπουργείο Υποδομών για την κατασκευή νέας δεξαμενής νερού στην περιοχή του Πηδήματος γνωστοποίησε τις προηγούμενες ημέρες,  σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σε συνέχεια ρεπορτάζ που δημοσίευσε το “Θ”.

Όπως δήλωσε, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας διεκδίκησε και πέτυχε χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου με γρήγορες διαδικασίες να κατασκευαστεί νέα δεξαμενή, έως 1.000 κυβικά, και να αντικατασταθεί έτσι η παλιά και προβληματική, όπως αποδείχτηκε, δεξαμενή του Πηδήματος.

Αναλυτικά, ο κ. Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πριν από 17 μέρες η εξισωτική δεξαμενή που βρίσκεται στο Πήδημα, όπως γνωρίζετε, υπέστη καθίζηση λόγω σπηλαίωσης που είχε δημιουργηθεί μέσα στο βουνό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η υδροδότηση της Καλαμάτας για κάποιες ώρες. Το αντιμετωπίσαμε άμεσα, μπορέσαμε και δώσαμε εναλλακτική λύση, μία λύση που λειτουργεί έως και σήμερα.

Να ενημερώσω ότι την περασμένη Τρίτη το βράδυ χρειάστηκε να κάνουμε μία διακοπή, προκειμένου να τοποθετηθούν 14 νέοι αυτόματοι εξαερωτήρες στο κύκλωμα. Ήταν μια ακόμα ολονύχτια επιχείρηση των ανθρώπων και των συνεργείων του Συνδέσμου Ύδρευσης και εξωτερικών συνεργατών. Εργασίες που κρίθηκαν ως απαραίτητες για να μην υπάρχει πίεση στο σύστημα της υδροδότησης, στο δίκτυο συνολικά.

Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η μικρή δεξαμενή, στο βανοστάσιο, η οποία είναι έτοιμη προς χρήση, εφόσον χρειαστεί και, φυσικά, έχουν δοθεί οδηγίες και κατευθύνσεις, προκειμένου οι ειδικοί να εξετάσουν πλήρως την περιοχή, για να συνεχιστεί η ομαλή υδροδότηση και να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα κατά τους θερινούς μήνες, οπότε η ζήτηση για νερό είναι προφανώς μεγαλύτερη. Εκείνο, ωστόσο, που από την πρώτη στιγμή είπαμε, είναι ότι πρέπει και οφείλουμε ως Δήμος να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Στο πλαίσιο αυτό, ως Δημοτική Αρχή διεκδικήσαμε άμεσα χρηματοδότηση για να κατασκευάσουμε μια νέα δεξαμενή, η οποία ενδεχομένως να είναι 800 με 1.000 κυβικά, μια δεξαμενή ανακούφισης στο Πήδημα.

Μέσω αυτής της δεξαμενής θα μεταφέρεται το νερό με τον αγωγό Φ800, έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που εξελίσσεται, θα ολοκληρωθεί και δεν κινδυνεύει, και θα καταλήγει στη νέα δεξαμενή στον Αϊ- Γιάννη Καρβούνη 8.500 κυβικών, που σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και εντάξαμε με 6,5 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση.

Έτσι, λοιπόν, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι για τη δεξαμενή στο Πήδημα, με συντονισμένες ενέργειες, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση μέσω του υπουργείου Υποδομών, ως συνέχεια των αντιπλημμυρικών έργων του Πηδήματος. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι μελετο-κατασκευή, η ίδια εταιρεία που θα επιλέξει το υπουργείο θα μελετήσει το έργο και θα το κατασκευάσει, μαζί με τα συνοδά έργα (βανοστάσιο, αντλιοστάσιο, σωληνώσεις κ.ά.).

Αυτή η δεξαμενή έρχεται να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά, με τις νέες προδιαγραφές και προϋποθέσεις, ανάλογα με τη δυναμική που έχει η πόλη μας τώρα, αλλά και 100 χρόνια μπροστά, για να υποστηρίξει την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας.

Υπάρχει η απόφαση του υπουργού, υπάρχει πλέον εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που μπορεί να φτάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Πάμε, λοιπόν, να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης του Δήμου Καλαμάτας σε όλα τα επίπεδα για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια.

Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς μέσα από αυτές τις υποδομές υποστηρίζεται η αναπτυξιακή προοπτική που έχουμε θέσει για την πόλη μας και το Δήμο μας.

Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που από την πρώτη στιγμή που μίλησα μαζί του, άνοιξε τις πόρτες για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον και ήρθε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, τον υπηρεσιακό υπουργό Γιάννη Γκόλια, που άμεσα κίνησε διαδικασίες και μέσα σε διάστημα λίγων ημερών -όπως μου υποσχέθηκε- υπέγραψε τη διαπιστωτική και εκδόθηκε η απόφασή του. Και βέβαια, να ευχαριστήσω έναν ακόμα άνθρωπο, έναν πραγματικό φίλο της πόλης μας, το γενικό διευθυντή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τον Γιάννη Καρνέση, που αφιέρωσε χρόνο, αναζήτησε λύσεις και βοήθησε σημαντικά για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Είμαστε, λοιπόν, στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι η δεξαμενή του Πηδήματος, όπως δεσμευτήκαμε άλλωστε, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, οι διαδικασίες θα είναι γρήγορες και σε σύντομο χρόνο θα μπορούμε να μιλάμε για οριστική λύση του θέματος. Τηρούμε τις υποσχέσεις μας, εργαζόμαστε με σχέδιο, συντονισμένα, αποτελεσματικά. Όπως άλλωστε αποδεικνύεται, όσα λέμε τα κάνουμε πράξη».