Στην Καλαμάτα η εθνική ομάδα κολύμβησης

Στην Καλαμάτα η εθνική ομάδα κολύμβησης

Η Καλαμάτα συνεχίζει να είναι από τα αγαπημένα μέρη προετοιμασίας (και) για την εθνική μας ομάδας κολύμβησης. Αυτό τον καιρό βρίσκεται στην πόλη μας το γκρουπ που προπονεί ο ομοσπονδιακός προπονητής Άκης Οικονόμου, όπου ξεχωρίζει ο Κριστιάν Γκολομέεβ, με μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά σε αυτό συμμετέχουν πολλοί ακόμη από τους νεαρούς πρωταθλητές μας, οι οποίοι έχουν ήδη κορυφαίες διακρίσεις, έχουν εξασφαλίσει όρια για διεθνείς αγώνες ή αποτελούν «χρυσές ελπίδες» για το μέλλον.

Ειδικότερα, στην ελληνική ομάδα που προπονείται από τις 5 Ιουνίου και θα παραμείνει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μέχρι τις 16/6 έχουν ενσωματωθεί οι Κριστιάν Γκολομέεβ, Στέργιος Μπίλας, Δανιήλ Γιουρτζίδης, Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης, Βασίλης Σοφικίτης, Φίλιππος Ανδριαδάκης, Ζαχαρούλα Καλογερή, Χρύσα Μητσάκου, Γεωργία Δαμασιώτη, Δανάη Καπρίνη, καθώς και η Κύπρια Κάλλια Αντωνίου. Το τεχνικό τιμ μαζί με τον Άκη Οικονόμου συμπληρώνουν οι προπονητές Νίκος Φλεριανός και Γιώργος Δαμασιώτης.

Μιλώντας στο «Θ» ο Κριστιάν Γκολομέεβ δεν έκρυψε τη χαρά του που βρίσκεται εδώ, καθώς είναι από τα αγαπημένα του μέρη, όπου έχει κάνει πολλούς φίλους, ανάμεσα στους οποίους και ο Κώστας Κοντόπουλος, ο οποίος τον έχει βοηθήσει στην προετοιμασία του. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία της προετοιμασίας του και τη βελτίωση των χρόνων του στοχεύει σε ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης που θα γίνει τον Ιούλιο στη Φουκουόκα (όριο για το παγκόσμιο έχουν ακόμη από το συγκεκριμένο γκρουπ ο Σέργιος Μπίλας και η Γεωργία Δαμασιώτη). Ο Κριστιάν αναφέρθηκε ακόμη στο πολύ καλό κλίμα της ομάδας, «θέλει παρέα, γιατί η κολύμβηση είναι μοναχικό άθλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πόσο ωφέλιμο είναι τόσο για τους νεαρούς όσο και για τους έμπειρους κολυμβητές αυτή η συνύπαρξη, όπου «ο ένας τραβάει τον άλλο αγωνιστικά».

Ο Στέργιος Μπίλας αναφέρθηκε στις πολύ καλές συνθήκες που υπάρχουν στην πόλη, στο ανοικτό κολυμβητήριο και τις κοντινές αποστάσεις που επιτρέπουν προσήλωση και ποιοτικές προπονήσεις χωρίς άγχος.

Ο Βασίλης Σοφικίτης, 3ος τόσο στο παγκόσμιο του Περού, όσο και στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρουμανίας, στο δύσκολο αγώνισμα 400 μεικτή ανταποκρίνεται με πολύ καλή διάθεση στις δυσκολίες της προετοιμασίας, με τις ιδανικές συνθήκες στην Καλαμάτα να ευνοούν τις προσπάθειες του ίδιου και των συναθλητών του. Η αγάπη για αυτό που κάνουν είναι το «καύσιμο» που επιτρέπει στους πρωταθλητές και στον ίδιο να συνεχίζουν παρά τις δυσκολίες και τις αναπόφευκτες αποτυχίες. Μέσα από τις αποτυχίες μαθαίνεις πώς να τις αντιμετωπίζεις και ψυχολογικά, βρίσκεις τα «πατήματά» σου, συγκεντρώνεσαι και καλλιεργείς τη θέληση να πετύχεις και μέσα από τις διακρίσεις ανταμείβεσαι και κατακτάς ένα συναίσθημα ευτυχίας, όπως εξηγεί. Ο Βασίλης Σοφικίτης έχει πάρει την πρόκριση για το Ευρωπαϊκό Κ23, έχει στόχο να κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί …νικώντας τον εαυτό του, δηλαδή βελτιώνοντας το ατομικό του ρεκόρ και τότε θα είναι ευχαριστημένος ανεξαρτήτως της θέσης που θα καταλάβει.

Ο προπονητής Άκης Οικονόμου έχει κι αυτός στενούς δεσμούς και έρχεται συχνά στην Καλαμάτα, τονίζοντας ότι τόσο η εθνική όσο και η τοπική κοινωνία κερδίζουν από αυτή τη «σχέση» που μέλλει να συνεχιστεί. Όπως εξηγεί ο ίδιος, το ζεστό κλίμα βοηθάει στο να χαλαρώσουν το σώμα των αθλητών, οι κοντινές αποστάσεις ανάμεσα στο χώρο προπόνησης και τις υπόλοιπες υποδομές (πχ ξενοδοχεία, γυμναστήριο, φυσιοθεραπευτήριο) είναι κάτι σημαντικό, ενώ και το ανακαινισμένο κολυμβητήριο καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις αγωνιστικές ανάγκες. Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε ακόμη στην πολύ καλή συνεργασία και συνεννόηση με το Δήμο και τους τοπικούς κολυμβητικούς συλλόγους για τη χρήση του κολυμβητηρίου. Το τελικό στάδιο της προετοιμασίας θα γίνει στην Αθήνα, αλλά το προπονητικό καμπ στην Καλαμάτα δίνει μια ψυχολογική ανάσα και τόνωση σε όλους για τη δύσκολη συνέχεια. Στη συγκεκριμένη ομάδα της εθνικής βρίσκονται αθλητές με διακρίσεις, φιλοδοξίες, προοπτικές και δυνατότητες για τελικούς σε διεθνείς, ακόμη και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δίνει το «στίγμα» των αθλητών του ο Άκης Οικονόμου, προσθέτοντας πόσο σημαντικός είναι και ο στόχος οι «παλιοί» να οδηγούν τους πιο νέους. Κέρδη είναι ακόμη η ανάδειξης της κολύμβησης τόσο μέσα από τις επιτυχίες, όσο και από την παρουσία και  επαφή των κορυφαίων πρωταθλητών με τα μικρά παιδιά. Ιδιαίτερα στις επαρχιακές περιοχές, όπως η δική μας, οι νεαροί κολυμβητές αποκτούν απτό κίνητρο, ανεβάζοντας τον πήχη.  
Χ.Ε.