Νέα αίτηση των κατοίκων της Καλλιρρόης συζητείται σήμερα στο δικαστήριο

Νέα αίτηση των κατοίκων της Καλλιρρόης συζητείται σήμερα στο δικαστήριο

Νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινή διαταγή συζητείται σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, την οποία έχουν καταθέσει ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιρρόης και οκτώ κάτοικοι της περιοχής, κατά της λειτουργίας του εκεί εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε απορριφθεί από το δικαστήριο άλλη αίτηση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει κάτοικοι της Καλλιρρόης, με την οποία ζητούσαν να σταματήσουν τα απορριμματοφόρα να εναποθέτουν σκουπίδια στη μονάδα διαχείρισης, καθώς δε διαθέτει τις απαραίτητες εγκρίσεις και πιστοποιήσεις.

Ωστόσο, όπως είχε σημειώσει ο δικηγόρος των κατοίκων Τάσος Κοσμάς, προέκυψαν καινούργια στοιχεία και γι’ αυτό κατατέθηκε νέα αίτηση.

Νέα αίτηση
Η αίτηση που συζητείται σήμερα έχει κατατεθεί από τον πρόεδρο της Κοινότητας, όπως και εκπροσώπους Συλλόγων και της Επιτροπής Αγώνα των Κατοίκων κατά της «Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου» ΜΑΕ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Καλλιρρόης, Χρήστος Κυριακόπουλος, έχει αποστείλει στη δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας πρόσκληση να στηρίξουν την εν λόγω προσπάθεια.

Στην προηγούμενη συζήτηση ο Δήμος Οιχαλίας είχε κάνει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του αιτήματος των κατοίκων.

Σε λίγες ημέρες στο ΣτΕ
Για τα προηγούμενα ασφαλιστικά μέτρα ορίσθηκε η κύρια συζήτηση να γίνει το Σεπτέμβριο, ενώ στις 13 Ιουνίου συζητείται στο 4ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι για τον τρόπο εισόδου και εξόδου των απορριμματοφόρων από το εργοστάσιο διαχείρισης.

Η προσφυγή που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ αφορά στον κόμβο που έχει κατασκευασθεί στη μονάδα διαχείρισης και ο οποίος, σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν είναι τύπου Α (όπως η εγκατάσταση), αλλά τύπου Β, ενώ και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπει ανισόπεδο κόμβο, καθώς τώρα τα απορριμματοφόρα διασχίζουν κάθετα τον εθνικό δρόμο και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Της Βίκυς Βετουλάκη