Καλαμάτα: Διήμερος καθαρισμός παραλιακής ζώνης με σημαντικά συμπεράσματα για την τοπική κοινωνία

Καλαμάτα: Διήμερος καθαρισμός παραλιακής ζώνης με σημαντικά συμπεράσματα για την τοπική κοινωνία

Με απρόσμενα μεγάλο φορτίο απορριμμάτων που συλλέχθηκε από το βυθό της θάλασσας, στο λιμάνι της Καλαμάτας και ευρύτερα, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Ιουλίου η διήμερη δράση καθαρισμού από τον εθελοντικό περιβαλλοντικό οργανισμό Aegean Rebreath.

Όπως σημείωσαν οι εθελοντές μετά τη λήξη των εργασιών, αυτό που παρατήρησαν ήταν πως, παρότι ήταν η τέταρτη επιχείρηση καθαρισμού στο λιμάνι της πόλης, η εικόνα που προέκυψε από τα θαλάσσια απορρίμματα που ανασύρθηκαν δείχνει ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο υποθαλάσσιο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους ίδιους, κάτι τέτοιο δεν ήταν αναμενόμενο, αφού θα έπρεπε να υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση της ρύπανσης, κάτι το οποίο δε συμβαίνει.

Μάλιστα, στόχος της διήμερης δράσης ήταν να προχωρήσει ο καθαρισμός σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μήκος στον αιγιαλό της Καλαμάτας, κάτι το οποίο τελικά περιορίστηκε στο πρώτο μέρος του στην ανατολική παραλία, πέραν του λιμανιού, στο ύψος του Πανελληνίου.

Τέλος, βάσει όσων διαπίστωσαν οι διοργανωτές, «εκτός από κάποιες λίγες περιπτώσεις, δεν είδαμε την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας να είναι παρούσα στην προσπάθεια που έγινε το Σαββατοκύριακο στην πόλη».

Χρ.Μ.