Κάστρο Καλαμάτας: Παραμένουν αποκλεισμένα τα ΑμεΑ για μια ακόμη χρονιά

Κάστρο Καλαμάτας: Παραμένουν αποκλεισμένα  τα ΑμεΑ για μια ακόμη χρονιά

Στα ρηχά βούλιαξαν μάλλον οι δημόσιες δεσμεύσεις των αρμοδίων για μια σειρά από βασικά έργα στο Κάστρο της Καλαμάτας, με το πιο ουσιώδες να αφορά στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.

Σε μια περίοδο που οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκινούν σταδιακά, με επίκεντρο το κάστρο, κι ενώ ο τουρισμός σημειώνει σημαντική αύξηση, οι τοπικοί φορείς φαίνεται να έχουν αφήσει «πίσω τους» το εν λόγω ζήτημα.

Το χρονικό

Η πρώτηανακοίνωση γύρω από τη δημιουργία αναβατορίου στο Κάστρο της Καλαμάτας έγινε τον Αύγουστο του 2020. Στα εγκαίνια της νέας εισόδου του η τότε υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε ανακοινώσει ότι άμεσα πρόκειται να δρομολογηθούν μελέτες και εργασίες για τη διευκόλυνση προσβασιμότητας των ΑμεΑ μέχρι το φουαγιέ του αμφιθεάτρου.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2021, σε δηλώσεις της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, είχε σημειώσει ότι αμέσως μόλις εγκριθεί η συνολική μελέτη για την προσβασιμότητα και τον περιφερειακό φωτισμό του κάστρου, θα ξεκινούσε η υλοποίησή της, ενώ είχε προσθέσει ότι «τουλάχιστον το αναβατόριο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Ακολούθως, τον Απρίλιο του 2022, κατά τη συνεδρίασή του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία του αναβατορίου στο κάστρο, καθώς, όπως είχε αναφερθεί τότε, η ΕΦΑ Μεσσηνίας είχε ήδη συντάξει τη σχετική ειδική μελέτη, η οποία είχε χρηματοδοτηθεί από ειδικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έχοντας περάσει ένας χρόνος από την τελευταία αναφορά στο εν λόγω ζήτημα, δεν έχει υπάρξει καμία νεότερη πληροφόρηση για το «τι μέλλει γενέσθαι», προκειμένου το κάστρο να γίνει προσβάσιμο από όλους.

Θα γίνει γνωστό, τελικά, εάν είναι στους άμεσους σχεδιασμούς η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ή είναι η γραφειοκρατία αυτή που, για μια ακόμη φορά, κωλύει τέτοιου είδους σημαντικά ζητήματα για την πόλη;

Χρ.Μ.