Το BBC για το ναυάγιο της Πύλου

Το BBC για το ναυάγιο της Πύλου

Ένα νέο βίντεο, που όπως επικαλείται το BBC τραβήχτηκε από το ίδιο το Ελληνικό Λιμενικό, αμφισβητεί την εκδοχή της Ακτοφυλακής για τα γεγονότα γύρω από το τραγικό ναυάγιο του σκάφους με τους μετανάστες τον περασμένο μήνα στα ανοιχτά της Πύλου, στο οποίο φέρεται να έχασαν τη ζωή τους περίπου 500-600 άνθρωποι.

Το BBC Verify επιβεβαίωσε ότι το υλικό τραβήχτηκε την ίδια στιγμή που το Λιμενικό ισχυριζόταν ότι το σκάφος δε χρειαζόταν διάσωση και βρισκόταν σε σταθερή πορεία.  Επίσης, επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο πλοίο που διακρίνεται στο βίντεο είναι το πετρελαιοφόρο Faithful Warrior, από το οποίο είχε ζητηθεί να δώσει προμήθειες στο σκάφος.

Παράλληλα, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι δύο επιζώντες περιέγραψαν πώς η ακτοφυλακή τούς πίεσε να αναγνωρίσουν εννέα Αιγυπτίους που επέβαιναν στο πλοίο ως διακινητές.

Η επίσημη ιστορία της ελληνικής Ακτοφυλακής είχε ήδη αμφισβητηθεί σε μια έκθεση του BBC Verify. Τώρα το βρετανικό μέσο λέει πως έχει δικαστικά έγγραφα που εμφανίζουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των καταθέσεων των επιζώντων και των στοιχείων που παρουσιάστηκαν αργότερα στις δικαστικές Αρχές.

Α.Π.