Συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Liberation για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Liberation για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Ένα κομμάτι θάλασσας και τον τίτλο «Ο τάφος τους» έχει στο πρωτοσέλιδο της σήμερα η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο έχει η σημερινή έκδοση της εφημερίδας Liberation, το οποίο αναφέρεται στο τραγικό ναυάγιο που συνέβη ανοιχτά της Πύλου.

Στην ολοσέλιδη φωτογραφία του πρωτοσέλιδου απεικονίζεται ένα κομμάτι θάλασσας και ο τίτλος «Ο τάφος τους», αναφερόμενο στα θύματα της τραγωδίας που έχασαν τη ζωή τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Πέραν του πρωτοσέλιδου, η εφημερίδα δημοσιεύει και ένα σχετικό άρθρο με το οποίο κατακεραυνώνει την επιλογή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να φρουρούν με τέτοιο τρόπο τα σύνορά τους.

Ακολουθεί απόσπασμα του άρθρου:

«Πόσο ακόμα θα δεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες που προσπαθούν, με κάθε κόστος, να ξεφύγουν από την πείνα, τη δυστυχία και τη βία για να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη; Πώς μπορούμε ακόμα, όταν κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί χωρίς να ανατριχιάζουμε, να επιμένουμε να διπλοκλείνουμε τα σύνορα της Ευρώπης, όταν ξέρουμε ότι ακριβώς αυτό το κλείσιμο είναι που παρακινεί τους μετανάστες να παρακάμπτουν το εμπόδιο και να παίρνουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές;  Πώς μπορούμε να φανταστούμε ότι στερούμε από άλλους ανθρώπους, ξένους, μια καλύτερη ζωή, όταν όλοι μας είμαστε προϊόντα προηγούμενων μεταναστεύσεων και οι περισσότεροι πρόγονοί μας έδωσαν τις ίδιες μάχες; Πώς μπορούμε ακόμα να εμποδίζουμε άνδρες και γυναίκες να έρθουν να εργαστούν στο έδαφός μας, όταν συνεχώς θρηνούμε για την έλλειψη προσωπικού σε νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, εταιρείες μεταφορών, εστιατόρια, αρτοποιεία κ.ο.κ.;

Η τραγωδία στην Πελοπόννησο είναι ανείπωτη: εκατοντάδες άνθρωποι σε ένα απλούστατο αλιευτικό σκάφος, από τους οποίους ζητήθηκε να βγάλουν τα σωσίβια τους για να στριμωχτούν ακόμη περισσότερο, εγκαταλείπουν τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη με φόβο, χωρίς εναλλακτική λύση.  Είναι καιρός να αλλάξουμε μυαλά,  αν όχι για ανθρωπιστικούς λόγους, τουλάχιστον για ένα ζήτημα κοινής λογικής: η πολιτική μας να μην υποδεχόμαστε τους μετανάστες δεν αποδίδει. Δεν αποτρέπει τους επίδοξους μετανάστες να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ευρώπη. Τους σκοτώνει».