Συμμετοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης στο Δίκτυο Econnecting

Συμμετοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης στο Δίκτυο Econnecting

Στο Δίκτυο Econnecting  του Προγράμματος URBACT συμμετέχει ο Δήμος Δυτικής Μάνης, ενώ η επιτυχία είναι μεγάλη και λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις, δεδομένου ότι είναι ο πρώτος της Περιφέρειας Πελοποννήσου που εντάσσεται.

Ειδικότερα, στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος στα τέλη Μαΐου εγκρίθηκαν τα 30 Δίκτυα συνεργασίας για την τρέχουσα περίοδο υλοποίησης του προγράμματος. Μεταξύ των Δικτύων που εγκρίθηκαν είναι και το Δίκτυο Econnecting στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Δυτικής Μάνης.

Το URBACT, το οποίο χρηματοδοτείται απευθείας από την Ε.Ε. και ήδη βρίσκεται στον 4ο κύκλο υλοποίησής του, είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας το οποίο προωθεί τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας με σκοπό την αστική αναζωογόνηση περιοχών που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις.

Το Δίκτυο Econnecting, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Δυτικής Μάνης, έχει ως αντικείμενο τον καθορισμό στρατηγικών λειτουργικής διασύνδεσης μεταξύ αγροτικών & αστικών περιοχών, εξασφαλίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή.

Η επιδιωκόμενη λειτουργική διασύνδεση αγροτικών και αστικών περιοχών θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας «πράσινων κοινοτήτων», της προώθησης βιώσιμης αστικής κινητικότητας και προσβασιμότητας, της ενίσχυσης των αστικών και των κοινωνικών υποδομών και των έξυπνων εφαρμογών, έτσι ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη και ολοκληρωμένη αναζωογόνηση του Δήμου.

Το κύριο χαρακτηριστικό όλων των Δικτύων του Προγράμματος URBACT είναι ότι βασίζονται στο συμμετοχικό σχεδιασμό, στο δημόσιο διάλογο και τη δημόσια διαβούλευση με κατάλληλους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στο Δίκτυο Econnecting συμμετέχουν ακόμη οι εξής Δήμοι: h Ένωση Δήμων της Romagna Faentina (Ιταλία), η πόλη Ormoz (Σλοβενία), η πόλη Nagykallo (Ουγγαρία), ο Δήμος Viseu Dao Lafoes (Πορτογαλία), ο Δήμος Tori Vallavalitsus (Εσθονία), ο Δήμος Orihuela (Ισπανία), η Δημοτική Ενότητα Ennis (Ιρλανδία) και η περιοχή Berane (Μαυροβούνιο).