Τη Δευτέρα θα απολογηθούν οι 9 Αιγύπτιοι για το ναυάγιο στην Πύλο

Τη Δευτέρα θα απολογηθούν οι 9 Αιγύπτιοι για το ναυάγιο στην Πύλο

Απόλυτη μυστικότητα των ερευνών ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Την προσεχή Δευτέρα θα οδηγηθούν για να απολογηθούν στον ανακριτή, αφού τους διορισθούν δικηγόροι, οι εννέα συλληφθέντες, φερόμενοι ως διακινητές, που αντιμετωπίζουν πολύ βαριές κατηγορίες για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι οκτώ από αυτούς, καθώς ο ένατος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Καλαμάτας και τους ασκήθηκε δίωξη.

Στο μεταξύ, χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, με έγγραφό του προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών Καλαμάτας ζήτησε απόλυτα μυστικότητα των διενεργούμενων ερευνών.

Βαριές κατηγορίες
Οι συλληφθέντες είναι από την Αίγυπτο (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), κατηγορούνται ότι αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπόλοιπων μεταναστών που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος.

Η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας, με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων, προχώρησε στη σύλληψη αυτών των εννέα ατόμων. Αντιμετωπίζουν δε τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, όπως και της παράνομης διακίνησης αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Ποινικού Κώδικα.

Η προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

Απόλυτα μυστικότητα
Στο μεταξύ, με εγκύκλιό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζητά την τήρηση της μυστικότητας κατά τη διάρκεια των ερευνών για το ναυάγιο στην Πύλο λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της ανάγκης να διερευνηθούν τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας από τις αρμόδιες Αρχές.

Η εγκύκλιος στάλθηκε στους επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών που μετέχουν στις έρευνες, όπως και στους υπευθύνους του Λιμενικού Σώματος που λαμβάνουν καταθέσεις από επιζήσαντες και άλλα πρόσωπα, αργά χθες το βράδυ.

Ο κ. Ντογιάκος επικαλείται παλαιότερη εγκύκλιό του για τη μυστικότητα της ανάκρισης, την οποία είχε αποστείλει το 2015, τονίζοντας πως «ουδείς τρίτος, με οποιαδήποτε ιδιότητα, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο, δικαιούται να λάβει γνώση των στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, πολύ δε περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο, να παρεμβαίνει στους εκτελούντες αυτό ανακριτικούς υπαλλήλους με εντολές, υποδείξεις, παροτρύνσεις, αιτήματα, κ.λπ., δεδομένου ότι η εποπτεία της ανακρίσεως έχει ανατεθεί από το νομοθέτη, στο σύνολό της, αποκλειστικά και μάλιστα πανηγυρικά, στον εποπτεύοντα την υπηρεσία σας εισαγγελικό λειτουργό».

Της Βίκυς Βετουλάκη