Προκαταρκτική έρευνα της εισαγγελέως για τη μονάδα της Καλλιρρόης

Προκαταρκτική έρευνα της εισαγγελέως για τη μονάδα της Καλλιρρόης

Σήμερα απόφαση για τη νέα προσωρινή διαταγή που κατέθεσαν οι κάτοικοι

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε την Τετάρτη η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, μετά τα στοιχεία που της παρουσίασε ο πρόεδρος της Κοινότητας, όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος Αναστάσιος Κοσμάς, ύστερα από τη συζήτηση της νέας αίτησης προσωρινής διαταγής που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας από τον πρόεδρο της Καλλιρρόης και οκτώ κατοίκους.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοσμάς, κατέθεσαν φωτογραφίες, όπου το σημείο που συγκεντρώνονται τα δεματοποιημένα απορρίμματα είχε πλημμυρίσει με νερά, και εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πού καταλήγουν αυτά.

Στο μεταξύ συζητήθηκε η νέα αίτηση προσωρινής διαταγής για να σταματήσει η λειτουργία της μονάδας, με την απόφαση να αναμένεται να εκδοθεί σήμερα Τρίτη.

Έρευνα
Μετά τη συζήτηση της αίτησης χθες, σε δηλώσεις του ο κ. Κοσμάς αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην εισαγγελέα Πρωτοδικών μαζί με τον πρόεδρο της Καλλιρρόης, Χρήστο Κυριακόπουλο.

«Το σημείο γέμισε νερά από τη βροχή. Τα σκουπίδια που ήταν αμπαλαρισμένα άρχισαν να επιπλέουν, να σκίζονται κι όλα αυτά να χύνονται σε κάποιο σημείο που ούτε γνωρίζουμε πού και τι ακριβώς γίνεται. Επισκεφθήκαμε την κα εισαγγελέα, με τον πρόεδρο της Κοινότητας την Τετάρτη, της αναφέραμε το ζήτημα, δείξαμε φωτογραφίες και διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Στο πλαίσιο αυτό, στο σημείο πήγαν η Αστυνομία και το Τμήμα Περιβάλλοντος. Εμείς δε σταματάμε, γιατί αν γίνεται αυτό που υποπτευόμαστε και η διαχείριση γίνεται πλημμελώς, αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί μας και οι φόβοι μας», τόνισε ο κ. Κοσμάς.

Αναφερόμενος στα νέα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν και στη συζήτηση της προσωρινής αίτησης, σημείωσε ότι έγιναν παρεμβάσεις από την εταιρεία διαχείρισης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΦΟΔΣΑ και η απόφαση αναμένεται την Τρίτη.

Δοκιμαστική ή μεταβατική περίοδος;
Πάντως, ο κ. Κοσμάς σημείωσε ότι αυτό που του έκανε εντύπωση κατά τη χθεσινή συζήτηση ήταν ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε από την άλλη πλευρά ότι δεν πρόκειται για μεταβατική περίοδο, αλλά για δοκιμαστική. «Ισχυρίσθηκαν ότι αυτό που βλέπουμε και τα νερά, έτσι πρέπει να γίνεται.  Και ότι τα νερά αυτά τα παίρνουν και τα πάνε στο Βιολογικό. Βιολογικός ο οποίος αυτή τη στιγμή δε λειτουργεί. Άρα έχουμε πρώτον πλημμύρα, αποστράγγιση των νερών αυτών και βλέπουμε ότι υπάρχουν σωλήνες. Πού τα ρίχνουν τα νερά αυτά; Τα ρίχνουν στο Βιολογικό, τα ρίχνουν στις καλλιέργειες; Επίσης, σήμερα προέκυψε ότι τα απορριμματοφόρα δεν εισέρχονται στην εγκατάσταση όπου υπάρχει η μπάρα ελέγχου ραδιενεργών υλικών. Μπαίνουν από άλλο σημείο που δεν υπάρχει τέτοιος έλεγχος. Φανταστείτε, λοιπόν, να έχουμε σκουπίδια και ραδιενεργά υλικά πλημμυρισμένα και να τα ρίχνουμε στις καλλιέργειες. Αυτό πρέπει να ελεγχθεί», κατέληξε ο κ. Κοσμάς, σημειώνοντας ότι αίτημά τους είναι να σταματήσει η μεταφορά σκουπιδιών μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Δήλωση Ν. Κουτουμάνου
Στο μεταξύ, ο βουλευτής και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Νίκος Κουτουμάνος, σε δήλωση για το θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι δίκαιος ο πολύχρονος αγώνας των κατοίκων της Καλλιρρόης και των χωριών του Δήμου Οιχαλίας. Το πολυδιαφημισμένο έργο του σκουπιδοεργοστασίου που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις, οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές ανεξαρτήτου χρώματος (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), έχει βαθύτατες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των χωριών, αλλά και όλου του λαού της Μεσσηνίας.

Η ιδιωτικοποίηση και η επιχειρηματική δράση στα σκουπίδια είναι σε βάρος της τσέπης των λαϊκών νοικοκυριών, που θα πληρώσουν πολλαπλάσια δημοτικά τέλη για να έχει εγγυημένη κερδοφορία η συγκεκριμένη εταιρεία. Είναι επικίνδυνη και για την ίδια την προστασία του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι ο εργοστασιάρχης έχει προτεραιότητα την κερδοφορία της επιχείρησής του και όχι την προστασία του περιβάλλοντος. Η ζωή έχει αποδείξει ότι κέρδη και περιβάλλον δεν πάνε μαζί, όπως επίσης τα κέρδη δε συμβαδίζουν με τις ζωές των πολλών, όπως αποδείχτηκε στα Τέμπη, στις φωτιές, στις πλημμύρες, στα εργατικά ατυχήματα κ.λπ.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που είδαμε στην πρόσφατη νεροποντή, όπου οι δεματοποιημένες μπάλες σκουπιδιών επέπλεαν – “κολυμπούσαν” μέσα στο χώρο του εργοστασίου. Η μόνη λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από κρατικό φορέα. Χωρίς κριτήριο να είναι η κερδοφορία, οι λογικές κόστους – οφέλους αλλά οι λαϊκές ανάγκες. Ενάντια στις ΣΔΙΤ, τις συμβάσεις παραχώρησης και κάθε είδους ιδιωτικοποίηση».

Της Βίκυς Βετουλάκη