Κουπόνια ΟΓΑ για βιβλία 2023 – Δωρεάν εισιτήρια θεάτρου από ΟΠΕΚΑ

Κουπόνια ΟΓΑ για βιβλία 2023 – Δωρεάν εισιτήρια θεάτρου από ΟΠΕΚΑ

Σε εξέλιξη τα προγράμματα του ΟΠΕΚΑ για κουπόνια αγοράς βιβλίων και δωρεάν εισιτήρια θεάτρου.

Προγράμματα για κουπόνια 20 ευρώ έως 30 ευρώ για αγορά βιβλίων σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΟΓΑ είναι σε εξέλιξη από τον ΟΠΕΚΑ. Παράλληλα, με ένα άλλο πρόγραμμα παρέχονται δωρεάν εισιτήρια θεάτρου σε 32.500 δικαιούχους για παραστάσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Τι ισχύει για τα voucher βιβλίων

Το πρόγραμμα για τα βιβλία αφορά 130.000 δικαιούχους, οι οποίοι μπορούν να προμηθευτούν τίτλους της επιλογής τους συνολικής αξίας 20 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 30 ευρώ για κάθε παιδί δικαιούχου, από συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλη τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΑ, η ισχύς του συγκεκριμένου προγράμματος είναι από τις 10 Ιουλίου 2023 έως τις 30 Μαΐου 2024.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα των δωρεάν βιβλίων έχουν:

α) οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982.

β)Οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2022) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.

Δωρεάν εισιτήρια για το θέατρο

Για τη διάθεση δωρεάν εισιτηρίων για το θέατρο, ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αφορά σε 32.500 δικαιούχους για θεατρικές παραστάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 10 Ιουλίου 2023 έως τις 30 Μαΐου 2024. Για κάθε δελτίο η επιχείρηση επιδοτείται με ποσό μέχρι 15 ευρώ για την Κεντρική Σκηνή και με ποσό μέχρι 12 ευρώ για την Παιδική Σκηνή.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα για δωρεάν εισιτηρίων θεάτρου έχουν:

α) Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982.

β) Οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2022) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ

Χρηματικά βοηθήματα σε αγρότισσες

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.000 πολύτεκνες που θα λάβουν βοήθημα 1.000 ευρώ και 4.000 τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες που θα λάβουν βοήθημα 700 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν: Οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2022) της υποβολής αίτησης συμμετοχής.

Προϋποθέσεις: Οι μητέρες πρέπει να έχουν οι μεν τρίτεκνες 3 τέκνα, οι δε πολύτεκνες τουλάχιστον 4 τέκνα, τα οποία να είναι άγαμα και άνεργα και να μην υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 19ο έτος, εφόσον συνεχίζουν τη φοίτησή τους στη μέση εκπαίδευση, ή το 24ο έτος εφόσον σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση, ή φοιτούν στο «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), ή να είναι παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου, 19ου και 24ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2023 ανεξάρτητα από το μήνα γέννησης.

Τι ισχύει για την κλήρωση

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων και εφόσον ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των αιτήσεων που προβλέπεται στα Προγράμματα ΛΑΕ / ΟΠΕΚΑ, ακολουθεί κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία. Η κατανομή των δικαιούχων γίνεται αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (πατήστε ΕΔΩ) ή μέσω των ΚΕΠ.