Έκθεση με έργα της ζωγράφου Ευρυδίκης Κωστοπούλου στο Χώρο Τέχνης Α49

Έκθεση με έργα της ζωγράφου Ευρυδίκης  Κωστοπούλου στο Χώρο Τέχνης Α49

Δύο σημαντικά για τον πολιτισμό ελληνικά ιδρύματα, το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, συνεργάζονται για πρώτη φορά υπογράφοντας από κοινού την έκθεση με έργα της ζωγράφου Ευρυδίκης Κωστοπούλου (1907-1980) στο Χώρο Τέχνης της Καλαμάτας Α49, επιθυμώντας παράλληλα να τιμήσουν το όνομα του γιου της, Γιάννη Κωστόπουλου. Ο ίδιος, πέρα από τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της Τράπεζας Πίστεως και αργότερα της Alpha Bank, υπήρξε και από τα πρώτα και πιο πιστά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μιχελή.

Επιπλέον, σημαντική είναι η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή να προβάλλει το έργο Ελληνίδων καλλιτεχνών, που δίνει στην Ευρυδίκη Κωστοπούλου βήμα να παρουσιαστεί το έργο της δίπλα στο έργο άλλων γυναικών καλλιτεχνών της μεταπολεμικής περιόδου. Σίγουρα σκοπός της ζωγράφου δεν ήταν να ενταχθεί στις πρωτοπορίες που, έστω κι αργά, έφθαναν στην Ελλάδα. Δικός της σκοπός ήταν η ευχαρίστηση της δημιουργίας.

Ζωγράφιζε συνεχώς και το ύφος της τροποποιείται ωριμάζοντας με το χρόνο και όσο αρχίζει η ίδια να δείχνει εμπιστοσύνη στο πινέλο της. Οι μικρές διαστάσεις των έργων της, η συχνή απουσία σχεδίου, το χάρντμπορντ ως ανθεκτική επιφάνεια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα ζωγράφιζε έξω. Στις αρχικές επιφυλακτικές της συνθέσεις ζωγραφίζει τοπία και σπίτια, λίγες συνθέσεις με ανθρώπους, γυναίκες σε εργασία, αλλά και κάποιες νεκρές φύσεις με λουλούδια και εργαλεία. Αργότερα αφοσιώνεται στο φυσικό τοπίο και εκεί διαφοροποιείται με το χρόνο και η ματιά της. Ύδρα, Μυτιλήνη – κυρίως τοπία με ελιές- Μόλυβος, Καβούρι, Κυκλάδες, Υπάτη, Δαφνί, Εθνικός Κήπος, Ακρόπολη, είναι κάποια από τα αναγνωρίσιμα τοπία της, συνήθως όμως σχεδιάζει μέσα στη φύση σε σημεία όπου το πράσινο της βλάστησης συναντά τις ώχρες στις παραλίες και το έντονο μπλε της θάλασσας.

Το προσωπικό της ιδίωμα παρέμεινε σχετικά σταθερό και ο όγκος των έργων δείχνει ότι η ζωγραφική ήταν ουσιαστική για την ίδια.

Να σημειωθεί πως τα έργα της έκθεσης στην Καλαμάτα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank και τη συλλογή του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Πληροφορίες

Εγκαίνια: Σάββατο 15 Ιουλίου, 8.00 μ.μ., A49 Χώρος Τέχνης

Αναγνωσταρά 49, Καλαμάτα

Τηλ. 2721403697 Εmail: info@a49.gr

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα- Παρασκευή, 11.00-14.00 και 18.00-21.00

Σάββατο 11.00-14.00 Κυριακή κλειστά

Διάρκεια: 15 Ιουλίου- 30 Σεπτεμβρίου 2023