ΕΣΑμεΑ: Τέλος στις αδικίες στη συνταξιοδότηση των ατόμων με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Τέλος στις αδικίες  στη συνταξιοδότηση των ατόμων με αναπηρία

Για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που χρονίζουν, απευθύνεται με επιστολή της στο νέο υπουργό Εργασίας, Α. Γεωργιάδη, η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ.

«Η ανάγκη για τον άμεσο σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός δίκαιου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους, είναι επιτακτική», τονίζει η ΕΣΑμεΑ.

Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί:

•Θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας και παροχές αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ

•Ευρεία αναμόρφωση του ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85 τ. Α’) με τον οποίο έχουν καταργηθεί σημαντικά δικαιώματα και παροχές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, και έχουν θεσπιστεί άδικες διατάξεις, όπως η διάταξη των άρθρων 7 και 27, η οποία αφορά στην αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου.

•Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου και την εναρμόνισή τους με τα ισχύοντα στο δημόσιο τομέα, καθώς και αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι γήρατος γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες του ιδιωτικού τομέα.

•Μη περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας.

•Τιμητική σύνταξη στη μητέρα παιδιού με αναπηρία, σε περίπτωση που δε θεμελιώνει η ίδια συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

•Αναμόρφωση του ν.612/1977 και του Π.Δ. 169/2007

•Αποσύνδεση των συντάξεων από τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, με την κατάργηση των διατάξεων που επιφέρουν διακοπή του προνοιακού επιδόματος των ατόμων με βαριά αναπηρία όταν τους χορηγείται σύνταξη του/της θανόντος/ούσας γονέα τους.