Με ένα καρτελάκι στο λαιμό αναχώρησαν οι διασωθέντες ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο

Με ένα καρτελάκι στο λαιμό αναχώρησαν οι διασωθέντες ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο

Χθες το πρωί, όπως ήταν προγραμματισμένο, αναχώρησαν οι 68 από τους διασωθέντες μετανάστες, ενώ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας παραμένουν νοσηλευόμενοι 28 (ο ένας εξ αυτών είναι κατηγορούμενος ως διακινητής). Επίσης, οκτώ είναι οι συλληφθέντες που κατηγορούνται ως διακινητές.

Στους διασωθέντες, στους οποίους από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στις αποθήκες είχε δοθεί ένα καρτελάκι με νούμερο, δόθηκε οδηγία να δημιουργήσουν μια σειρά για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία που τους περίμεναν για να τους μεταφέρουν στη δομή της Μαλακάσας.

Αφού, λοιπόν, έφτασαν στο λεωφορείο, κάποιοι από αυτούς τοποθέτησαν στο χώρο των αποσκευών τσάντες με ρούχα που τους δόθηκαν, κι αφού έδειχναν στους αστυνομικούς το καρτελάκι, επιβιβάζονταν για ένα νέο ταξίδι προς το άγνωστο.

Μόλις η διαδικασία, που κράτησε μερικά λεπτά, ολοκληρώθηκε, οι άνθρωποι που έμειναν πίσω ξεκίνησαν τις εργασίες απομάκρυνσης όσων είχαν στηθεί για να φιλοξενήσει ο χώρος (έστω με αυτές τις συνθήκες) τους διασωθέντες και να γίνει ξανά αποθήκη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής & Κοινωνικών Θεμάτων, Γιώργου Φάβα, «έπεσαν οι τίτλοι τέλους σήμερα (σ.σ. χθες) για την Καλαμάτα σε αυτή τη θλιβερή διαδικασία που όλοι ζήσαμε, ένα ναυάγιο που δεν περίμενε κανένας, άνθρωποι πονεμένοι».

Πρόσθεσε δε ότι «έγινε η όσο το δυνατόν καλύτερη περιποίηση, όπως είχαμε υποχρέωση, και συμβαίνει κάθε φορά που φθάνουν στην πόλη μετανάστες, όμως αυτή τη φορά υπήρχε η ιδιαιτερότητα ότι ήταν ναυαγοί, με διαφορετική ψυχοσύνθεση, καταπονημένοι και θλιμμένοι, και έτσι χρειάζονται περισσότερη φροντίδα».

Κατά τον κ. Φάβα, ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, ενώ ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία, τον Ερυθρό Σταυρό, το ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο Καλαμάτας, το Κέντρο Υγείας, την Αστυνομία, το Λιμενικό, την Πυροσβεστική και όσους γενικότερα συνεργάστηκαν, για να υπάρξει, όπως είπε, αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Περισσότερο απ’ όλους, όμως, ο αντιδήμαρχος θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους συμπολίτες, «αυτούς που ανταποκρίθηκαν με ό,τι μπορούσαν, προκειμένου να βοηθήσουν και αυτοί με το δικό τους τρόπο, να δείξουν την αλληλεγγύη τους», που είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο των Καλαματιανών όπως σχολίασε.

Δεν ξέχασε, δε, να ευχαριστήσει τα σωματεία, τους συλλόγους, αλλά και τις επιχειρήσεις που προσέφεραν με κάθε τρόπο αυτό το οποίο μπορούσαν.

Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα οι διασωθέντες να έχουν καλύτερη τύχη, ενώ ευχήθηκε να αλλάξουν κάποια πράγματα σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, γιατί, όπως υποστήριξε, «είναι απαραίτητο όσοι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν στη χώρα τους, είτε για οικονομικούς λόγους είτε για λόγους πολέμου, να μπορούν να βρουν καλύτερη τύχη με ασφάλεια».

Αυτοί που έμειναν πίσω
Αναφερόμενος ο κ. Φάβας στα 36 άτομα που έμειναν στην Καλαμάτα, είπε ότι 28 είναι στο νοσοκομείο, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η νοσηλεία τους η Αστυνομία θα αποφασίσει για την κάθε περίπτωση.
Π.Μπ.