Γαστροσκόπηση

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση, κατά την οποία εξετάζεται λεπτομερώς ο οισοφάγος και το στομάχι και πραγματοποιείται όταν υπάρχει υποψία παθολογίας στην περιοχή (γαστρίτιδα, έλκος κ.α.). Η γαστροσκόπηση αποτελεί μια εξέταση που δίνει στους ιατρούς τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης, η οποία επιβεβαιώνεται με τη λήψη βιοψιών. Αποτελεί μια ασφαλή, ανώδυνη και σύντομη εξέταση διάρκειας 10 με 15 λεπτών περίπου. Πραγματοποιείται με τη χρήση ενός ειδικού οργάνου, του γαστροσκόπιου, το οποίο απεικονίζει και καταγράφει το βλεννογόνο των ζητούμενων οργάνων.

Πότε γίνεται η γαστροσκόπηση;
Η γαστροσκόπηση μπορεί να γίνει είτε για λόγους διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς. Συγκεκριμένα, με τη γαστροσκόπηση διερευνώνται η δυσφαγία και ο επίμονος πόνος στην κοιλιά και το στομάχι. Μπορεί να διαγνωστεί το γαστρικό έλκος και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία του ανώτερου πεπτικού και η απόφραξη του οισοφάγου. Ακόμα, η γαστροσκόπηση βοηθά στην ανεύρεση πολυπόδων, καρκίνου ή καρκινοειδών, παρακολουθείται η αυτοάνοση γαστρίτιδα, ο οισοφάγος Barrett και ελέγχεται η περιοχή για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και για κοιλιοκάκη. Τέλος, με τη γαστροσκόπηση μπορεί να γίνει έλεγχος μετά από εγχείρηση στομάχου έλεγχος σε εμμένουσα ναυτία ή/και εμετό, μαύρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα και στην ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους.

Πώς γίνεται η γαστροσκόπηση;
Πριν την έναρξη της γαστροσκόπησης χορηγείται ενδοφλέβια μέθη. Ο/Η ιατρός τοποθετεί το γαστροσκόπιο μέσα στο στόμα του/της ασθενούς, το οποίο πρέπει να καταπιεί. Εν συνεχεία, ο/η ιατρός περνά το γαστροσκόπιο από τον οισοφάγο στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Μέσω της κάμερας που υπάρχει στο γαστροσκόπιο η οποία είναι συνδεδεμένη με μια εξωτερική οθόνη, μπορεί ο/η ιατρός να δει το εσωτερικό του στομάχου και με αυτόν τον τρόπο να διαπιστώσει εάν υπάρχουν φλεγμονές ή βλάβες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λαμβάνονται βιοψίες. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά, εκτός εάν η μέθοδος χρησιμοποιείται ως θεραπεία για κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα, οπότε μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η γαστροσκόπηση είναι μια διαδικασία ταχεία και ανώδυνη, η οποία δεν απαιτεί νοσηλεία.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ : Πώς γίνεται η γαστροσκόπηση;

Ο Παναγιώτης Μπαρμπουνάκης είναι Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος με ιατρείο στο Νέο Ψυχικό (επί της Λεωφόρου Κατεχάκη 38) και στη Σαλαμίνα (Ζωοδόχου Πηγής 9 & Δημοσθένους 2). Παράλληλα πραγματοποιεί τις προηγμένες επεμβατικές ενδοσκοπικές πράξεις στα ενδοσκοπικά τμήματα στo Ιατρικό Ψυχικού και στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών). Οι πολυετείς σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε συνδυασμό με την προσωπική του αφοσίωση στο πρόβλημα του ασθενούς, εξασφαλίζουν άριστη παροχή ιατρικής φροντίδας και αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας.

Γαστρεντερολογος Ψυχικο | Γαστρεντερολογος Νεο Ψυχικο| Γαστρεντερολογος Παλινδρομηση