Ικανοποιητική η χρονιά για το καρπούζι στην Τριφυλία

Ικανοποιητική η χρονιά για  το καρπούζι στην Τριφυλία

Παρά τα προβλήματα με το κόστος παραγωγής

Στην περιοχή της Τριφυλίας παράγεται το πιο πρώιμο καρπούζι στην Ευρώπη, σε χαμηλή κάλυψη. Η συγκομιδή ξεκινά στις 20 Μαΐου και καλλιεργούνται περίπου 5.500 στρέμματα, με την παραγωγή να φτάνει τους 35.000 με 40.000 τόνους.

«Η χρονιά φέτος πήγε αρκετά καλά. Οι αποδόσεις ήταν καλές έως ικανοποιητικές. Οι τιμές όμως ήταν πολύ καλές, οι οποίες ξεκίνησαν στα 0,50 ευρώ/κιλό και έφτασαν έως και 0,35 έως 0,40 ευρώ/κιλό καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκομιδής», λέει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία των εξαγωγικών φορέων, των παραγωγών, των γεωπόνων ελεγκτών της ΔΑΟΚ ήταν εξαιρετική, με αποτέλεσμα «τα καρπούζια με τη σωστή σήμανση, με ταυτότητα να προωθηθούν στις αγορές με τα απαραίτητα κριτήρια ποιότητας».

Καλές οι αποδόσεις

Αν και ήταν μια καλή χρονιά για το καρπούζι της περιοχής, «αγκάθι» αποτέλεσε για ακόμη μία χρονιά η έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και τα αυξημένα κοστολόγια, τα οποία κυμαίνονται από 1.000 έως 1.300 ευρώ/στρέμμα, σύμφωνα με τον παραγωγό καρπουζιού από τα Φιλιατρά, Κώστα Μαλάμο.

«Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 3,5 τόνους έως 7 τόνους το στρέμμα. Με αποδόσεις στους 3,5 τόνους/στρέμμα με 0,30 ευρώ/στρέμμα καλύπτεται μόλις το κόστος παραγωγής», εξηγεί ο κ. Μαλάμος, επισημαίνοντας ότι οι πρώτες «κοπές» ξεκίνησαν στα 0,40 ευρώ/κιλό, ενώ σήμερα οι τιμές κυμαίνονται από 0,25 έως 0,35 ευρώ/κιλό.

«Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η καλή τιμή για τον παραγωγό, γιατί δε μαζεύονται τα έξοδα. Είναι μεγάλη η αγωνία που περνάμε και το κοστολόγιο ακριβό. Αν δεν ανταμειφθεί και φέτος ο αγρότης, τότε του χρόνου θα μπουν λιγότερα στρέμματα και θα φύγει κόσμος από την παραγωγή», σημειώνει ο κ. Μαλάμος.