Πανελλαδικές 2023: Βατά τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία & Πληροφορική

Πανελλαδικές 2023: Βατά τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία & Πληροφορική

Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ή «παγίδες» ήταν τα σημερινά θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στο πλαίσιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αγ. Δημητρίου για να σχολιάσουν τα σημερινά θέματα.

Πιο συγκεκριμένα, στα Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), οι υποψήφιοι κλήθηκαν να διαχειριστούν αποσπάσματα δύο κειμένων, κάτι που μπορούσε να βοηθήσει στην ευκολότερη διαχείριση του χρόνου από τους εξεταζόμενους, όπως σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Νεραντζάκη, φιλόλογος στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγ. Δημητρίου. Συμπλήρωσε, δε, ότι η άσκηση της εισαγωγής καθώς και η ετυμολογική άσκηση ήταν εύκολα επιλύσιμες. Όσον αφορά τις ασκήσεις της γραμματικής, σχολίασε ότι κινήθηκαν στα συνηθισμένα πλαίσια, ενώ του συντακτικού ήταν αναμενόμενες και διαχειρίσιμες από τους μαθητές. «Οι εκφωνήσεις ήταν σαφείς και τα θέματα σίγουρα δεν δυσκόλεψαν έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή», σημείωσε.

Όσον αφορά στο μάθημα της Χημείας (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), τα θέματα χαρακτηρίζονται επίσης αναμενόμενα, με κάποια προοδευτική αύξηση της δυσκολίας στα τελευταία θέματα, από όπου αναμένεται να προκύψει και η διαβάθμιση των τελικών βαθμολογιών. Τα θέματα A και Β ήταν «αναμενόμενα και εύκολα», σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Καρά. Όπως είπε, οι τελευταίες ασκήσεις του τρίτου θέματος ήταν για τους πιο καλά προετοιμασμένους, ενώ το Δ θέμα αφορούσε την οργανική χημεία, που όπως είπε, από μόνη της ως αντικείμενο ενέχει δυσκολίες. «Ωστόσο, όσα ζητήθηκαν από τους μαθητές ήταν αναμενόμενα», συμπλήρωσε. «Ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος δεν θα δυσκολευτεί», επεσήμανε.

Σχετικά με την Πληροφορική (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), τα θέματα και εκεί ήταν βατά, με κλιμακωτή δυσκολία. «Τα θέματα κάλυπταν την καινούρια ύλη, αλλά και την παλιά. Οι μαθητές εύκολα θα μπορέσουν να γράψουν πάνω από την βάση και οι καλά διαβασμένοι μπορεί να αγγίξουν και το άριστα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Αλεξόπουλος. «Δεν υπήρχαν παγίδες και τα θέματα έμοιαζαν με εκείνα των προηγούμενων ετών», σχολίασε.

Πανελλαδικών συνέχεια και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, με μαθήματα ειδικότητας

Αύριο, Παρασκευή, συνεχίζουν τις εξετάσεις τους και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας. Πιο συγκεκριμένα, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

Τα θέματα

ΛΑΤΙΝΙΚΑ

ΧΗΜΕΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ